Tajné křtiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65246
3.3.19 17:29

Jsem pokřtěná, nikdo mě rozhodně k žádné víře nevedl a nepovažuju to za žádnou újmu. A že je někde v nějaké kartotéce na faře moje jméno? To je v tolika registrech, že jeden navíc mě teda fakt nerozhází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
3.3.19 17:33
@Reginaa píše:
V Novém zákoně nejsou popsány křty malých dětí. V prvotní církvi byla nejdříve víra, a až pak následoval křest.Křtilo se třeba v řece, a to úplným ponořením. Je to symbol. Starý člověk „umírá“, a vstává nový(znovuzrozený) člověk, křesťan, který odevzdal svůj život Bohu, Ježíši Kristu, a přijal ho za svého osobního Pána a Spasitele. Až později začaly křty dětí. Proto bylo potřeba, aby při křtu byli jak rodiče, kteří se zavázali, že budou vést děti k víře, tak kmotři, kteří toto taky slibují. Je to i pro případ, že by se něco stalo s rodiči,tak aby dítě bylo vedeno k víře v Boha. Tajné křty miminek, které se ani nemusí dozvědět, že byly pokřtěny, nevím jaký mají význam. To zřejmě posoudí až Bůh. :kytka:

u ceskych bratri je jeste druhy krok dulezity po krtu v detstvi, a to vedome vyznani viry, vedome prijeti v obdobi dospivani. Nevim, jak to maji katolici. Ostatne v rimskokatolicke cirkvi jsou krty deti standard, pokud pochazeji z katolicke rodiny. Nevim, jak je to treba statisticky s pomerem az v dospelosti pokrtenych deti protestantu a na druhe strane katoliku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
3.3.19 17:39

@Do-not-touch U katolíků je obdobou biřmování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
3.3.19 18:31

Nevím, teda jetli to jde nejde, ale co v okolí rodiče křtí děti, tak musí chodit na ponaučení..
my u prvního byly 3 krát, ale známá ti museli jít i 6 krát.. Neni to jenom o tom, že se někdo rozhodně, a šup na druhý den jde..
CO vím, u starších dětí, dokonce chodí na nějaké přezkoušení a nebo tak nějak..
ONo záleží na jaké farnosti to je a hlavně mě osobně přijde, že na vesnicích je to víc přísnější
Osobně myslím, že to nejde. protože i my jsme museli donést křestní list, jak matky , tak otce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
4.3.19 09:38
@Tableta píše:
@alisekR Co to blábolíš? To, že byla provedena genocida na židech, nevylučuje fakt, že klidně může být např. džihád :roll: Ten nemusí být jen na židech. A že lidi měřili, zkoumali tváře a já nevím co všechno ještě neznamená, že si nezjišťovali jejich „původ“ i jinak = papírově :palec: :potlesk:

Na džihád ti bude stačit barva kůže, očí, vlasů. Nebude potřeba vůbec nic dalšího, kdyby k tomu mělo dojít ve velkém. Na bílé rase je poznat, k čemu patří a omylů by bylo málo.
Fašisti měli smysl pro pořádek, ten ta druhá středověká kultura zcela jistě nemá a podle toho to v těch zemích vypadá. Stačí jim klacek v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
4.3.19 09:40
@vokishka píše:
Jsem pokřtěná, nikdo mě rozhodně k žádné víře nevedl a nepovažuju to za žádnou újmu. A že je někde v nějaké kartotéce na faře moje jméno? To je v tolika registrech, že jeden navíc mě teda fakt nerozhází.

I google toho ví tolik, že by holky brečely. Registry s rodným číslem jdou hackovat, když bude někdo chtít. Není obrana, možná tak amazonský prales. Už je pozdě na takový strachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1415
4.3.19 09:42

@Tableta Svoje rozhodnutí být křesťan člověk ztvrzuje formou biřmování, nikoliv křtu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
4.3.19 11:47

@Eule Ach jo. Křestem se rodič zavazuje, že svoje dítě bude vychovávat k víře = mj. i pravidelné návštěvě mše svaté. Pokřtít se člověk může nechat
kdykoliv v dospělosti, kdy se sám rozhodne a tak by to mělo být v každé situaci - když se tak jedinec SÁM a SVOBODNĚ rozhodne.

Tímto moje diskuze na toto téma končí, neboť je mi srdečně jedno, co si myslí čí manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
4.3.19 11:53

@Tableta
To máš pravdu, zavazuje, ale tento závazek po něm není vymáhán. V okolí mám nevěřící lidí, kteří chtěli svoje děti pokřtít - pro sichr a prej i pro případ, kdyby chtěli mít svatbu v kostele. :zed: Když jsem se ptala, jestli plánují dodržet tento slib, tak mi řekli, že to ať si v dospělosti vyřeší to dítě samo, buď bude chtít a nebo nebude. No nakonec jim plány zhatil farář a nepokrtil :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1415
5.3.19 08:31

@Tableta ano, přesně jak píše @mota… já mám kolem sebe spoustu lidí, kteří nechali děti pokřtít (a dokonce šli za farářem, který to „nehrotí“ - protože ten náš chce, aby kmotři byli ideálně biřmovaní a chce aspoň 1 sezení s rodiči a 1 i s kmotry - tak šli do jiné farnosti, kde se farář před podepsáním zeptal kmotrů, zda jsou křtění a to byla veškerá příprava :-D), a nechali je pokřtít jen proto, že by to babička nerozdýchala a že však si pak sami děti mohou rozhodnout, zda ve víře budou chtít žít - nabídnou jim to, ale nebudou nutit… víte, kolik lidí je pokřtěných a do kostela nechodí? hodně… rodiče se sice zavazují, ale velká část z nich neplánuje víru praktikovat… a křtí kvůli babičkám, kvůli tomu, aby dítě mohlo mít jednou svatbu v kostele a taky kvůli tomu, že pokřtít se v dospělosti je mnohem složitější - měla by být minimálně roční příprava, člověk musí odříkávat vyznání víry atd… a křtí se děti, protože pokud je člověk věřící, tak je to pro rodiče jedna z nejlepších věcí, co pro to dítě může udělat - nebo by to tak mělo být vnímáno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
8.3.19 21:25

Kdyby babička tajný nechteny křest spáchala, tak by mi nejvice vadilo to, že dělá něco proti našemu rozhodnutí, a tudíž jde proti nám, a nerespektuje náš názor. Logicky bych ji pak nemohla věřit, a její vinou by vztahy skončily na bodu mrazu. Buď babča pochopí a ustoupí, nebo riskuje nepříjemné následky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová