Tablet pro pětiletého

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
44228
28.8.13 13:19

Logopedové a psychologové občas při vyšetření používají tablet nebo PC, syn dělal na PC nějaké testy a IQ hry, ale byla to chvilička, rozhodně to nebyla hlavní část vyšetření. A sám s tím nemanipuloval, jen ukazoval správnou odpověď.

Ne, vlastní tablet není vhodný dárek pro pětileté dítě, až na vyjímky. Známí pořídili dítěti tablet, protože je levoruké a nechtějí stále přeinstalovávat své PC pro praváky, má tam vše udělané tak, jak je pro leváka přirozené - menu na levé straně, hry ubíhají zprava doleva. Jestli je ten přístup v pořádku, je taky diskutabilní, protože s PC pro praváky se bude běžně v životě setkávat, maximálně se přehodí myš, ale rozhodně ne celý manuál - představte si to tak, že třeba i u seznamu(nebo emimina) by měl to hlavní důležité vlevo - kolonky na přihlášení a to ostatní vpravo, je na to speciální program, kterým přeinstalovali tablet. Jde o školní dítě a ten tablet má jen na svůj vymezený čas na hry, jinak je zabavený.

Můj syn půjde do druhé třídy, mobil jsme pořídli teď, ale hlavně proto, že do školy a ze školy chodí pěšky sám a pravděpodobně bude chodit sám i na kroužek(jeden jinde a jeden ve škole, kam se bude muset vracet, protože ho nevzali do družiny). Má mobil, aby se dovolal, základní funkce.

• načítám...
11439
28.8.13 13:21

@Damael Já ale nikde nepsala, že jakmile koupíš dítěti tablet, tak už nic jiného dělat nebude. Já jen psala, že mi to přijde pro dítě zbytečné jak z důvodu ceny, tak z důvodu praktického - podle mě je to prostě k ničemu, já vlastně dodnes nepochopila, k čemu je to dobré, držela jsem to v ruce jednou v životě. Takže nevím, co má společného vzor rodičů s tím, co píšu já :nevim:

• načítám...
20155
28.8.13 13:21
@kate02 píše:
Ale jsem klidná, starší jezdí na kole, mladší zatím jen na odrážedle, na hřišti prolezou všechno, co tam vidí, oba dva… Tak si asi můžou občas pohrát i s tím tabletem… :think: :mrgreen:

Mnš to tu začíná připomínat diskuzi „mám dát ročnímu dítěti řízek s bramborovým salátem?“ - stejně si každá ty svoje děti vychováme podle svých představ, svých povah a svých zájmů - nemůžeme jim dát víc, než umíme a zvládáme samy.. :)

• načítám...
11439
28.8.13 13:26

@Damael Jo a samozřejmě, pokud konkrétní dítě nic neničí, tak ho nebudu brát za ničitele a nebudu se bát mu dát do ruky skleničku, ale také to pro mě nebude důvod pro nakupování drahé elektroniky na hraní.

• načítám...
7974
28.8.13 13:28

@EvaG Ano, vše je o jemné motorice :lol:. Když ještě nebyly dotykové displeje, tak se trénovala myškou. Teď to mají děti trošku snadnější, protože nemusí navíc převádět pohyb myši na monitor. Malovat se dá stylusem i na tabletu a často to pak baví i nemalovače. Tablet a počítač jsou dneska na logopedii celkem běžná věc, jukni třeba na Mentio

Jenom to obracení pexesa odpadá, ale kdo říká, že si občas nemůžem zahrát s dětma opravdické pexeso ;)

• načítám...
20155
28.8.13 13:30
@Fjodorka píše:
@Damael Já ale nikde nepsala, že jakmile koupíš dítěti tablet, tak už nic jiného dělat nebude. Já jen psala, že mi to přijde pro dítě zbytečné jak z důvodu ceny, tak z důvodu praktického - podle mě je to prostě k ničemu, já vlastně dodnes nepochopila, k čemu je to dobré, držela jsem to v ruce jednou v životě. Takže nevím, co má společného vzor rodičů s tím, co píšu já :nevim:

A o tom to je - ty jsi to nikdy neměla v ruce, netušíš ani, k čemu by ti to mohlo být dobré. Zase ale perfektně ovládáš jiné věci a máš jiné životní hodnoty.. Ať si pro své děti nalinkuješ jakoukoli výchovu, stejně jediné, co si od tebe skutečně vezmou, bude to, jak se chováš ty sama, co tebe zajímá - tvůj styl života, tvoje hodnoty, tvoje názory.. Samozřejmě s věkem je pak začnou ovlivňovat i jiné autority, jako kamarádi, spolužáci, nějaké celebrity.. a postupně zapojí i svůj mozek a ze všecho toho guláše jim zůstane něco, k čemu přidají sebe sama.. - a máš dospělé jedince..
Třeba z těch pár příspěvků, co jsi napsala, už vidím, že tvoje děti narozdíl od mých se nebudou bavit tím, že si budou prohlížet obsah maminčiny peněženky, či že budou zkoušet, který čudlík na videu co dělá. Takže technicky budou méně vyspělé než ty moje, ale zase na druhou stranu je určitě vychováš k úctě k penězům a potažmo i dažším věcem - a i kdyby ti v pubertě začly rebelovat, tak tohle v sobě budou mít od mimi „zažrané“ a jednou se k těmto hodnotám vrátí :)
Takže tolik k tomu, co píšeš ty, vers. vzor rodičů.. U vás ten tablet prostě nebude :mrgreen:

• načítám...
11439
28.8.13 13:32

Co furt máte s tou logopedií všichni? Pokud něco používají na logopedii, tak je to asi určené pro děti s problémem, ne? :think: :lol: To jsou zase argumenty… To jako lepší argument beru to, že to děti prostě baví, než to, že to používají logopedové. Také nemám doma na maso skalpely, přestože 9 z 10 patologů si myslí, že na maso je nejlepší skalpel.

• načítám...
10937
28.8.13 13:35

DObře když pominu tu vaši jemnou motoriku, nikdo mi tu nenapsal, jak je to s držení tužkou, když bych dceři dala tablet tak ji nedonutím malovat obyčejnými pastelkami a učit ji to co potřebujeme k zápisu. Tak co závislost? Znám kluka, co dřív jezdil na kole, raději si hrál, ted má 7 let a jde dom, že ho to nebaví a jde a pustí si počítač? Co pak, co budete dělat?

• načítám...
20155
28.8.13 13:36
@Fjodorka píše:
@Damael Jo a samozřejmě, pokud konkrétní dítě nic neničí, tak ho nebudu brát za ničitele a nebudu se bát mu dát do ruky skleničku, ale také to pro mě nebude důvod pro nakupování drahé elektroniky na hraní.

Fjodorko, v tomhle jsme rozdílné - u nás děti od mala, jakmile si samy řekly o lžičku, tak ji dostaly do ruky - samozřejmě, že mi syn nejí jako mistr Špaček v Alcronu, ale na svůj věk je v uchopování příborů celkem zdatný (mimochodem - tolik k rozvíjení motoriky u uživatelů tabletů :mrgreen: ). Také si velmi často listuje v časopisech, které jsem již přečetla, takže mu s klidem už mohu dát do ruky i papírovou knížku - nezničí ji, fakt ne… Já se prostě tohohle nebojím, nemám nějakou hranici „od kdy moje dítě může na něco sáhnout, aniž by to zničilo“, tu si určují ony samy tím, co chtějí vyzkoušet.. Jen pouze do doby, než to ovládají stoprocentně, či pokud mají v packách něco drahého, jim stojím za zády a dohlížím.. Stojí to trochu víc mé pozornosti, ale odměnou je mi třeba to, že má půlroční dcera už bravurně vyleze schody nahoru..
Ale tohle je čistě náš způsob výchovy - v něčem sice dřív nese ovoce, na druhou stranu je náročnější, než ten tvůj, kterým chceš jít.

• načítám...
11439
28.8.13 13:40

@Damael Náhodou, měla, dostala jsem úkol tam nastavit přístup na naši wi-fi a zvládla jsem to do 3 minut, i když jsem to měla v ruce poprvé, takže věřím, že z mých dětí nebudou techničtí antitalenti jen kvůli tomu, že nebude tablet :mrgreen: Navíc je mi jasné, že díky spolužákům (tvé děti! ;) ) jim to do ruky přijde na 100%, stejně jako my se naučili ovládat počítače, aniž by to dělali naši rodiče a my jim mohli vyrážet dech, když se to začali učit oni :mrgreen:

Ačkoliv jsem si nemyslela, že bych to někdy dělala, ale došlo mi, že chci dělat přesně to, co mám vštípené od výchovy mojí mamkou… Ty vzory fungují, člověk ani neví jak. ;)

• načítám...
11439
28.8.13 13:43

@Damael Tak já si hlavně počkám, jak moc šikovné bude moje dítě, pokud to bude kazisvět, tak budu opatrná, pokud bude po mně, tak se nožů, skla apod. bát nebudu… To teď nelze říct. Ale s elektronikou to mám jasné, protože sama ji beru jako pomocníka, ne jako hračku. Jsem prostě konzerva, no…

• načítám...
3115
28.8.13 13:46
@EvaG píše:
DObře když pominu tu vaši jemnou motoriku, nikdo mi tu nenapsal, jak je to s držení tužkou, když bych dceři dala tablet tak ji nedonutím malovat obyčejnými pastelkami a učit ji to co potřebujeme k zápisu. Tak co závislost? Znám kluka, co dřív jezdil na kole, raději si hrál, ted má 7 let a jde dom, že ho to nebaví a jde a pustí si počítač? Co pak, co budete dělat?

No to je to o čem se tu celou dobu píše, že to jak budou děti používat nebo nepoužívat počítač záleží od přístupu rodičů. Mám taky ve svém okolí kluka, který od mala hraje hry na počítači a už to má dopad na psychiku, chodí k psychologovi. Ale jeho tatínek ho to naučil tak kluk hraje a pod.
Já souhlasím s @Damael - prostě děti přebírají od nás to v jakém prostředí žijí, co je pro nás rodiče běžné. Moji synové berou jako standard že žijeme v domácnosti se psem, tím pádem se psů nebojí, takže je musím naopak učit ostražitosti k jiným psům. Máme knihy kam se v bytě podíváme, takže pro syna i když neumí číst je standard ležet v posteli a listovat encyklopedii zvířat atd. Manžel je manuálně zručný tak učí teď zatím staršího syna šroubovat, pracovat s nářadím a pod. Já s ním třeba vařím.
A máme doma notebooky a PC a syn (3,5 roku) má svůj dětský tablet na kterém trénuje už zmíněná písmena, což si rozhodně nemyslím, že mu uškodí. Má povolené pohádky půl hodiny denně a kouká např. na Jáju a Matýska kde daná postavička učí kreslit. Takže syn dokouká vezme papír a tříhranné tužky ( kde trénuje úchop)a zkouší malovat. Ale to je opět o tom, že jsme mu s manželem tu pohádku našli a ukázali. Kdybychom s ním hráli hry na PC tak bude hrát hry.
A to je celé. Jde o náš přístup, o tom co dětem ukážeme a jak je rozvíjíme. A vše jde i v rozumné míře.

Příspěvek upraven 28.08.13 v 13:53

• načítám...
25242
28.8.13 13:47

Nemám tak velké děti, tak těžko soudit, ale taky se mi to nezdá jako vhodný dárek. KDyž vidím děti na vsi, tak ani ty 6ti leté ještě nebývají na počítači. NEvím, proč by mělo 5ti leté dítě ovládat elektroniku??? :nevim:
A rozhodně bych to zkonzultovala s rodiči.

• načítám...
26093
28.8.13 14:01
@Fjodorka píše:
Co furt máte s tou logopedií všichni? Pokud něco používají na logopedii, tak je to asi určené pro děti s problémem, ne? :think: :lol: To jsou zase argumenty… To jako lepší argument beru to, že to děti prostě baví, než to, že to používají logopedové. Také nemám doma na maso skalpely, přestože 9 z 10 patologů si myslí, že na maso je nejlepší skalpel.
:mrgreen: jde o to, že někdo tady argumentoval tím, že děti pak nekomunikujou… Podle mě to některým dětem může v té komunikaci pomoct… :nevim: proto se začlo s tou logopedií, kde taky takový děti můžou skončit… :jazyk:
  • načítám...
11439
28.8.13 14:04

@kate02 Jo ták… Jen aby! :mrgreen:

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová