Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ještě bych dodala, umí synovec jezdit na kole, učí se bruslit, lyžovat, lozit na strom, sám houpat atd.? To jsou věci co mě zrovna napadly. Pokud nic z toho nedělá tablet bych nekoupila. Už z principu proto, že píšeš, že babička ho vyzvedává ze školky po obědě aby mohl hrát na PC.
Tablet je dobrá věc jak už tu spousta napsala pro zabavení v čekárně, v autě, ve vlaku, když spí mladší sourozenec. Ale na to nepotřebuje mít pětilěťák vlastní.
@kotyk Tak to už je o přístupu rodičů - já bych nekoupila ani větší značkovou pannu za tisíce. Prostě v tomhle věku utrácet tisíce za hračky mi přijde jako nesmysl právě proto, že děti hračky často brzy omrzí. Ale to už je fakt každého věc a nikomu nepřísluší kritizovat, kolik kdo dá za hračky. Jen říkám, že já bych to nedala, raději bych investovala do zdraví (boty, potraviny,…) či zážitků (nejlepší zvířata jsou stejně k vidění v ZOO, ne v leporelu nebo na tabletu)
@Damael No vidíš, drahoušku (
), bez telefonu si přežila a asi z tebe není nějaký negramotný idiot, jak je tu naznačováno o dětech, které nemají elektroniku na hraní.
Jasně, já třeba věci také nerozbíjela, myslím VŠEOBECNĚ. O dětech je známo, že věci rozbíjejí a je to o nich známo navzdory tomu, že třeba tvé děti nebo já jako malá jsme věci nerozbíjely. Můj bratranec zase roztřískal snad všechno a co ne, tak to ztratil. Proto se dětem kupuje plastové nádobí, ne porcelánové.
Za me ne! A to z důvodu co vidim u svého synovce.Sedi u PC nebo tabletu imr vere. Hlavně když je u babicky.To od toho nestoupne ani u oběda a jednou rukou klika na mys, druhou ji. A když ho babička vytáhne ven na zahradu, tak sedi na houpacce, boji se na zemi každého mravence a šílené se nudi
.Má lehce nadvahu, na kole jezdit neumí, není schopny jít si sam hrát ven a najít si opravdové kamarády.
Ja jedinne co povolim bude asi mobil od první třídy a to proto, ze mala bude dojíždět do školy busem, tak kdyby ji ujel ať vím, ze se ji nic nestalo a ze mam jít třeba pro ni. Má teď dva roky, na PC a tablet nesmí ani sahnout, má své hračky a na tyto naše má ještě časů dost.
@bibianka píše:
Ahoj, nečetla jsem předešlé názory, takže možná se budu opakovat…ale za mě rozhodně NE - 5ti leté dítě se má učit jezdit na malinkatým kole, poznávat věci kolem sebe, zdokonalovat slovní zásobu atd atd atd…ale určitě ne sedět celý den na gauči a pohyboivat prstem sem a tam![]()
nehledě na to, že když se řekne, že tablet max hodinu denně**, tak to dítě už od toho neurvete a bude vám doma řvát a řvát, až mu ho zase dáte, **dítě se má prostě vykopnout ven a má si hrát…normálně hrát…moderní doba je dobrá, ale na nějaký věci úplně na ho***
To je zase jen o přístupu, výchově, důslednosti… O ničem jiným…
Starší se včera vztekal, když jsem tablet zrovna k něčemu potřebovala a chvilku ho měl on… Poslala jsem ho do pokoje s tím, že se má vrátit, až se uklidní… Dneska si na něj ani nevzpomněl… ![]()
Stejně jako mu nekoupím všechny stavebnice lega, na který si ukáže… Protože on by chtěl všechno… I když kvůli tomu třeba chvilku ječí, stejně přistupuju i k ipadu, jak je kvuli tomu řev beru a na mnou určenou dobu zabavuju - řev, neřev… Ale takhle to u nás funguje se vším… ![]()
@Itulenka píše:
Za me ne! A to z důvodu co vidim u svého synovce.Sedi u PC nebo tabletu imr vere. Hlavně když je u babicky.To od toho nestoupne ani u oběda a jednou rukou klika na mys, druhou ji. A když ho babička vytáhne ven na zahradu, tak sedi na houpacce, boji se na zemi každého mravence a šílené se nudi.Má lehce nadvahu, na kole jezdit neumí, není schopny jít si sam hrát ven a najít si opravdové kamarády.
Ja jedinne co povolim bude asi mobil od první třídy a to proto, ze mala bude dojíždět do školy busem, tak kdyby ji ujel ať vím, ze se ji nic nestalo a ze mam jít třeba pro ni. Má teď dva roky, na PC a tablet nesmí ani sahnout, má své hračky a na tyto naše má ještě časů dost.
A právě z tohohle důvodu se jednou bude moct zbláznit, aby mohla tyhle věci mít v rukou pořád. Nechápu proč z toho dělat dětem vzácnost? Když ji dáš i jiné možnosti zábavy tak u toho nebude sedět pořád. To se asi nestalo u chlapce o kterém píšeš. Pokud ho tam rodiče vždy zaparkovali, aby měli pokoj,..
@Fjodorka píše:
@kotyk Tak to už je o přístupu rodičů - já bych nekoupila ani větší značkovou pannu za tisíce. Prostě v tomhle věku utrácet tisíce za hračky mi přijde jako nesmysl právě proto, že děti hračky často brzy omrzí. Ale to už je fakt každého věc a nikomu nepřísluší kritizovat, kolik kdo dá za hračky. Jen říkám, že já bych to nedala, raději bych investovala do zdraví (boty, potraviny,…) či zážitků (nejlepší zvířata jsou stejně k vidění v ZOO, ne v leporelu nebo na tabletu)@Damael No vidíš, drahoušku (), bez telefonu si přežila a asi z tebe není nějaký negramotný idiot, jak je tu naznačováno o dětech, které nemají elektroniku na hraní.
Jasně, já třeba věci také nerozbíjela, myslím VŠEOBECNĚ. O dětech je známo, že věci rozbíjejí a je to o nich známo navzdory tomu, že třeba tvé děti nebo já jako malá jsme věci nerozbíjely. Můj bratranec zase roztřískal snad všechno a co ne, tak to ztratil. Proto se dětem kupuje plastové nádobí, ne porcelánové.
My teda neaše a dětský nadobí nerozdělujeme a víc nádobí jsem rozflákala já, než děti…
(asi si začnu brát plastovou misku a tahat kačera
)… Ae je fakt, že mám relativně nedestrukční děti (v porovnání s tím, co občas v okolí vidím…)
![]()
Mimochodem hračka, kterou oba kouci milujou je z dob našich babiček, panáček, kterej bubnuje do kovovýho bubínku, když ho někdo táhne…
jen nevim, kdo babičce nakukal, aby jim to koupila, protože mě z toho občas tečou nervy ![]()
@Melody 4 píše:
Vy s tim nadelateZakladatelko ano je to vhodny darek, nam ho doporucil logoped.
tak to bych toho logopeda chtěla vidět, ale vážně. Ano jsou děti, které si vezmou tablet a pak si jdou malovat, ale co takové děti co nechtějí? Jak se naučí držet tužku, otáčet kartičky s pexesem? Vše je o jemné motorice.
Ale jsem klidná, starší jezdí na kole, mladší zatím jen na odrážedle, na hřišti prolezou všechno, co tam vidí, oba dva… Tak si asi můžou občas pohrát i s tím tabletem…
![]()
@EvaG píše:
tak to bych toho logopeda chtěla vidět, ale vážně. Ano jsou děti, které si vezmou tablet a pak si jdou malovat, ale co takové děti co nechtějí? Jak se naučí držet tužku, otáčet kartičky s pexesem? Vše je o jemné motorice.
a co asi myslis ze rozviji tablet… Prave jemnou motoriku… Mas dotykovy mobil? Jestli ano tak musis vedet, ze je nekdy tezke se strefit tam kam potrbujes, spravnou silou to zmacknout a tak. Jestli chces toho doktora videt zajed si na kliniku logo do Brna.
@Almira-Alm AZ bude starší v rozumné míře pujcim, ale svůj vlastni tablet tak brzo mit nemusí a pět let pro me brzo je. A ve veku dvou let ji ho nepujcim a diky bohu to ani nevyžaduje. Má své detske telefony a jiné hračky a to ji ke štěstí staci.
@Melody 4 Mám mobil a dcera ho umí ovládat, ale dej ji do ruky tužku ať ti něco obtáhne, je to jiné. A bohužel ve škole nebude psát na tabletu, ale bude potřebovat umět držet tužku a s tou umět pracovat.
@EvaG píše:
ono jich zas tak málo není, fakt ne… Nám třeba na logopedii doporučila logopedka stránky čt, tyyjo nebo jak se to jmenuje, že tam máme s prckem hrát ty jejich hry pro předškoláky… ![]()
A tady je spousta tipů na aplikace…
![]()
http://www.i-logo.cz/
To, ale nejsou hry na jemnou motoriku, ale na rozvoj myšlení a udržení pozornosti. TO je něco jiného, a to se dá nahradit hrami na obchod, atd.
@Fjodorka Víš, nemám ráda zevšeobecňování. A je jedno, zda je to typu „dětem se kupuje/nekupuje..“ nebo „blondýny jsou hloupé“ - pointa je totiž vždy stejná, takový výrok je nesmysl, protože není univerzálně platný, a tedy není a priori plošně aplikovatelný. Ale funguje to jako jeden z argumentačních stylů, protože i když plácneš sebevětší pitomost, je celkem složité ji vyvrátit (co mám říct na to, že „o dětech je známo, že věci rozbíjejí“?), proto to s oblibou využívají politici - všimni si někdy v diskuzích s nimi, jak často tyhle „univerzální pravdy“ pouští z pusy..
To, co jsem svým předchozím příspěvkem chtěla říct, je to, že je úplně jedno, s čím si děti hrají nebo nehrají - je lautr putna, jestli na dvorku zkouší řídit tátovo Lamborghini, nebo si u kamen staví domeček z polínek, či se v rohu zahrady válejí ve slepičincích. Dělají jen to, co odkoukali od svých vzorů - dospělých, se kterými tráví většinu času, později se k tomu přidává ještě princip stádovosti, kdy chtějí zažívat to, co zažívají „všechny“ ostatní děti ve školce/škole (i kdyby ty „všechny“ byly jenom dva). Z toho je nevyrveš, i kdybys stokrát chtěla, takže je naivní myslet si, že když oba rodiče po práci uvaří večeři a pak se uprdelí u televize, tak že jejich děti si budou číst knížky a skotačit v lese. A naopak, když oba rodiče ze všeho nejradši chodí do lesa na houby a doma staví modely letadýlek, tak jejich děti jen horko těžko zkazí démon sociálních sítí či počítačových her.
@kate02 Ty seš jelito
Co znám děti, tak většinou jsou destrukční… Ani nevědí jak, ale to je hned šťáva na koberci, vidlička ve videu, kočka bez vousů (no celkově, dejte dítěti přístup k nůžkám…) prostě bych se bála, že vyhodím peníze z okna. Ale abych byla spravedlivá, tobě bych porcelán po babičce také nesvěřila ![]()
Co se týká bubínků, to je kapitola sama pro sebe. Jsem teprv těhotná, ale bubínky už jsou zakázané předem ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat