Zneužití dědictví, rada

Janli
1.3.19 21:51

Babička může nakládat se svým majetkem jak uzná za vhodné a souhlas nikoho na to opravdu nepotřebuje. Vy můžete leda tak napadnout soudně přepis majetku v případě, že by babička nebyla zcela duševně v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
1.3.19 21:53

@Michale.lla napsaní v dědictví znamená co? Babička napsala závěť? Za normálních okolností dědí manžel a děti, takže pokud není závěť, bude dědit otec s tetou napůl, trvale bydliště v tom roli nehraje. Pokud babička na tetu vše napíše, nebo ji uvede v závěti jako jediného dědice, tak to zdědí ona :nevim: je to jen její rozhodnutí. Nikdy by mě nenapadlo řešit dědictví před smrtí blízkého. Chudák babička :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
1.3.19 21:58
@Michale.lla píše:
Dobrý večer,
Chtěla bych se tady poradit se situací ve které se nacházíme, popř. nacházet budeme.
Můj otec je ze dvou dětí, kdy jeho táta umřel a má jen matku, tedy mou babičku. Ta je majitelkou všeho, co zůstalo a co budoval děda pro nás všechny. Otec se sestrou nemají dobré vztahy, jelikož využívá babičku a hraje si na chudinku. Několik let nepracuje, došlo to do takového stádia, kdy ani její manžel nepracuje a bydlí společně u babičky v bytě, kde nic neplatí, a což jsme nevěděli. Ani jeden tedy nechodí do práce a babička ve svých 72 letech dochází denně na úklidy. S tátou toho máme dost, jenže u babičky jsme my ty zlý a teta s rodinou chudák, co má smůlu. Práci ale nehledá, naopak hledá důvody ji nemít. Nejsou ani vedení na pracovním úřadu, takže nevím, kde berou peníze. Několikrát dědili, nebo přišli k většímu obnosu peněz, ale ty nikde. Určitě jsou zadlužení a moje otázka zní. Můj táta a teta jsou napsaní jako vlastníci bytu a majetku po smrti babičky. Bojíme se, že si teď k babičce napíšou trvalou adresu, nebo babičku nějak zmanipulují k přepsání dědictví, a tu pak dají někam do domova. Dá se to udělat i bez souhlasu táty, který je v dědictví uvedený? Jde mi o to, aby majetek, který patří nám všem, nedostali vypočítavý lidi. Už ani nevím co dál, po dobrým to nejde vysvětlit. Bohužel je to rodina a tu si nevybíráme.Předem děkuji

Jestli nejsou na katastru zapsáni jako vlastníci bytu, tak nejsou vlastníci vůbec. Majetek vám tedy nepatří, patří zatím babičce. Až tady babička nebude, budou dědit její děti, pokud nesepsala závěť a nerozdělila to jinak. Jestli teď dá babička byt třeba spolku pro chov hlemýžďů, nedostanete nikdo nic.

• Citovat
  • Upravit
1.3.19 21:58
@Aduš8 píše:
@Michale.lla napsaní v dědictví znamená co? Babička napsala závěť? Za normálních okolností dědí manžel a děti, takže pokud není závěť, bude dědit otec s tetou napůl, trvale bydliště v tom roli nehraje. Pokud babička na tetu vše napíše, nebo ji uvede v závěti jako jediného dědice, tak to zdědí ona :nevim: je to jen její rozhodnutí. Nikdy by mě nenapadlo řešit dědictví před smrtí blízkého. Chudák babička :zed:

Tohle jsem přesně čekala, já tu nechci řešit nějaké dědictví před smrtí, právě chci aby tu byla co nejdéle, mě nejde o peníze samozřejmě, bohužel jim o tohle jde a já se na to nebudu jen dívat, aby jim pak připadlo vše neprávem a vypočítavostí. Nevíte okolnosti, tak bych ráda odpovědi na to, co jsem se chtěla poradit. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
1.3.19 22:00

Nejsem znalec ale prosli jsme si dědictvím po dedovi. Byly tam rozbroje s mym strejdou. Stalo se to, ze strejda zmanipuloval dedu (kterému bylo 84 let) aby prepsal svuj barak na nej (ktery mel pulku dedit strejda a pulku tata), protoze strejda bydlel v dolnim patre toho baraku a deda hornim. Takze podobna situace. Zavet deda nenechal a jelikoz dum přepsal jeste zaziva nemel tata zadny narok. Ale dedovi to za vinu nedavam byl senilni a nechal si nakecat hloupostiod strejdy. Podotykam ze dum byl hodne velky jelikoz deda byl za vodou ale my mame holou prdel.

Tvoje babicka nepotrebuje zadny souhlasy s potencionalnimi dedici jelikoz se svym majetkem si muze delat co chce a napsat treba závet (musi byt overena notarem) aby dedila sousedka. :D Obava je tudiz na miste. Tata by se mel s babcou sejit a promluvit si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.3.19 22:01
@Kobliha51 píše:
Jestli nejsou na katastru zapsáni jako vlastníci bytu, tak nejsou vlastníci vůbec. Majetek vám tedy nepatří, patří zatím babičce. Až tady babička nebude, budou dědit její děti, pokud nesepsala závěť a nerozdělila to jinak. Jestli teď dá babička byt třeba spolku pro chov hlemýžďů, nedostanete nikdo nic.

V závěti od dědy byla jen babička, s tím, že pak dědí děti. Jen mě zajímá, pokud to uvedl už děda, jestli se to po jeho smrti může změnit. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
1.3.19 22:02
@Michale.lla píše:
V závěti od dědy byla jen babička, s tím, že pak dědí děti. Jen mě zajímá, pokud to uvedl už děda, jestli se to po jeho smrti může změnit. Děkuji

Závět platí vždy. Kdy mají dědit děti?

• Citovat
  • Upravit
120
1.3.19 22:03

Myslím že babička nemůže tátu doslova „vydědit“ tzv. nemůže do závěti uvést jen jednu stranu. Potom by to bylo napadnutelné. Ale může za života svůj majetek například prodat a peníze rozdělit jak uzná za vhodné.
Co přesně znamená " Můj táta a teta jsou napsaní jako vlastníci bytu a majetku po smrti babičky. "
To jako že už jsou zapsaní na katastru a babička tam má „jen“věcné břemeno ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
1.3.19 22:03

@Janli
Napadnout ze pri prepisu nebyl deda dusevne v poradku v dobe prepisu nam treba v našem pripade bylo uplne k nicemu.. pokud pry neni z cloveka lezak nekde v ustavu tak smula…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.3.19 22:04
@Anny A píše:
Nejsem znalec ale prosli jsme si dědictvím po dedovi. Byly tam rozbroje s mym strejdou. Stalo se to, ze strejda zmanipuloval dedu (kterému bylo 84 let) aby prepsal svuj barak na nej (ktery mel pulku dedit strejda a pulku tata), protoze strejda bydlel v dolnim patre toho baraku a deda hornim. Takze podobna situace. Zavet deda nenechal a jelikoz dum přepsal jeste zaziva nemel tata zadny narok. Ale dedovi to za vinu nedavam byl senilni a nechal si nakecat hloupostiod strejdy. Podotykam ze dum byl hodne velky jelikoz deda byl za vodou ale my mame holou prdel.Tvoje babicka nepotrebuje zadny souhlasy s potencionalnimi dedici jelikoz se svym majetkem si muze delat co chce a napsat treba závet (musi byt overena notarem) aby dedila sousedka. :D Obava je tudiz na miste. Tata by se mel s babcou sejit a promluvit si.

My právě nechceme tyhle věci řešit, když to není, je to nepříjemné. Tady jen prostě jde o manipulaci a my s tím moc neuděláme, což nás mrzí. Peníze teď neřeším, jen děda, který to stavěl a vidí co se děje se musí obracet s prominutím v hrobě. Nejhorší, že se to děje v rodině. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
1.3.19 22:05

@Michale.lla
Ted uz je majitelka babička takze ze psal neco tenkrat deda nehraje roli. Ale mozna by to bylo napadnutelny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
1.3.19 22:05
@Michale.lla píše:
Tohle jsem přesně čekala, já tu nechci řešit nějaké dědictví před smrtí, právě chci aby tu byla co nejdéle, mě nejde o peníze samozřejmě, bohužel jim o tohle jde a já se na to nebudu jen dívat, aby jim pak připadlo vše neprávem a vypočítavostí. Nevíte okolnosti, tak bych ráda odpovědi na to, co jsem se chtěla poradit. Díky

Je to blbý, ale budeš se muset jen dívat. Okolnosti nikoho zajímat nebudou. Tady platí zákony a těžko něco změníš. Jak to babička bude chtít, tak to bude.

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.3.19 22:06
@Michale.lla píše:
V závěti od dědy byla jen babička, s tím, že pak dědí děti. Jen mě zajímá, pokud to uvedl už děda, jestli se to po jeho smrti může změnit. Děkuji

Babička dědila ze závěti, co v ní bylo dál napsáno není relevantní. Ona může s majetkem nakládat jak uzná za vhodné.

• Citovat
  • Upravit
1.3.19 22:06
@Kobliha51 píše:
Závět platí vždy. Kdy mají dědit děti?

No doufám, že dlouho dědit nebudou, jen jsem se chtěla informovat zda jde přepisovat a manipulovat s tím, když jsou teď v rodině problémy a manipulace. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.3.19 22:07
@Kobliha51 píše:
Je to blbý, ale budeš se muset jen dívat. Okolnosti nikoho zajímat nebudou. Tady platí zákony a těžko něco změníš. Jak to babička bude chtít, tak to bude.

Ona samozřejmě chce rovným dílem, ale bojím se, že pokud tam budou trvale přihlášení a budou mít exekuce, majetek zabaví a babička pak bude bůh ví kde. :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová