Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ugluk píše: Více
To já právě nevím a je mi trapné tam volat a ptát se…no víte, syn…
![]()
Manžel je zásadně proti ústupku, syn škemrá
…a já jsem měkota a mám z toho akorát stres a leží mi to v hlavě…teďi otázka, jak se k tomupostaví kamarád, se kterýmse dohodli na týdnu…jestli také pojede domů nebo by zůstal…
A podmínky toho příměšťáku ohledně storna neznáš? Někde na přihlášce, webu?
Co znám příměšťáky, tak jen na jednom je možnost odříct jen tak a bez poplatku týden před konáním, jinde chtějí potvrzení od doktora.
Odřekla bych, jen kdybych dostala peníze zpět. Pochybuji, že by vám všechny vrátili, je to moc narychlo, to už ani náhradníky neseženou.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Tak my třeba peníze vracíme, právě z toho duvodu, ze nestojime o to mit tam děti, které tam být nechtějí… To radeji vratit penize, než se tam prudit s dítětem, jehož rodiče ho tam nechaji, jen protože už to zaplatili, děkujeme, nechceme.
@Anonymní píše: Více
Já fakt nevím, co řešíš
Ty jsi v pohodě. Tobě nevyhovuje, že syn nedrží domluvu. Tobě by bylo trapné tam volat. Tvůj manžel s tím nesouhlasí. Vůbec nechápu, proč jaký stres? Jediný, kdo má nějakou potíž, je syn, který ale nehne prstem proto, aby on se svou potíží cokoliv udělal. Krom toho, že škemrá u maminky, aby to všecko za něj zařídila. Ale maminka problém nemá ![]()
Hele, nejde o život. Ani o zdraví. Jde jen o to, že synek se rozhodl že dne na den jinak a očekává, že si z toho všichni stoupnou do pozoru.
Jo a počítej s tím, že se dozvíš, že kamarádovi rodiče s tím nemají žádný problém
Na to já odpovídám, že kamarád má svoje rodiče a ty máš taky svoje a každý můžeme mít na věc jiný názor. A krom toho ohánění se kamarádama je většinou donucovací technika… Ve třídě mého dítěte třeba nikdo nemá večerku na telefonu, jen nás nebohy potomek. Dokud se nesejdeme s rodiči a nedozvíme se, že to naše… a jejich… a těch dalších… a vůbec tak nějak skoro všech dítě je jediné nebohé ve třídě, kdo tu večerku má ![]()
A on je nějaký zaostalý nebo nesvéprávný ve 13letech ![]()
Už na prvním stupni i moje extrémně váhavé dítko vědělo, že v okamžiku, kdy řekne jak se rozhodlo, tak to platí. Prázdniny většinou byly rozplánované nejpozději začátkem března. Rozhodně by na mě neplatilo, že změnilo názor v době, kdy mělo naplánováno, zaplaceno, případně dokonce už se realizovalo. A nikdy na mě neplatilo, že kamarádi či spolužáci něco.
Můj syn by taky nezavolal. Nenávidí telefonování až tak moc, že nebere hovor ani babičce. Mně ho přijme, ale hovor je hm, jo, ne.
Není zaostalý, prostě takový je.
Synovi jsem dala telefon na trenéra a má možnost mu zítra zavolat a slušně se zeptat, požádat, že se mu naskytla možnost zůstat někde, kde se mu líbí, tak jestli by nebyla možnost nějakého náhradníka nebo případně zda by vrátili peníze. Jak s touto možností naloží, uvidíme. Osobně si myslím, že volat nebude…každopádně je to na něm. Možnost dostal. Jinak v neděli frčí směrem k domovu. Snad jsem to takto rozhodla férově…pokud si to vyřídí, tak pro mě za mě, mě je to vlastně jedno…ale řešit to za něj nehodlám a vymýšlet nějaké nemoci nebo zdravotní potíže také ne… Má možnost si to vykomunikovat.
A trener to opravdu bude resit s 13.letym klukem po telefonu? Stejne rekne, dej mi k telefonu rodice. Prece si dite jen tak nemuze zrusit nejaky tabor, a trener mu to nemuze odkyvat, bude potrebovat souhlas rodice. Nehlede na to ze rodice si snad muzou precist storno podminky nekde ve smlouve nebo na internetu. Pokud v podminkach je, ze penize nevraci, nema smysl at tam vola kdokoliv. Pokud penize vrati, stejne to bude muset vyridit rodic.
@hani28 naše dítě vždy vykomunikovalo a já jako rodič to pak jenom potvrdila. Pokud je to někdo, s kým se velmi dobře zná a je v pravidelném kontaktu, přijde mi to celkem normální.
Domluvil jsem se s mámou, pokud to bylo možné, tak bych rád, důvod je ten a ten, jaké by byly podmínky? A trenér mi volá - vaše dítě se se mnou právě domluvilo, že… tak si jenom ověřuji, že je to pravda, víte o tom a souhlasite.
Tady jde o to, ať si dítě nezvyklá, že - hm, mám teď jeden bezva nápad… mamiiii, mně by se líbilo, zaridis to? A matka studuje storno podmínky, volá na všecky strany, přemlouvá trenéry, aby pak potomkovi předložila na zlatém podnose - tak se mi to, miláčku, podařilo zařídit, jak sis přál. Aktivita dítěte - jeden telefonát matce, jak snadné. Schopnost zaukolovat lidí kolem sebe za jedna dvakrát podtrženo, schopnost zařídit něco sám za pět.
No tak pokud nechceš přijít o peníze, tak syna neodhlašuj. On tam nebude jist? Nechce žádnou cenu? Tohle miluji. Den před akcí a hlavně ať nepřijdu a peníze.
@hani28 Proč by neřešil? Syn to vykomunikuje rodič pak potvrdí. Toto je plně rozhodnutí syna. Nejde o uraz, nemoc nebo tak absenci. Proč by si nemohl ve 13 letech zařídit svoje rozhodnutí.
Příspěvek upraven 05.07.25 v 08:05