Tajné křtiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.3.19 23:13

@mota No od doby co se dozvedela, ze cekame mimi tak o tom mluvila jako o hotove veci. Ja ji nekolikrat rikala, ze uvidime jak dopadne tehu a celkove, ze tohle resit nebudeme. Ted kdyz uz je mimi na svete, ceka ze bude krest. A kdyz se dozvi ze nebude ted, ani za rok a mozna ani za x-let tak jak ji znam se nejdriv silene urazi a pak bude resit jak to osefovat bez nas rodicu… Je proste takova povaha, ze si musi prosadit to co v jeji hlave je to jedine spravne :zed: Tak jsem se ptala jestli je to vobec mozne aby neco takoveho spachala legalne. Coz doufam, ze není.

• Citovat
  • Upravit
411
2.3.19 23:16
@Anonymní píše:
@mota No od doby co se dozvedela, ze cekame mimi tak o tom mluvila jako o hotove veci. Ja ji nekolikrat rikala, ze uvidime jak dopadne tehu a celkove, ze tohle resit nebudeme. Ted kdyz uz je mimi na svete, ceka ze bude krest. A kdyz se dozvi ze nebude ted, ani za rok a mozna ani za x-let tak jak ji znam se nejdriv silene urazi a pak bude resit jak to osefovat bez nas rodicu… Je proste takova povaha, ze si musi prosadit to co v jeji hlave je to jedine spravne :zed: Tak jsem se ptala jestli je to vobec mozne aby neco takoveho spachala legalne. Coz doufam, ze není.

Tak si myslím můžete být v klidu. K tomu je potřeba souhlas rodičů, také poučení atp. Není to kovbojka :wink:. Teď jsou spíš opravdu opačné problémy, že faráři neokrti každého 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
2.3.19 23:26
@Anonymní píše:
@ka2ka Tak se zeptám, byla by jste takle benevolentní kdybych napsala, ze má matka místo křtu požaduje dívčí obřízku? A taky by mi to dle vás nemělo vadit??
Navic já i manžel jsem se rozhodli že tohle rozhodnutí necháme na něm. Když bude chtít to dítě jako starší samo a bude mu víra něco říkat, bez toho aby ho k tomu dotáhla babička. Oba jsme názoru, že o tomhle by si měl každý jedinec rozhodovat sám a ne aby ho moje máma jen kvůli své víře někam dotáhla a nechala na něm provést niaky obrad, kterému ona věrí.

ty vogo, ty vazne porovnavas obrizku s krtem, ktery na ni nezanecha zadne stopy? Tobe tak trochu sploucha na majacek, vid?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.19 23:37

@warita Obe jsou obrady tykajici se s danym vyznanim takze ano v mych ocich je to to same, pokud to prijmatel obradu postupuje nedobrovolne. Stejne hledim i na muzskou obrizku, kterou praktikuji zide. Dle meho nazoru neni ok, kdyz se prijmatel obradu k tomu nemuze sam vyjadrit a je k tomu donucen jinymi jen kvuli svemu veku - bez ohledu jestli se jedna o politi vodou, rezani tela nebo jineho úkonu. A nemyslete si, zenskou obrizku postupuji nektere zeny i dobrovolne, hlavne ty co k vyznami konvertuji v dospelosti nebo pokud vyrastaji v spolecenstvi kde sa tohle bere jako bezna soucast zivota. Na tohle tema je nekolik dokumentu, ktere ukazuji jak pripravu tak prubeh tohoto ritualu a mozna se budete divit, ale ty holcicky se pritom casto chovaji hodne podobne tomu jak se my chovame pri prvnim svatem prijmani nebo birmovani.

• Citovat
  • Upravit
21593
2.3.19 23:42
@Anonymní píše:
@warita Obe jsou obrady tykajici se s danym vyznanim takze ano v mych ocich je to to same, pokud to prijmatel obradu postupuje nedobrovolne. Stejne hledim i na muzskou obrizku, kterou praktikuji zide. Dle meho nazoru neni ok, kdyz se prijmatel obradu k tomu nemuze sam vyjadrit a je k tomu donucen jinymi jen kvuli svemu veku - bez ohledu jestli se jedna o politi vodou, rezani tela nebo jineho úkonu. A nemyslete si, zenskou obrizku postupuji nektere zeny i dobrovolne, hlavne ty co k vyznami konvertuji v dospelosti nebo pokud vyrastaji v spolecenstvi kde sa tohle bere jako bezna soucast zivota. Na tohle tema je nekolik dokumentu, ktere ukazuji jak pripravu tak prubeh tohoto ritualu a mozna se budete divit, ale ty holcicky se pritom casto chovaji hodne podobne tomu jak se my chovame pri prvnim svatem prijmani nebo birmovani.

zenska obrizka je kulturni zalezitost a nema s nabozenstvim nic spolecneho. To bod cislo jedna.

Bod cislo 2, obrizka dite silne traumatizuje a zmrzaci ho telesne. Krtiny neudelaji ANI jedno, proto je naprosto nemistne, aby si to porovnavala. A to ti rikam jako presvedceny ateista.

A o obrizce nevis evidentne zhola nic, protoze kvakas nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
2.3.19 23:48
@Anonymní píše:
@mota No od doby co se dozvedela, ze cekame mimi tak o tom mluvila jako o hotove veci. Ja ji nekolikrat rikala, ze uvidime jak dopadne tehu a celkove, ze tohle resit nebudeme. Ted kdyz uz je mimi na svete, ceka ze bude krest. A kdyz se dozvi ze nebude ted, ani za rok a mozna ani za x-let tak jak ji znam se nejdriv silene urazi a pak bude resit jak to osefovat bez nas rodicu… Je proste takova povaha, ze si musi prosadit to co v jeji hlave je to jedine spravne :zed: Tak jsem se ptala jestli je to vobec mozne aby neco takoveho spachala legalne. Coz doufam, ze není.

A proč si jí to neřekla rovnou, že chceš tohle nechat až na rozhodnutí dítěte? Máma by tě měla respektovat jako matku a nedělat nic pro tebe zásadního za tvými zády. Ale čím déle v tom mlzis, tim déle se ona na ten křest těší o to hůř se s tím bude vyrovnávat. Navíc takhle se oproti mámě jevis jako ta slabší, která se jí bojí. A to pro ni může být signálem, že když bude dostatečně dlouho prudit, tak nakonec podlehnes. Ale kdo ví, možná tě překvapí a vezme to v klidu, třeba ji podcenujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
3.3.19 07:15

@alisekR Co to blábolíš? To, že byla provedena genocida na židech, nevylučuje fakt, že klidně může být např. džihád :roll: Ten nemusí být jen na židech. A že lidi měřili, zkoumali tváře a já nevím co všechno ještě neznamená, že si nezjišťovali jejich „původ“ i jinak = papírově :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9032
3.3.19 07:29
@Tableta píše:
@alisekR Co to blábolíš? To, že byla provedena genocida na židech, nevylučuje fakt, že klidně může být např. džihád :roll: Ten nemusí být jen na židech. A že lidi měřili, zkoumali tváře a já nevím co všechno ještě neznamená, že si nezjišťovali jejich „původ“ i jinak :palec: :potlesk:

Ano a proto ty nikdy neodpustis svým rodičům, že tě pokřtili. :zed: Manžel povídal, že jsi s takovým důvodem a výrokem dobře hysterická. A že jestli chceš, že tě rád poučí o židovské genocidě. A víš, co je šílený? Že se ti nic neděje a meleš tu něco o tom, jak je složité zmizet z církevních akt. V životě jsme s manželem od přeživších neslyšeli, že by svým rodičům zazlívali svůj původ „rasový“, příslušnost k sionistické církvi apod. A to prošli jiným peklem, než je tvůj pohodový život ve střední Evropě 21. Století. A jinak máš hodně mylne představy, pro muslimy nejsi jako křesťanka nepřítel číslo jedna. ;) Takže tvůj důvod, proč zazlívaš svoje pokřtění rodičům je póza, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
3.3.19 08:13

@Tableta Pokud by nastala genocida ze strany muslimů, nejpravděpodobnější scénář je ten, že by byli vyhlazeni nevěřící. Jestli máš strach z tohoto, měla bys naopak rodičům poděkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
3.3.19 08:14
@Anonymní píše:
@ka2ka Proc bych to nezvladla? Když s tým díte prijde, pak si s nim sednu a proberu s nim nejen to hezke co mu babi navyklada o katolicke cirkvi ale pekne i historii tohoto spolku - co delala cirkev a nejen katolicka v minulosti, valky, hon na carodejnice, tyrani svobodnych matek minulem storoci, sexualni skandaly na detech… at vi do jakeho spolku jde. A obecne neplanuji pred ditetem neco priklaslovat v jakemkoli nabozenstvi - klidne s nim proberu filozofii ale i realnou historii jakehokoli nabozenstvi - zidovstvi, islamu, budhizmu, hinduizmu.. proste jakehokoli co ho bude zajimat a necham na nem jestli chce nebo ne byt soucasti teto skupiny.

A řekneš mu i to špatné, co konali a konají radikální ateisté, aby se mohl rozhodnout, jestli chce patřit k nim? Povíš mu stejně jako o honu na čarodějnice i o honu na křesťany v komunistických totalitách, o nevěřícím Hitlerovi, Stalinovi, Mao Ce Tungovi? Nebo to tvoje „informování“ bude zahrnovat pouze kritiku toho, co ty považuješ za špatné, a co je pro tebe dobré zůstane bez poskrvnky? Tvého dítěte je mi totiž z této pozice líto úplně stejně, jako je mi líto dětí, kterým rodiče vtloukají do hlavy náboženství za každou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.19 08:30
@SlečnaDahlia píše:
A řekneš mu i to špatné, co konali a konají radikální ateisté, aby se mohl rozhodnout, jestli chce patřit k nim? Povíš mu stejně jako o honu na čarodějnice i o honu na křesťany v komunistických totalitách, o nevěřícím Hitlerovi, Stalinovi, Mao Ce Tungovi? Nebo to tvoje „informování“ bude zahrnovat pouze kritiku toho, co ty považuješ za špatné, a co je pro tebe dobré zůstane bez poskrvnky? Tvého dítěte je mi totiž z této pozice líto úplně stejně, jako je mi líto dětí, kterým rodiče vtloukají do hlavy náboženství za každou cenu.

Ano, nevim proč bych mu mela zatajit ostatni historii a rikat jen o nabozenstvich :nevim: Doma neustale koukame na ruzne dokumenty a ja nejradsi o historii, ctu ruzne knihy a napr. ted mi na policce lezi i biografie Stalina od Tuckera. predtym jsem v zime stihla i životopis a politické spisy od Castra 8) Takze nevidim duvod proc diteti nerikat o tom co pisete. I kdyz neni pravda, ze vami uvedeni lidi byli radikalni ateiste.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.3.19 08:36

@Hlaholice Na rovinu jsem ji to nerekla z duvodu, ze v dobe kdy o tom zacala mluvit jsem popravde nad tym vubec nebadala a az casem se ve mne tohle rozlezelo. Proste jsem v dobe, kdy ona to brala jako jasnou vec, nemale na tohle nazor a ani mne to vubec nezajimalo to resit. Mela jsem rizikove tehotenstvi a bylo na povazenou jestli mimi vubec donosim v zdravi, takze skutecne jsem nemela v hlave to co by mohlo byt za x-mesicu potom co se narodi. Muj cil byl donosit zdrave dite a se hadat s matkou - pisu hadat, protoze s moji matkou nejde diskutovat - ona rovnom rve svu nazor. :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.3.19 08:38
@warita píše:
zenska obrizka je kulturni zalezitost a nema s nabozenstvim nic spolecneho. To bod cislo jedna.

Bod cislo 2, obrizka dite silne traumatizuje a zmrzaci ho telesne. Krtiny neudelaji ANI jedno, proto je naprosto nemistne, aby si to porovnavala. A to ti rikam jako presvedceny ateista.

A o obrizce nevis evidentne zhola nic, protoze kvakas nesmysly.

Tak se zhodneme, ze se nezhodneme v nazorech v tomto smeru :D Dale uz tuto debatu s vami nebudu rozebirat, netyka se toho o čem chci tady diskutovat. Takze dekuji a preji hezky den.

• Citovat
  • Upravit
4270
3.3.19 08:38
@modravlocka píše: :mrgreen: Srovnávat o řízku a křest už je trochu moc i na mne. Co kdyby jste zkusili babičce v klidu vysvětlit vás pohled na vec? Třeba tak, že z nej křest veriho člověka stejně neudělá a rádi byste toto rozhodnutí nechali na něm samotném? Že cítíte křest jako důležitý obřad, ktereho by si měl člověk být vedomy? Že křest děti vnímáte jako „ukradny“ obřad? Zkrátka trochu babičce zahrát na city, zdůraznit, že pokud k tomu dítě samo dospěje, radi byste byli u křtu s ním a byli byste na něj hrdí…nebo si vymyslet jinou pohádku. Ať babička nemá pocit, že na to dlabete a ona musí jednat za vás.

ale babicka je katolicka! To neni o ukradnutem obradu, ten pohled je jiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
3.3.19 08:41
@smajlik345 píše:
můžeš napsat ve zkrátce třeba do sz nebo nějaký odkaz co je potřeba k tomu anulovat křest.
Jinak pro některé že křest nic není. Jsem pokřtěná, mám přijimání, do náboženství jsem chodila do 4 třídy. Do kostela jdu na vzpomínkovou mšu za známé. A kdybych mohla a šlo by to tak bych jsem se nechala odkřit. Prostě je mi víra proti srsti a i ty kecy jsi pokřtěná jsi věřicí, nevysvětlíte že křestem se dítě nestává věřicí. prostě se mi celkově nelíbí ten symbol A kecy jaké máte v rodině vy zakladatelko mě čeká taky. Všichni u nás berou automaticky dětí pokřtit, svatba v kostele i když do kostela nechodí. Já půjdu proti proudu žadný křest, žadná svatba v kostele

krest nelze anulovat. Lze vyvazat z cirkve, ale krest jamo takovy je nesmazatelny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová