Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prostě příště spolu líp předem komunikovat, co vlastně syn chce, když se podává přihláška. Ne pár dní před začátkem.
@Kelsey1 Tak on asi nevěděl co chce, když na táboře ještě nikdy nebyl. Ale beru, že jsou věci, které se nemění. Příští rok může na základě letošních zkušeností rozhodnout se jinak.
Jinak mě tedy překvapuje tábor, kde je vlastně jedno jak dítě tam dlouho je… Jako několikrát se mi stalo, že jsem dítě někde vyzvedávala 1-2 dny před koncem, protože na to navazovalo soustředění nebo naopak jela stovky km, protože se to krylo a dítě nestíhalo čas odjezdu, atd… Ale tábor, kde by bylo jedno jestli je tam týden, nebo 10 dnů a nebo 14 jsem nezažila. Vždyť ten program tábora se vymýšlí na určitou dobu pro x dětí. Naši skautíci tedy taky jezdí v komorní verzi, letos jich jede 24
A poprvé jedou hezky vlakem (krosny jim tedy vezeme 2 velkými auty, kamion se stany. kuchyní, záchody, atd… jede o den dříve) a pak hezky x km pěšky
Ale ten program, zrovna i mé děti už, připravují už od podzimu někdy pro určitý počet dětí na určitý počet dnů. ![]()
U nás mají Brontosauři běžně tábor 2-3 týdny. Pro malé a nováčky je dva týdny. Pro starší a kdo chce, jsou tam tři týdny. Tam taky není problém, ať se změní situace, že zůstanou dýl. Je to stejný tábor, jen někdo odjíždí dřív.
@Kelsey1 tak u nás jezdí na 3 týdny vsichni.
Vedle jezdí na 2 týdny a starší na 3 týdny (ale jen určitá věkovka ), tak to asi bude různé.
Manžel ještě jezdil na 4 týdny. To u nás už nedají dovolenou vedoucí, už takhle se tam točí.
Mám syna dvanáctiletého a tohle bych rozhodně nedovolila. Bylo by mi trapně vůči trenérům z klubu
Jo odhlásit pro nemoc, ale takhle z rozmaru? Ne to se prostě nedělá.
@Cuddy píše: Více
Asi tak ![]()
Ja teda primestak rusila v den nástupu, ale kvuli nemoci, byl komerční a mela jsem pojištěné storno…uplne překvapení nebyli, ani trapná jsem se necítila, ale to je uplne jina situace.
Už se mladšími dětmi řeším to, ze rozhodnutí mají důsledky. Třeba kdyz si vybrali kroužek a v nějakém momentě je to přestalo bavit, musí dochodit pololetí apod. Pubertakovi bych řekla ze bohužel, příští rok si to může rozmyslet jinak.
Neměnila bych to už. Soustředění od sportu, který už dělá dítě na nějaké úrovni a věnujete tomu jako rodina dost času určitě, mi přijde důležitější. Příští rok by už jel na ty 2 týdny - a pořád lepší verze, než kdybyste měli zaplacené 2 týdny a on už po týdnu chtěl domů. Našemu se o 2 dny kryje vodácký kurz od školy se 4denním soustředěním od sportu, loni na něm nebyl, neb už jsme měli naplánovanou a zaplacenou dovolenou, tak pojede aspoň na ty 2 dny, odvezeme ho tam v So, přespíme v penzionu a 2.den zpět - uděláme si z toho výlet, je to asi 80 km. S trenérem jsem mluvila, i na ty 2 dny to prý smysl má. Z vodáckého kurzu ho dřív stahovat nebudem, to bysme pro něj museli jet někam k Praze a já ten týden budu v práci nakonec, dcera na příměšťáku. Takže kompromis. Letos už byl na 2 soustředěních.
@Anonymní píše: Více
Normálně bych rekla pravdu, ze je na pobytovem tabore a zalibilo se mu tam natolik, ze chce zustat déle.
Tak to dost mění situaci. Nerušila bych, prostě „jestli se ti tam líbí, příští rok domluvime dva týdny“, ale teď bych normálně vyzvedla a chodil by na ten sportovní. Být ve sportovním klubu znamená taky umět se neflákat a máknout. Navíc je dost potřeba i posilovat vazby mezi dětmi, takže já bych nechala tak, jak bylo naplánováno.
@Snopy123 píše: Více
No, on zas ten pocet deti neni modla, ze. Jako taky nemame radi nejake extra courani, ale to, ze vypadne jedno, 2 nebo 3 deti z programu je celkem časté. At uz jde o nejaky prijezd, odjezd nebo treba zranění.
Já u takhle velkých děti říkám - zarid si to, ale mě to nebude stát ani korunu. Obvykle to končí na tom, že se dítěti nechce volat nebo zjistí, že to fakt nejde, ale pokud o něco opravdu stojí, tak žasnu nad jeho komunikačními a organizačními schopnostmi. Ale já už bych pro to nehla prstem.
Pokud je to zaplacene, a pres jeho sportovni klub, tak bych to nerusila. Ale pokud ma par dni doma mezi temi tabory, tak bych mu dovolila tam jeste den dva zustat.
@zrcadlo píše: Více
sportovní klub v tomto případě není o podávání a zdokonalování nějakých výkonů, jde o sportovní kroužek, kde prostě hrajou hry, dělají různé aktivity…takže i ten příměšťák, jak jsem říkala, není že by to navazovalo na něco…je to dobrovolná aktivita trenérů, krok vstříc pro rodiče, že jejich dítě se nebude jen tak flákat na mobilu…
Je to pro mě dilema a nevím, jak se k tomu mám postavit. S táborem jako takovým jsme začali celkem pozdě, proto i ta dohoda že týden stačí. A dopadlo to jak to dopadlo. Mluvila jsem s vedoucí na táboře, říkala, že děcka vytvořily fajn partu, že z toho má radost…a že je to na nás,…tak jsem z toho v rozpacích…a fakt nevím, jak se k tomu postavit..
Normalne bych zavolala na ten primestak, rekla vse narovinu a zkusila domluvit vraceni penez. Nedelala bych z toho drama.