Tajné křtiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4270
3.3.19 14:33
@gin 124 píše:
Je možné, že to nějaký farář udělal ale normálně to v ŘKC možné není. Dítě lze pokřtít pouze na žádost rodičů nebo zákonných opatrovníků. Pokud by to nějaký farář udělal, tak by to udělal nedovoleně. Možná, že by se takový našel ale dnes je obrácená situace. Dnes faráři spíše odmítají křtít ty děti, u nichž nemají jistotu, že jeho rodiče nebo jeho zákonní opatrovníci zajistí jeho náboženskou výchovu.Je tu ještě jedna možnost, že by ho babička pokřtila sama, to je ale dovolené pouze v případě, že je dotyčný křtěný ve vážném ohrožení života. Dříve to mohly dělat porodní báby, když měli podezření, že miminko po porodu dlouho žít nebude.

pochybuju, ze by katolicka pokrtila sama, to snad letnicni cirkve, u tradicnich cirkvi o zadnem krtu bez kneze nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
3.3.19 14:38
@smajlik345 píše:
jj podala jsem to trošku jinak než je tomu ve skutečnosti, ale takové to vymyzaní z církve by klidně stačilo i když kdyby šlo anulovat křest bylo by lepší. Ale bohužel z důvodu že se křtí dětí když jsou mále a nemohou k tomu říct své bohužel nejde.

Manželství vynulovat lze ale křest dítěte v ŘKC vynulovat nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
3.3.19 14:42
@Tableta píše:
@ka2ka Tak třeba tomu, že by si o tom jedinec měl rozhodnout sám v dospělosti? Při křtu se zapisuje osobní info a kdo ví komu všemu se to dostane do rukou. Není to tak dávno, co proběhla genocida. Mně pokřtít nechali jako mimino, nikdy to rodičům nezapomenu :zed: A nechat se takhle „odstranit“ ze všech církevních dokumentů není otázka jedné žádosti a jednoho měsíce.

To ani nelze, dotyčný není z církevních dokumentů vymazán nikdy. Pouze se do křestní knihy napíše, že byl dotyčný pro formální odpad od víry z církve exkomunikován.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
3.3.19 14:44
@Do-not-touch píše:
pochybuju, ze by katolicka pokrtila sama, to snad letnicni cirkve, u tradicnich cirkvi o zadnem krtu bez kneze nevim.

Povolené to je ale pouze je pokud dotyčný křtěný v ohrožení života a nelze rychle sehnat kněze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
3.3.19 14:54

tak babka pujde s didetem na prochazku. vezme ho do kostela a farar ji ho ze znamosti pokrti. zadna dokumentace k tomu nebude, protoze je to bez souhlasu rodicu nezakonne. decko si to nebude pamatovat. babka to nikomu nerekne a pak umre. na kom presne to zanechalo jakou ujmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
3.3.19 15:03
@debra.morgan píše:
tak babka pujde s didetem na prochazku. vezme ho do kostela a farar ji ho ze znamosti pokrti. zadna dokumentace k tomu nebude, protoze je to bez souhlasu rodicu nezakonne. decko si to nebude pamatovat. babka to nikomu nerekne a pak umre. na kom presne to zanechalo jakou ujmu?

to ale velmi pochybuju, ze se stane.
Ty asi nejsi verici, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5471
3.3.19 15:08

Vlastně to tu do jisté míry zaznělo, co jsem tak četla… Babička dítěte je asi zklamaná, víra pro ní hodně znamená a pro vnouče chce to nejlepší. Ne, že by to omlouvalo nějaké nevhodné chování, ale do jisté míry se to dá pochopit. Pokud ovšem není duševně mimo, tak zná pravidla a až opadnou emoce, doufám, že se vzchopí a nebude kvůli takové věci dusno. Ty to podle komentářů taky bereš až moc vážně (to přirovnání k ženské obřízce je fakt mimo), buď to tak zní kvůli psanému textu, nebo to tak prostě je… Římskokatolická církev má jednoduché pravidlo, kněz by měl udělit křest jen tehdy, pokud se rodiče dítěte zaručí, že ho povedou ve víře. (Taky neznám kněze, který by tohle byl ochoten přestoupit, přesně - taky jsem se setkala s postupem přísnějším.) Pokud tato podmínka není / nemůže být splněna, můžeš v klidu považovat křest za neplatný (což by ti mělo pomoci, pokud by ti vadilo to pomyšlení, že na dítěti byl spáchán nějaký křesťanský obřad). Babička se tedy může na hlavu stavět, ale platný křest nespáchá. Ano, (platný) křest není možné anulovat. Ano, babička „může pokřtít“ dítě sama, ale za těchhle podmínek bych si být na tvém místě opět říkala, že to není platné, kdyby babička přišla s tím, že si malou pokřtila v koupelně.

Nebudu to natahovat - dám jen praktickou radu (krom toho, že případný křest můžeš ve svých očích za popsaných okolností fakt považovat v klidu za neplatný) - pokud se opravdu tak bojíš, aby babička neuhnala faráře a ten se dítě nejal křtít bez tvého vědomí - zajdi do farnosti, kam babička dítěte chodí a sděl faráři svoji obavu a nesouhlas s případným křtem. (Je velmi nepravděpodobné, že by pochodila někde jinde.)

Jinak přeju, ať se situace uklidní a nerozházíte si s tvojí bohužel-věřící-a-praktikující-matkou (proč bohužel?) vztahy (ještě víc)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
3.3.19 15:09
@Do-not-touch píše:
to ale velmi pochybuju, ze se stane.
Ty asi nejsi verici, ze?

jsem křtena, nejsem ateista. chodila jsem na cirkevni stredni. do kostela jdu vickrát jak na vánoce. vdávala jsem se mimo kostel. jak se to vezme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
3.3.19 15:11
@debra.morgan píše:
tak babka pujde s didetem na prochazku. vezme ho do kostela a farar ji ho ze znamosti pokrti. zadna dokumentace k tomu nebude, protoze je to bez souhlasu rodicu nezakonne. decko si to nebude pamatovat. babka to nikomu nerekne a pak umre. na kom presne to zanechalo jakou ujmu?

Kdyby to bylo takhle, tak by se nic nedělo ale ŘKC je zápisy ve svých matrikách přímo posedlá. Ze všeho se dělají kopie a ty se shromažďují na biskupství, takže i kdyby fara celá lehla popelem, tak se nic neztratí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
3.3.19 15:14
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz ohledem křtin - je ješte v dnešné době možné, aby bylo dítě pokřtěno bez souhlasu rodičů?
U nás v rodině je taková situace, že já sice věřící jsem, ale nijak nepraktikuji. Do kostela nachodím a nijak žádné svátky nepřežívám. Manžel se nechal vynat z cirkve. Bohužel má matka je věřící a praktikující katolička. Ted se nám narodilo mimi a když jsme řekli, že křtít nebudeme, nestalo peklo :cert: Bojím se, že někdy v budoucnu je moje matka schopná nechat mé dítě pokřtít natajno, např. když jí ho nechám jako větší na prázdiny a to i bez mého vědomí a souhlasu :zed: Je to vůbec dnes v rímsko-katolické církvi možné?
Ptám se proto, že na VŠ jsem měla spolubydlící co byla z manželství katolík-protestant a obě babičky jí nechali na tajno pokřtít ve své víře, když jí měli jako starší na prázdninách. Bylo to síce za socíku, ale tak farář může být šílený i dneska :roll:

Matce bych vysvětlila, že chci svému dítěti dát možnost svobodné volby. Až bude mít z toho rozum, a samo se rozhodne pro víru, pak ať se dá i pokřtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
3.3.19 16:16
@debra.morgan píše:
jsem křtena, nejsem ateista. chodila jsem na cirkevni stredni. do kostela jdu vickrát jak na vánoce. vdávala jsem se mimo kostel. jak se to vezme.

to samozrejme posoudis jen ty a Buh, jen jsem tim chtela rict, ze pro vericiho krestana krest vahu ma, ze to neni jen prazdny ritual.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
3.3.19 16:36
@Do-not-touch píše:
to samozrejme posoudis jen ty a Buh, jen jsem tim chtela rict, ze pro vericiho krestana krest vahu ma, ze to neni jen prazdny ritual.

to ano, takze vyznam to bude mit pro babku. az babka umre tak pro koho? porad se ridim tim, ze krest by byl na dobre slovo ze znamosti, protoze bez podpisu rodicu to ofiko nejde. a docela verim tomu, ze farar v nejake horni dolni to fakt udela i neofiko. kdo mu to dokaze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4270
3.3.19 16:48
@debra.morgan píše:
to ano, takze vyznam to bude mit pro babku. az babka umre tak pro koho? porad se ridim tim, ze krest by byl na dobre slovo ze znamosti, protoze bez podpisu rodicu to ofiko nejde. a docela verim tomu, ze farar v nejake horni dolni to fakt udela i neofiko. kdo mu to dokaze?

Samozrejme ze souhlas.rodicu ma.svou vahu. Na druhou stranu vaha krtu nespociva v tom (aspon pro me ne), zda se da „nekomu dokazat“. Budu rada, kdyz svuj pohled napise i nekdo jiny verici. Tedy krestan, coz je od slova krest.
Mmch ja dlouho krest odkladala, mela jsem problem se vstupem do cirkve. Krest je pro me zavazek. Me deti pokrtene nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
3.3.19 17:00
@Do-not-touch píše:
Samozrejme ze souhlas.rodicu ma.svou vahu. Na druhou stranu vaha krtu nespociva v tom (aspon pro me ne), zda se da „nekomu dokazat“. Budu rada, kdyz svuj pohled napise i nekdo jiny verici. Tedy krestan, coz je od slova krest.
Mmch ja dlouho krest odkladala, mela jsem problem se vstupem do cirkve. Krest je pro me zavazek. Me deti pokrtene nejsou.

tak pro me to taky neni o „nekomu dokazat“ ale po pravni strance, krest by byl na dobre slovo a kdyby se rodice chteli, co ja vim, soudit? za poruseni prav nebo si proste stezovat, tak nemaji na co.....krest ditete, ktere k te vire nebude vedeno, nic neznamena. pokud jim to babka udela za zady, nic to krome ni pro nikoho znamenat nebude, pravdepodobne to ani nikdo nebude vedet a babka si to vezme do hrobu. pro me je to spis zavazek rodicu vest decko k vire nez decka. obzvlat tech malych, ze…ja jsem treba rada, ze jsem pokrtena, ale k vire me nikdo nevedl, taky jsem pokrtena kvuli babickam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
3.3.19 17:11
@Do-not-touch píše:

V Novém zákoně nejsou popsány křty malých dětí. V prvotní církvi byla nejdříve víra, a až pak následoval křest.Křtilo se třeba v řece, a to úplným ponořením. Je to symbol. Starý člověk „umírá“, a vstává nový(znovuzrozený) člověk, křesťan, který odevzdal svůj život Bohu, Ježíši Kristu, a přijal ho za svého osobního Pána a Spasitele. Až později začaly křty dětí. Proto bylo potřeba, aby při křtu byli jak rodiče, kteří se zavázali, že budou vést děti k víře, tak kmotři, kteří toto taky slibují. Je to i pro případ, že by se něco stalo s rodiči,tak aby dítě bylo vedeno k víře v Boha. Tajné křty miminek, které se ani nemusí dozvědět, že byly pokřtěny, nevím jaký mají význam. To zřejmě posoudí až Bůh. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová