Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@lenasa píše:
@kate02 No já totiž viděla dítko, sice už školního věku - 2. třída, které vydrželo s tabletem na klíně pár hodin a očividně to nebyla vyjímečná situace, tak to podle mě vliv na komunikační schopnosti už má.
Vždy je to asi o tom, co a jak často tam dítko dělá. Ale pokud je to hlavní zábava dítěte, tak si prostě myslím, že to negativně ovlivnit vývoj může.
Tak starší, když by na věc přišlo by asi taky vydržel, ale stejně tak vydrží celý dopoledne stavět z lega…
Asi mu ho začnu taky zabavovat… ![]()
@colafit Souhlasím. Musíme počítat s tím, že doba se mění a elektronika se dostává do stále mladších rukou, ale zároveň musíme tento pokrok rozumně korigovat…
@lenasa píše:
@kate02 No já totiž viděla dítko, sice už školního věku - 2. třída, které vydrželo s tabletem na klíně pár hodin a očividně to nebyla vyjímečná situace, tak to podle mě vliv na komunikační schopnosti už má.
Vždy je to asi o tom, co a jak často tam dítko dělá. Ale pokud je to hlavní zábava dítěte, tak si prostě myslím, že to negativně ovlivnit vývoj může.
Jasně, ale zas je to o rodičích. To je tak se vším. Používat s rozumem. Nebo když bude vaše dítě jen malovat, nikdy mu nenabídnete jinou alternativu hraní? V tomto případě je to chyba rodičů.
Když to budu brát podle svých dětí (holky 6 a 2), tak bych nic proti neměla, kdyby byly obdarovaní.
Technika je dnes všude, a když u toho dítě nebude trávit čas na úkor jiným aktivitám, tak by mi to nevadilo. Záleží na rodičích dítěte, v jakých mezích to budou držet. Naše děti nepoužívají ani pc, ale do mobilu se mi občas hrabu obě.
@lyrica Normálně si malují, milují lego, chodí řádit ven, jezdí na kole a kolobrndě… A mají tablet, každý svůj.
@BaraF píše:
Je to samozřejmě nebezpečná blbost, nenaučí se nic, jen nabyde mylného dojmu, že „všechno jde ovládat čudlíkama“. A to, co by měl v tomhle věku cvičit (komunikaci, paměť, pozorování přírody, fyzičku, obratnost…) mu samozřejmě bude chybět.
Ale jestli maminka navrhuje k pátým narozeninám herní konzoli tak je asi problém jinde.
Souhlasím. ![]()
Tablet bych 5 letému nekoupila ani náhodou.
Podle mě záleží na rodičích, pokud jsou pro, tak si nemyslím, že by to byl špatný dárek. Šestiletá dcera má doma k dispozici jak tablet, tak počítač a stejně jsou jí přednější hry se sourozencem, malování barvičkama a lítání venku se psy. Nevím proč se automaticky bere, že dítě, které smí k počítači/tabletu, pak nedělá celý den nic jiného, než ťuká do tlačítek
U nás to tak rozhodně není, a to, že umí ovládat elektroniku, beru v dnešní době jako plus.
Příspěvek upraven 28.08.13 v 11:29
Moje pra pra babička taky prala u potoka a já jsem šťastná za automatickou pračku, doba jde dál a práce s elektronikou a později (od první třídy) i s internetem by měla být stejně samozřejmá jako ježdění na kole a stavění hradů z písku. Pokud z toho nebudeme dělat tabu a vzácnost tak to bude dítě brát jako každou jinou hračku. My tablet nemáme a asi v blízké době mít nebudeme ale až bude mít malý věk tak se určitě bude učit zacházet s nejrůznější elektronikou.
Jen bych prostě malého upozornila, že hračku dostává sice on ale bude si s ní hrát po dohodě s rodiči.
Děti teď vyrůstají s tím, že rodiče sedí u počítače a mají bezva mobily, oni to prostě nevidí tak jako my dospělí, pro které jsou tyto věci pořád trochu vzácné, drahé, scifi,.. Pro děti je to součást jejich světa protože už od malých miminek je to kolem nich..
Jen bych dala pozor na to co tam bude mít - návykové online hry, střílečky,..
Naše tablet dostane k vánocům, budou jí čtyři.
Proč ne? Ovládám můj mobil, na pc hraje taky.
Technika je všude, jak už někdo psal.
Malá loni dostala panu za 1500kč, nehraje si s ní.
A dívat se zpět, že my to také neměli. To by si taky mohla hrát s dřevěnými polínky.
Pokud rodiče souhlasí, jsem pro tablet.
Nečetla jsem všechny komentáře
@Almira-Alm Já se omlouvám, že vybočuji od tématu, ale máš na fotce hrozně pěkné šaty, můžu vědět, odkud jsou?
![]()
Za mě tablet klidně, náš 5-ti leťák ho má taky a je to fajn věc ![]()
Ideální na delší cesty do auta, k doktorovi…
Má ho doma volně k dispozici a jsou klidně i týdny co si k němu nesedne, není to pro něj vzácnost.
Stejně raději běháme venku, jezdíme na kole, matláme modelínu…malování ho neba ![]()
A když chce koukat na youtube aspoň mi nebere pořád můj noťas ![]()
@chatwenna píše:
@CokeLady Ne. Uz je koupeny![]()
Babicka pronesla neco ve stylu:„…no, to ted ostatni darky muzeme vyhodit…“
Proto jsem to napsala - ze zarli…
Segra s tim souhlasi, takze ani kdyby koupeny jeste nebyl, tak ho koupim.
Jen jsem chtela vedet, jak se na to diva sirsi verejnost…
Co je ti do širší veřejnosti?
Stejně nikdo z nás do vašeho talíře nevidí..
Třeba u nás v rodině je dědeček IT technik, já zase absolutní IT antitelent, za to knihomolka.. A jak jsem psala, můj ani ne dvouletý syn tablet zbožňuje - babi mu tam stáhla různé herní i výukové prográmky, on si občas houká vláčkem, občas skládá puzzle, občas se učí zvířátka, občas si pustí foťák s různými blbinami jako efekt rozbitého zrcadla.. Když se dostane k mému telefonu, tak v něm nastaví věci, které jsem ani netušila, že umí.. - zkrátka ty technické geny tam jsou.. Takže mu to rozhodně nebudu rvát z ruky a násilím ho posazovat ke stolečku s pastelkama..
V jiné rodině, kde matka je operní pěnice a otec houslový virtuoz je jasné, že takové mimi bude v tomhle věku už možná vybrnkávat do klavíru akordy - ale i tam by bylo úchylné, dkyby ho od nástrojů odtrhávali a násilím usazovali za počítač, ať jde dítko s dobou a je technicky vzdělané, že?
@lenasa píše:
Jo, ale to by tak bylo u každého druhu zábavy, kdyby to byla jen jedna věc a nic jiného…
@kotyk No a taky dřív se děti víc motaly kolem rodičů u toho co dělali, mytí nádobí, uklízení a pod. No a u serfování na netu by překážely, tak je prostě zabavíme vlastním tabletem ![]()
@Mava píše:
Naše tablet dostane k vánocům, budou jí čtyři.Proč ne? Ovládám můj mobil, na pc hraje taky.
Technika je všude, jak už někdo psal.Malá loni dostala panu za 1500kč, nehraje si s ní.
A dívat se zpět, že my to také neměli.** To by si taky mohla hrát s dřevěnými polínky.**Pokud rodiče souhlasí, jsem pro tablet.
Nečetla jsem všechny komentáře
A víš jak to hraní s polínky moje kluky baví?
asi divný, když maj na výběr i tablet ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat