Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Mam ipad a obcas ho pujcim ctyrletakovi i dvouletacce, oba na nem maji stazene hry vhodne pro svuj vek, ktere v pohode zvlada i mala, zadny cudliky na to nejsou potreba, kdyz je to dotykac ![]()
nebo jim pustim pohadky ci pisnicky na youtube.
stejne tak, jako si hraji na tabletu hry, tak i chodi na vylety, na hriste, do lesa na houby, maluji, hraji si s hrackami.
nevidim v tom problem, pokud jsou zvykli, ze se u toho nesedi cely den.
vlastni tablet bych jim poridila az to bude nezbytne ( asi az prijdou ze skoly, ze jsou posledni, kdo ho nemaji ) ![]()
@Sněhurka a nelinka píše:
Ty jo, mám šestiletou dceru a u pc ještě neseděla. Přijde mi to zbytečný, hraje si s panenkama, maluje, zpíváme, kouká na pohádky, a taky čteme každý den, holt jsme out familka![]()
ale to my delame vsechno taky
a samozrejme i vic.
akorat my navic mame doma jeste tatinka ajtaka, ma doma asi tak 6 compu ( odhadem ), furt na nich neco kuti, mala umela zapnout pc snad uz kdyz se k nemu prvne doplazila ![]()
deti jsou zvedavy, koukaji tatovi pod ruce.
kdybych byla svadlenka, mozna by se uz umely ohanet jehlou a niti ![]()
jak jim muzu zakazat neco, co u nas vidi, s jakym oduvodnenim? ![]()
nee, ja to fakt tolik nehrotim. dam jim casovy limit a muzou si hrat, kdyz treba varim nebo uklizim.
@obrazek u nás to třeba nevidí, my tablet nemáme. Malý zná akorát tablety do myčky
Na PC chodí, to je pravda, taky má limit. Právě třeba proto nechápu, proč kupovat tak malému dítěti další obrazovku…
Ale pokud je už v rodině, tak OK. Je v tom pro mě rozdíl…
@BaraF píše:
já plkám na emiminu nárazově skoro vždy v práci
Hm, někdo naučí dítě používat tablet, někdo zneužívat čas zaměstnavatele ![]()
Já nevím, ale obyčejný tablet stojí skoro stejně jak krabice lega, takže argument na „drahou“ hračku je zavádějící. To je jak s chodítkem: názory pro a proti a děti to beztak přežijí. Viděla bych to tak: někdo dá dítě do chodítka na 5 min, aby mohl na záchod, dítě to nepoznamená. Někdo ho tam nechá půl dne, aby měl klid a hned je zaděláno na trable. Totéž platí i pro tablet.
Mě teda hlavně baví, jak se tu argumentuje tím, že z dětí, které od útlého věku používají pc, nb, smart telefony, tablety,… budou asociální debilové, co neumějí držet tužku.
To si vážně myslíte, že rodiče dítěte, které využívá vzdělávací programy nebo si pustí pohádku na tabletu, se dětem nevěnují, nemalují s nimi, nečtou pohádky, nesportují,…??? ![]()
Za mě ne…U doktora v čekárně stejně dobře poslouží knížka, puzzle, nálepky… Já bych to nepovolila…Sezámit se s tím před školou fajn, ale mít jako dítě vlastní??
A logopedi co ho doporučují?? Panebože, nejlepší logoped je máma, co si s dítětem denně povídá a cvičí. Děti mají v tomhle věku běhat, m skákat, cvičit fyzičku, malovat, povídat si. Písmenka ho mají naučit rodiče, slovní zásobu má rozvíjet s kamarádama, ne s počítačem. Závislost je mrcha, teď to ohlídáte, ale co za pár let? Jak poznáte, co dělá ve škole o přestávce, v autobuse, po návratu domů?? Nechte děti poznávat přírodu, hrajte si s nima, nechte je běhat v loužích, na hřišti, chytat ryby a já nevím co ještě. Dopřejte jím výlety, kamarády. Ochraňte je od tý techniky co nejdýl to jde. Jakmile do toho jednou spadnou, už je to na celý život. Vemte si jak jsme vyrůstali my… A chybělo nám něco? Je jiná doba, ale mají na všechno dost času.
@Kulišanda píše:
Za mě ne…U doktora v čekárně stejně dobře poslouží knížka, puzzle, nálepky… Já bych to nepovolila…Sezámit se s tím před školou fajn, ale mít jako dítě vlastní??A logopedi co ho doporučují?? Panebože, nejlepší logoped je máma, co si s dítětem denně povídá a cvičí. Děti mají v tomhle věku běhat, m skákat, cvičit fyzičku, malovat, povídat si. Písmenka ho mají naučit rodiče, slovní zásobu má rozvíjet s kamarádama, ne s počítačem. Závislost je mrcha, teď to ohlídáte, ale co za pár let? Jak poznáte, co dělá ve škole o přestávce, v autobuse, po návratu domů?? Nechte děti poznávat přírodu, hrajte si s nima, nechte je běhat v loužích, na hřišti, chytat ryby a já nevím co ještě. Dopřejte jím výlety, kamarády. Ochraňte je od tý techniky co nejdýl to jde. Jakmile do toho jednou spadnou, už je to na celý život. Vemte si jak jsme vyrůstali my… A chybělo nám něco? Je jiná doba, ale mají na všechno dost času.
To je marné, to je marné. Vždyť to tomu dítěti nikdo nebere! Mé děti mají nadprůměrnou slovní zásobu. No a? A k tomu mají sem tam i tablet. U nás hry na pc doporučil očař! Měla jsi vidět, jak mi lezly oči z důlků… Jo, technika je dílko ďáblovo. Pereš na valše, nemáš ledničku, vaříš na ohni /nemyslím plynovém/. To je fakt jak chodítka a podobné diskuze ![]()
@Kulišanda Moje dcera (4roky) sportuje - pravidelně jezdí na kole, učila se letos na bruslích, chodí občas „lozit“ na stěnu, každý den si tak hodinku maluje (vybarvuje obrázky, maluje vodovkama, atp), vytváří z různých materiálů různé serepetičky - dnes si zrovna dodělala pro své plyšové pejsky obojky, písmenka se učí se mnou - umí se krásně podepsat, básničky se také učíme spolu, zrovna včera se vyválela celá v kaluži, minulý týden jsme byli v lese na houbách, jezdíme po výletech… A přesto moje dcera občas má povolené hry na telefonu a na Vánoce si přeje svůj vlastní tablet.
Nemyslím si, že bych byla horší rodič než ten, který svému dítěti tablet nekoupí.
A můžu se zeptat, jak to ohlídáte vy v té škole, v autobuse, a tak? V čem budou vaše děti jiné, než ty, které mají odmalička přístup k těmto věcem? Budou po tom možná toužit víc, než děti, pro které už to bude možná ohrané.
@Damael píše:
Proboha ženskýCo se asi tak stane, když budete s tabletama/čímkoli jiným dělat ofuky, stanovovat pravidla používání, podmínky, za kterých je dítě dostane (věk/cokoli jiného)..?
Uděláte z toho svátost![]()
![]()
Vždyť na tom nic není, vůbec, vůbec nic - je to jen jeden z mnoha životně nepotřebných krámů v domácnosti, stejně jako sté autíčko, desátá panenka, pátá kabelka, nové lodičky,… Není na tom nic víc, než že si do toho občas poplácáme a odpočineme si u toho, či se něco přiučíme.. - ale ten status výjimečnosti tomu můžeme lehce nalepit právě tím, že z toho uděláme nějakou výjimečnost povolenou na deset minut denně
Není to to samé…Závislost na pc hrách je normálně diagnostikovaná…Na panence asi tak závislá nebudeš. Je to stejný jako s alkoholem, gameblérstvím a tak… Teď dáte limi, ale co za pár let? Moje 14-ti letá sestřenice nedělá nic jiného než facebook, hry a chaty.Na dovolené 4 dny měla absťák, okousala si nehty, byla nervní, těšila se domů…Kdo jí má dávat limity? Rodiče na dálku z práce? Nebo paní učitelka ve škole?? Má virtuální kamarády, s těmi opravdovými si místo schůzky nebo zavolání píše. hraje tupé hry, dáva fotky, stahuje fotky…Jo, s počítačem umí, fajn. Ale to je jedna z mála věcí. A můžou za to rodiče?? Ano, pač na to byla od mala zvyklá. Teď už jí těžko někdo ohlídá.
@zuzulenda píše:
@Kulišanda Moje dcera (4roky) sportuje - pravidelně jezdí na kole, učila se letos na bruslích, chodí občas „lozit“ na stěnu, každý den si tak hodinku maluje (vybarvuje obrázky, maluje vodovkama, atp), vytváří z různých materiálů různé serepetičky - dnes si zrovna dodělala pro své plyšové pejsky obojky, písmenka se učí se mnou - umí se krásně podepsat, básničky se také učíme spolu, zrovna včera se vyválela celá v kaluži, minulý týden jsme byli v lese na houbách, jezdíme po výletech… A přesto moje dcera občas má povolené hry na telefonu a na Vánoce si přeje svůj vlastní tablet.
Nemyslím si, že bych byla horší rodič než ten, který svému dítěti tablet nekoupí.
A můžu se zeptat, jak to ohlídáte vy v té škole, v autobuse, a tak? V čem budou vaše děti jiné, než ty, které mají odmalička přístup k těmto věcem? Budou po tom možná toužit víc, než děti, pro které už to bude možná ohrané.
Problém je v tom, že tento typ zábavy nebude ohraný nikdy…Neustále je možnost nových a nových her, aplikací atd. Samozřejmě neuhlídám děti ani já, ale aspoň se je od toho budu snažit držet dál tak dlouho, jak to jen půjde. Vlastní pc ani tablet jim do nějakých 9,10 let vurčitě nepořídím. Jelikož budou chodit daleko od domova do školy, možná dostanou v mladším věku mobil s možností volat pouze mě. To bude vše.
@Kulišanda píše:
Za mě ne…U doktora v čekárně stejně dobře poslouží knížka, puzzle, nálepky… Já bych to nepovolila…Sezámit se s tím před školou fajn, ale mít jako dítě vlastní??A logopedi co ho doporučují?? Panebože, nejlepší logoped je máma, co si s dítětem denně povídá a cvičí. Děti mají v tomhle věku běhat, m skákat, cvičit fyzičku, malovat, povídat si. Písmenka ho mají naučit rodiče, slovní zásobu má rozvíjet s kamarádama, ne s počítačem. Závislost je mrcha, teď to ohlídáte, ale co za pár let? Jak poznáte, co dělá ve škole o přestávce, v autobuse, po návratu domů?? Nechte děti poznávat přírodu, hrajte si s nima, nechte je běhat v loužích, na hřišti, chytat ryby a já nevím co ještě. Dopřejte jím výlety, kamarády. Ochraňte je od tý techniky co nejdýl to jde. Jakmile do toho jednou spadnou, už je to na celý život. Vemte si jak jsme vyrůstali my… A chybělo nám něco? Je jiná doba, ale mají na všechno dost času.
dnes je sice jina doba, ale vsechno co jsi vypsala, se prece nevylucuje s tim, ze si dite treba pul hodiny navecer zahraje par logickych her na tabletu ![]()
je to jen o mantinelech, duslednosti a moralce.
a kdyz se toto nauci ted, za par let mu to treba zustane - a nebude se snazit dohnat " zakazane ovoce "…
taky se mi zda prehnane prirovnavat deti, co maji pristup k tabletum atp. k tem, co si skoro neumi malovat, hrat normalni „zive“ pexeso a hrat si s hrackama a s kamaradama… to je padly na hlavu.
ja jsem to taky nikdy neplanovala, u synovce jsem koukala jako blazen pred par lety, jak ve dvou letech ovlada mys… Vojta ale je to samy. pohadky na youtube si mysi umel pustit taky kolem 2 let, proste to odkoukal. Bara si umi zapnout tablet a najit si svoje hry.
taky jsem ji to nikdy neucila, odkoukala to. jinak jezdime na vylety, jezdi na kole, na motorce, chodi plavat, na hriste, doma klasicke hracky…
jen musi vedet, ze proste nebudou hrat cele dopoledne. ze maji svuj vymezeny cas.
@Kulišanda U nás jsou třeba některé školy, kde se PC, tedy přesněji notebooky používají již na prvním stupní ZŠ. Já opravdu nevidím nic špatného na tom, že si dítě občas zahraje chviličku nějakou hru. Samozřejmě s tím, že je to opravdu chvilka a dítě má jiné aktivity. Takhle to chci praktikovat taky co nejdéle. Ale plány jsou jedna věc a situace druhá (a v tom věku už v tom hraji roli i hodně kamarádi, okolí). ![]()
@Kulišanda píše:
Není to to samé…Závislost na pc hrách je normálně diagnostikovaná…Na panence asi tak závislá nebudeš. Je to stejný jako s alkoholem, gameblérstvím a tak… Teď dáte limi, ale co za pár let? Moje 14-ti letá sestřenice nedělá nic jiného než facebook, hry a chaty.Na dovolené 4 dny měla absťák, okousala si nehty, byla nervní, těšila se domů…Kdo jí má dávat limity? Rodiče na dálku z práce? Nebo paní učitelka ve škole?? Má virtuální kamarády, s těmi opravdovými si místo schůzky nebo zavolání píše. hraje tupé hry, dáva fotky, stahuje fotky…Jo, s počítačem umí, fajn. Ale to je jedna z mála věcí. A můžou za to rodiče?? Ano, pač na to byla od mala zvyklá. Teď už jí těžko někdo ohlídá.
no tak to asi holka nema co jineho na praci… sport, hudebku, skaut atd? to je smutny, ale nerikej mi, ze pari na pc uz od malinka…
rodice budou mit svoji cstecnou vinu. malo se ji venovali a moc ji asi dovolili, nebyli dusledni. pouceni pro nas ostatni ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat