Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Souhlasím - paní doktorka i sestřička jsou moc milé. Odstranění synachie trvá sekundu. Jen doplním - ptala jsem se Dr. jak dlouho mám roztahovat malé pysky od sebe a mazat a ona mi říkala, že do cca 7 let než se začnou tvořit estrogeny - tak jsem zvědavá jak to budu provádět nebo jak to Julii budu učit.
V jaké lékárně jsi koupila ten slunečnicový olejíček - na mě se všude dívali jako na exota, co to po nich chci
Mi ho v lekarne prodali upe normalne, ptali se, kolik ho chci, ze mi ho odliji 100ml-50kc. Ja teda dikybohu mazu od narozeni male, tak jsme zadne trable nemeli
Fia80 - máš pravdu, na mě ve 3 lékárnách také koukali jak na blázna. Jediné co mi nabízeli, byl dětský olejíček s azulenem. Dle paní dr. je možné použít jakýkoliv dětský olejíček (i tento s azulenem). Nejdříve jsem sehnala 100% mandlový olejíček přes Inet. lékárnu a pak mi ten slunečnicový z lékárny sehnala mamka, už si nejsem jistá, jestli v lékárně ve Fakulní nemocnici v Porubě, nebo to byla lékárna na Poliklinice v Hrabůvce. Myslím, že to ale bylo v Porubě. Malá lahvička (nevím, jestli je to 100 nebo 200 ml) stála kolem 90 Kč.
To ze to nebolelo nebylo olejickem, ale tím ze ta tycinka je velmi ostra a pokud je ten srust jakoby blanity, tak to nebolí
Je to chyba pediatrů, že to maminkám nevysvětlí. ![]()
Naše dětská doktorka je skvělá, hned na první prohlídce všechno vysvětlila a ukázala a přesně jak píšeš - olivový nebo slunečnicový olej (ale jedině z lékárny - neměla jsem vůbec problém ho koupit - lékárna Dr. Max). Pořádně úmýt vodou, ne vlhčenými ubrousky, ty naopak vůbec nedoporučila, a pak roztáhnout a promazat olejíčkem. Takhle denně promazávat nejmíň do roka a pak tak 2-3× týdně.
Nam to teda vysvetlili hned na porodnici a od narozeni promazavame tim azulenovym olejickem. Stoji asi 20 kc a maji ho vsude, i tesco, globus atp.
Myslím, že místo slun. oleje z lékárny 200ml za 90Kč je klidně možné použít nějaký bio - třeba z DM, 500ml za asi 70kč ![]()
Tak my máme s naší dcerkou už dvakrát rozrušení v narkoze a i mazání olejíčkem dvakrát denně nám nepomonhlo a máme ji stejně srostlou.Pan doktor na dětské gyndě prohlásil, že za tu dobu co tohle dělá, ještě neviděl, aby to takhle srůstalo. Navíc se nám po rozrušení v narkoze udělaly další srůsty. Takže já bych chtěla jen napsat, že někdy nepomůže ani sebelepší mazání olejem.
@AnastazieB
No, já nevím. Ten bio olej je sice „papírově“ bio, ale nikdy nevíš, kde a jak to bylo vyrobeno a zda tam nejsou nějaké příměsi. Ty oleje z lékárny by měly být čištěné. Prostě jen olej, nic víc.
A vzhledem k tomu, že se aplikuje na tak citlivé místo, tak dám radši stovku navíc.
@nataluska píše:
Tak my máme s naší dcerkou už dvakrát rozrušení v narkoze a i mazání olejíčkem dvakrát denně nám nepomonhlo a máme ji stejně srostlou.Pan doktor na dětské gyndě prohlásil, že za tu dobu co tohle dělá, ještě neviděl, aby to takhle srůstalo. Navíc se nám po rozrušení v narkoze udělaly další srůsty. Takže já bych chtěla jen napsat, že někdy nepomůže ani sebelepší mazání olejem.
Už jsem o srůstání četla i když je tomu věnována veškerá péče, tak že se to stává. Jen mi není jasné, že když se to má od sebe 1× denně oddělit jak to může srůst k sobě?
Lucince to po druhém rozrušení v narkoze ošetřoval pouze ám pan doktor. Udělal to při každém čůrání, to měla zavedenou i cévku na 26hodin. A přes noc, kdy spinkala, tak se nepřebalovala, jelikož měla i tu cévku a ráno, když pan doktor přišel ji zkontrolovat, tak už to měla zase slepené k sobě. A právě se udělaly zevnitř ty srůsty. I sám doktor to nechápal a chodil si to kontrolovat a přes t to stejně srostlo. Starší dcerka žádné problémy nemá a to mají stejnoou péči.
Jo, to mně povídej, i sám doktor se tomu divil, jelikož mě stále po prvním rozrušení podezíral, že se špatně starám, tak si to pak vzal na starost sám a taky se tomu divil.
Holky prosím, dneska jsem byla v lékárně a chtěla koupit ten slunečnicový olej, na lahvičce je: **helianthi oleum raffinatum**** Je to ono?
Děkuji
Mám dobrou zprávu pro všechny zoufalé maminky, teda aspoň ty, žijící v Moravskoslezském kraji. Naše malá taky trpěla synechií a už jsme z toho venku, a to bez bolesti! V porodnici (Poruba) nás bohužel o možnosti synechie u holčiček nikdo nepoučil a neudělala to ani naše původní dětská doktorka, které jsem se hned při první návštěvě ptala, jak se holčičky ošetřují. Ta mi řekla, že se rodidla čistí sama, a že tam vůbec nemám zasahovat a nic neutírat! Pak jsme přešly k další dětské doktorce (ta je fajn) a ta na roční prohlídce zjistila synechii. Také jsme všichni koukali jak blázni, neb jsme o této možnosti vůbec nikdy já ani naši známí a příbuzní netušili. Dětská doktorka tehdy malé pysky od sebe odtrhla! Malá plakala celý den a při čuraní další den a já také, bylo to hrozné. Bohužel po půl roce se nám problém objevil znovu. Zastupující lékařka mi poradila mazat lulinku Infadolanem! (prosím, nedělejte!) Nic se nespravilo, a tak jsme opět navštívili naši dětskou doktorku. Ta mi nabídla „odstranění synechie“ (opět trhnutím) nebo odeslání na dětskou gynekologii (a že prý se to v nemocnici odstraňuje v narkóze). Po uvažování a přečtení všech diskuzí jsem zavolala na dětskou gyn. do Fakultní nemocnice v Porubě a chtěla poradit. Sestřička mi sice řekla, že po telefonu se radit takhle nedá, protože existuje více synechií atd., ale když jsem jí vše, co jsme prožili popsala, poradila promazávání lulinky dětským olejíčkem, že se synechie někdy dá takto odstranit - že to samo povolí. Mazali jsme měsíc, ale synechie nepovolila. Požádala jsem tedy dětskou doktorku o odeslání na dětskou gyn. Objednali nás a dále jsme mazali slunečnicovým olejíčkem zakoupeným v lékárně c. 2 měsíce. Pak jsme přišly na řadu. Sestřička na dětské gyn. v Porubě je naprosto úžasná, moc hodná a s dětmi to umí. Taktéž paní doktorka Geržová, ke které jsme byly objednané byla bezvadná. Malé prohlédli bříško ultrazvukem a pak ji něčím kovovým přejeli po lulince - malá vůbec neplakala, ani si nevšimla, že se něco děje! Byla to opravdu jedna sekunda. A to bez pláče při tom a neplakala vůbec - ani po zákroku!!! A bylo to právě díky olejíčku! Ještě jsme po nějaké době byly 2× na kontrole a vše je OK. Máme dále mazat a 1× denně roztahovat a už na dětskou gyn. chodit nemusíme, leda při potížích. Takže po 14 měsíčním trápení je vše za námi! Hlavně se nemá mazat žádným Bepanthenem natož Infadolanem! Mastičky lulinku slepují!!! Jsem šťastná, že se nám to podařilo bez bolesti a bez narkózy a moc děkuji úžasné sestřičce i paní doktorce!!!