Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj lidičky,
měla bych na vás otázku. Zjistili mi syndrom polycystických ovárií. Zjistila jsem si veškeré dostupné informace. Jen by mě zajímalo, jestli máte někdo stejnou diagnózu - třeba ne osobní, ale ve svém okolí - a jestli se Vám podařilo otěhotnět přirozenou cestou. A případně jaká byla lečba. Děkuji moc za každou odpověd a informaci.
Jana
PS: Kdyby jste potřebovali bližší vystvětlení co to vlastně znamená, ráda napíšu:o)
Mám také PCO a dvě děti ![]()
Když mi to diagnostikovali v cca 18/19 letech, jmenovalo se to ještě Stein-Levethalův syndrom. Vyhlídky byly tenkrát docela černé: neplodnost, nadměrné ochlupení (vysoké hladiny testosteronu a prolaktinu), nepravidlená nebo dokonce zcela chybějící MS, zvětšené vaječníky s množstvým cyst (podle toho nový název), malá děloha, vyhlídka na diabetes apod. hrůzy.
Osm let jsem strávila na odborných pracovištích (Apolinář), brala různé hormony (pilule i injekce), absolvovala 2 laparoskopie, mnohokrát folikulometrii po stimulaci vaječníků, speciální testování na endokrinologii, manžel spermiogram, …
Při druhé laparoskopii mi odstranili zbytnělou cystickou vrstvu na ováriích, a pak jsem dostala pár měsíců na „pokusy“ a když jse si přišla pro svoji pravidlenou provokačku a měla se přesunout na pracoviště asistované reprodukce, jen tak zkusmo mi setra dala test (já jsem si říkala, že si snad dělají srandu) a ejhle - byla jsem těhotná. Nemohla jsem tomu uvěřit a vydržela jsem dost dlouho to tajit! Jedinou komplikací bylo, že mi špatně určili termín porodu, protože nikoho nezajímalo, že u mě se to podle MS opravdu počítat nedá
, tak z toho byl „předčasný“ porod v 36. TT.
A mám ještě jednu lepší zprávu, druhé mimi se nám povedlo už bez asistence týmu lékařů hned v prvním cyklu po vysazení HA ![]()
Držím palce!!! Neboj!
Moc děkuji za tvé info, ze začátku to vypadalo velmi drasticky, ale tvůj konec je velmi štastný:o) No snad náš bude taky. Musím říct, že jediné co mě trápí je ta MS, většinou mi nepřijde vůbec sama, ale začala jsem brát sarapis, tak možná, že to k něčemu bude. Jinak co se týká všech jiných vyšetření vše je ok. Teda zatím:-(
Ještě jednou díky za info a hodně štěstí s dětmi:)
Janew
Ahoj jano!
Taky mám PCO syndrom a čekám druhé mimi. Když mi sdělili diagnozu, tak to taky nevypadalo moc nadějně - děti, možná jedno a to co nejrychleji, nadměrné ochlupení (no to teda mám), nepravidelná MS (to taky),… Absolvovala jsem jednu laparoskopii.
Hrozně jsem chtěla děti, tak jsem se vykašlala na strachy a začali jsme se asi rok po určení diagnzy snažit. Za 3/4 roku jsem byla těhotná bez jakékoli lékařské pomoci. Potom se narodila dcerka a já tentokrát už neplánovaně otěhotněla 3 měsíce po jejím narození!!
Takže pevné nervy a hlavu vzhůru! Určitě to půjde!
Držíme palečky!
Klárka
ahoj, tiez mi diagnostikovali PCOS a zial, u mna otehotniet neslo prirodzenou cestou, az po umelom oplodneni som sa stala skoro pred rokom mamou dvojiciek. prajem ti, aby si nemusela podstupit IVF a vsetko islo prirodzenou cestou. Ako citam, je nadej, ze otehotniem aj priropdzenou cestou
nebranila by som sa dalsiemu dietatku, len nech to uz nie su dvojcata ![]()
Ahoj,
mne minule na ultrazvuku lekár povedal že mám práve ovário polycistické a druhé zväčšené. Menzes dostanem len po podaní agolutinu a chýba mi ovulácia. Dobrala som prvú dávku clomhexalu tak som zvedavá či zaberie a ja otehotniem.
Tiež mi nie je celkm jasné čo to vlastne znamená PCO ale dúfam že to nie je až také hrozné. Držím Ti palce a ak otehotnieš daj mi prosím vedieť. Moc by ma to potešilo a dodalo optimizmus.
Pá
Ahoj holky,
já mám taky PCOS. Chtěla bychd děti, snad to někdy půjde. Chci se vás zeptat, jak se dají znova nastartovat feromony, když mi můj přítel přestal vonět z příčiny HA! Já ho chci cítit!
Ahoj holky
Zjistili mi PCOS s tím, že půjdu na laparoskopii ale bohužel po předoperačním vyšetření mi doktor řekl, že na laparoskopii nemůžu jit protože nemám dost železa a tak se chci zeptat jestli se už nějaká z vás nebo vašíich znamých už s tímhle setkala a jak by se to popřípadě řešilo kdyby mi ta hladina železa nestoupla a já nemohla tedy jít na laparoskopii a ani na odebraní vajíček na umělé oplodnění.
Za každou odpověď budu rada
Verča
@Verča33 ja tady klikla nahodou, PCO nemam. Nevidim ale duvod, proc by Ti zelezo nemelo stoupnout, samozrejme to nebude hned, ale treba za mesic. Urcite Ti dali nejake tabletky se zelezem. Nejsi vegetarian? Mrkni, kde se nachazi - v hovezim mase, jatrech, listove zelenine, cervene repe, dynovych seminkach a podobne. Tak zkus jist tyhle potraviny a ty tabletky a navysi se Ti. Navic zelezo je strasne dulezite i v tehotenstvi a pokud bys ho mela malo uz nazacatku, nebylo by to dobre pro Tebe ani pro miminko. V tehotenstvi jeho zasoby hodne klesaji a ke konci bere skoro kazda zena preparaty se zelezem.
@blumen Já ty léky už jednou brala když jsem ještě byla na základce asi 5 let a nezabralo mi to tak si nejsem jistá že mi to zabere zrovna teď. Vegetarian nejsem a právě všechny jídla co obsahují železo jím úplně běžně. No to právě vím o těch problémech v těhotenství a snažím se tomu předejít.
@Verča33 a nevysetroval Ti nekdo nekdy to, proc mas malo toho zeleza? Musi to mit pricinu, treba nejaky strevni nebo zaludecni problem.
@blumen Jo vyšetřovali dělali mi různé testy ale na nic se nepřišlo, vše jsem měla v normě. Taková jedna velká zahada, doktor mi taky totiž říkal že mě to železo z někama musí unikat ale nikde nic…
@Verča33 no prave. Znama ma nedostatek zeleza, ale ma ulcerozno kolitidu, tak to je jasne. A vit. B12 mas v poradku? Doporucuje se jist hodne vit. B12 a kyseliny listove, aby se dobre vstrebavalo zelezo. No, tak snad se Ti to navysi, treba zkus ruzne preparaty se zelezem, ne jen jeden
@blumen Jj B12 mám OK. Kyselinu listovou mi napsali doktorka v IVF centru ale dneska jsem si šla koupit Hemoplus, má to dobré recenze i na to železo. Tak uvidim na nový rok mám jít opět na všechny vyšetření znovu.
@Verča33 tak to je mi teda taky zahadou
tak Ti preji, at se Ti ty vysledky vsechny zlepsi a muzete se do toho pustit ![]()