Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ano, nevim proč bych mu mela zatajit ostatni historii a rikat jen o nabozenstvichDoma neustale koukame na ruzne dokumenty a ja nejradsi o historii, ctu ruzne knihy a napr. ted mi na policce lezi i biografie Stalina od Tuckera. predtym jsem v zime stihla i životopis a politické spisy od Castra
Takze nevidim duvod proc diteti nerikat o tom co pisete. I kdyz neni pravda, ze vami uvedeni lidi byli radikalni ateiste.
Pokud to podle tebe není pravda, tak pokračuj ve studiu historie. Nejlépe z jiných pramenů, než z dokumentů.
@modravlocka píše:
Rekla bych, že se tu krest u katolicke církve (ale i jinych), toleruji proto, že tím krtem dítě nikdo k ničemu nezavazuje a církev si na něj poté nedělá žádný nárok. Nestane se, že by vám po 10 letech zazvonil na dveře farář a dělal ty ty ty, jsi našim členem, tak chod pravidelně do kostela, plat příspěvky, vzít si můžeš jen toho a toho…na rozdíl od různých sekt nebo islámu. Je to oficialita, že které neplynou žádné další povinnosti.
plynou z ni povinnosti - ten, kdo nechal dite pokrtit, je povinen vest ho k vire. A pokud je babicka praktikujici katolicka a rodice nechteji branit ve styku ditete s babickou a nesouhlasi s vychovou v tonto duchu, je go znacne konfliktbi situace. Krest neni vitani obcanku.
@SlečnaDahlia píše:
Pokud to podle tebe není pravda, tak pokračuj ve studiu historie. Nejlépe z jiných pramenů, než z dokumentů.
Tak se zhodneme ze se nezhodneme
Dekuji za nazor ale dale uz s vami nebudu na tohle tema diskutovat, uz se to netyka dotazu co jsem v puvodnim prispevku pokladala. Takze preju hezky den.
Přečetla jsem sotva půlku diskuze, pak už se to nedalo…
Takže za prvé - ANO, babička může najít faráře který dítě pokřtí bez vědomí rodičů. Samozřejmě by se to stát nemělo a myslím, že většina farářů by to neudělala, ale věřím že desáteček jisté hodnoty by někomu stačil k překročení jistých hranic… I faráři jsou jen lidi… Hříšný lidi… Však se z toho pak vyzpovídají a vše bude ok…
No a za druhé - když chcete svému dítěti vykládat i všechna negativa dané víry, budete mu vykládat i o tom jaká zvěrstva dělají lidi bez víry? A vysvětlíte mu nakonec, že to vlastně vůbec není o víře, ale o lidech?
![]()
@lorelai947
Dobry den, dekuji za nazor k memu dotazu, kvuli kteremu vznikla diskuze.
Dotaz dva - jiz jsem psala ine uzivatelce, ze budu memu diteti/pripadne detem rikat o historii vse nejen vybrane casti. Nevim proc bych mela selektovat informace jen na verici - at uz jakehokoli vyznani. Nebo vy snad doma selektujete a rikate, ze verici je vzdy jen ten dobry a ateista ten co dela spatne veci? Asi ne, ze
TAk tolik k teto casti, kterou uz nebudu dale komentovat, pač se primo netyka toho co resim.
@Do-not-touch píše:
ale babicka je katolicka! To neni o ukradnutem obradu, ten pohled je jiny.
To záleží na úhlu pohledu. Pro babičku katolicku to tak není, naopak může cítit, že křest je její povinnost. Rodiče ateisté to tak vnímat mohou.
@modravlocka píše:
To záleží na úhlu pohledu. Pro babičku katolicku to tak není, naopak může cítit, že křest je její povinnost. Rodiče ateisté to tak vnímat mohou.
presne tak, ten kompetentni.by tu mel byt knez, ktery babicce vysvetli, ze takto ne. Ac protestantka, pevne verim, ze katolicti knezi maji tyhle veci ve spravnych proporcich a nenadradi krest z vule babicky vztahum v rodine.
@Do-not-touch píše:
plynou z ni povinnosti - ten, kdo nechal dite pokrtit, je povinen vest ho k vire. A pokud je babicka praktikujici katolicka a rodice nechteji branit ve styku ditete s babickou a nesouhlasi s vychovou v tonto duchu, je go znacne konfliktbi situace. Krest neni vitani obcanku.
Ano, ale povinnosti z něj plynou pro rodiče (v tomto případě babičku) a kmotry. Ne pro samotné dítě. Po něm nikdo v budoucnu nic vymáhat nebude a ono samo tím krtem není ničemu závazné.
@modravlocka píše:
Ano, ale povinnosti z něj plynou pro rodiče (v tomto případě babičku) a kmotry. Ne pro samotné dítě. Po něm nikdo v budoucnu nic vymáhat nebude a ono samo tím krtem není ničemu závazné.
znam lidi, kteri byli pokrteni v detstvi a vnimaji to jako ujmu. Myslim, ze tu nekdo takovy taky psal. Neni to ujma na tele, financich, presto je to pro nekoho ujma. Kazdy, kdo necha dite pokrtit, si musi byt jist, ze opravdu chce a muze vest dite k vire. Mnoho deti i z praktikujicich katolickych rodin prochazi pak v puberte a adolescenci dilematem, nekteri bojuji.vnittne s nasmerovanim, ktere urcili rodice, nekteri viru opusti, jini zustanou, nekdo zmeni vyznani a to i v dospelosti.
osobne vnimam krest v ranem veku jako velmi zodpovedne rozhodnuti, v jistem smyslu podobne planovanemu rodicovstvi. Pokud dite pokrtim, jsem dozivotne zavazana ho vest k vire. A pokud ma dite vlastni rodice, zasahuju do jejich prav (a nasledne vychovy). Komu z vas planovali rodice vase rodicovstvi?
@Do-not-touch Ale jo, vždyť já s tebou souhlasím. Cítím to stejně. Jen trochu historická reakce několika uživatelek, které přirovnávaly křest k obrizce, příslušnosti k sektam a pod., mi přišly hodně přes čáru. Byt křest sama neberu na lehkou váhu a vnímám ho jako závazek, s tímto se porovnávat nedá. To už je skutečně blíž tomu vítáni občanku.
@modravlocka píše:
@Do-not-touch Ale jo, vždyť já s tebou souhlasím. Cítím to stejně. Jen trochu historická reakce několika uživatelek, které přirovnávaly křest k obrizce, příslušnosti k sektam a pod., mi přišly hodně přes čáru. Byt křest sama neberu na lehkou váhu a vnímám ho jako závazek, s tímto se porovnávat nedá. To už je skutečně blíž tomu vítáni občanku.
k zidovske obrizce se do urcite miry prirovnat da, i kdyz samozrejme nejde o zakrok na tele a gin1234 by jiste nesouhlasil ![]()
@Do-not-touch Nejen Gin, já bych také nesouhlasila. V každém případě, tady se mluvilo o obrizce ženské.
@Anonymní píše:
@Hlaholice Na rovinu jsem ji to nerekla z duvodu, ze v dobe kdy o tom zacala mluvit jsem popravde nad tym vubec nebadala a az casem se ve mne tohle rozlezelo. Proste jsem v dobe, kdy ona to brala jako jasnou vec, nemale na tohle nazor a ani mne to vubec nezajimalo to resit. Mela jsem rizikove tehotenstvi a bylo na povazenou jestli mimi vubec donosim v zdravi, takze skutecne jsem nemela v hlave to co by mohlo byt za x-mesicu potom co se narodi. Muj cil byl donosit zdrave dite a se hadat s matkou - pisu hadat, protoze s moji matkou nejde diskutovat - ona rovnom rve svu nazor.
Tak to mě překvapilo, že v tom máš jasno teprve tak krátkou dobu. Lidi, kteří hned řvou, znám. Není to s nimi lehké. Ale přesto si myslím, že bys jí to měla říct co nejdříve.
@Do-not-touch píše:
krest nelze anulovat. Lze vyvazat z cirkve, ale krest jamo takovy je nesmazatelny.
jj podala jsem to trošku jinak než je tomu ve skutečnosti, ale takové to vymyzaní z církve by klidně stačilo i když kdyby šlo anulovat křest bylo by lepší. Ale bohužel z důvodu že se křtí dětí když jsou mále a nemohou k tomu říct své bohužel nejde.
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz ohledem křtin - je ješte v dnešné době možné, aby bylo dítě pokřtěno bez souhlasu rodičů?
U nás v rodině je taková situace, že já sice věřící jsem, ale nijak nepraktikuji. Do kostela nachodím a nijak žádné svátky nepřežívám. Manžel se nechal vynat z cirkve. Bohužel má matka je věřící a praktikující katolička. Ted se nám narodilo mimi a když jsme řekli, že křtít nebudeme, nestalo pekloBojím se, že někdy v budoucnu je moje matka schopná nechat mé dítě pokřtít natajno, např. když jí ho nechám jako větší na prázdiny a to i bez mého vědomí a souhlasu
Je to vůbec dnes v rímsko-katolické církvi možné?
Ptám se proto, že na VŠ jsem měla spolubydlící co byla z manželství katolík-protestant a obě babičky jí nechali na tajno pokřtít ve své víře, když jí měli jako starší na prázdninách. Bylo to síce za socíku, ale tak farář může být šílený i dneska
Je možné, že to nějaký farář udělal ale normálně to v ŘKC možné není. Dítě lze pokřtít pouze na žádost rodičů nebo zákonných opatrovníků. Pokud by to nějaký farář udělal, tak by to udělal nedovoleně. Možná, že by se takový našel ale dnes je obrácená situace. Dnes faráři spíše odmítají křtít ty děti, u nichž nemají jistotu, že jeho rodiče nebo jeho zákonní opatrovníci zajistí jeho náboženskou výchovu.
Je tu ještě jedna možnost, že by ho babička pokřtila sama, to je ale dovolené pouze v případě, že je dotyčný křtěný ve vážném ohrožení života. Dříve to mohly dělat porodní báby, když měli podezření, že miminko po porodu dlouho žít nebude.