Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vtipná diskuze - zakladatelka si uškudlila desítku, už máme listopad - teda Vánoce přede dveřmi a přesto se tu rozmohla beseda o morálce a jestli má právo si něco škudlit bokem.
![]()
@Takyjedna
To ano.
Nevím, jak je to jinde, ale já teda tajností před chlapem několik mám (netýká se peněz) a rozhodně nemám v plánu se o nich někdy zmiňovat. Každý by měl mít svoje tajemství ![]()
Mě by chlap pochválil, že mám něco bokem, když ví, že sám by neušetřil ani ťuk.
@neila Tak já to taky netušim na korunu přesně občas se zeptám. A fakt neni čas každý den zjištovat kolik má na učtě. Vim, ale že když se ho zeptám tak mi to řekne
@annaei tak to je snad samozrejme, proc by ti to nerekl?
ja kdyz to budu chtit vedet, tak se mu na ucet jednoduse podivam. Ale nenapada mi momentalne duvod, proc se o to zajimat…
Tak jsem se taky zeptala chlapa co by na to rikal kdyby zjistil ze jsem si tajne setrila.. a on ze nic ze dobry ![]()
Ahoj, potřebuju poradit. Žiju s manželem a 15m synem. Máme se docela dobře, mám RP, manžel práci se skoro průměrným platem, platíme vysoký nájem, ale tak 2× měsíčně jíme venku, můžu nakupovat oblečení na MMB i nové, hlavně na malého. Chodím pro zeleninu na farmářské trhy, manželovi tam kupuji vážené olivky a sýry a pod. Někdy jdu na kafe… Potřebuju si našetřit peníze, ale tajně, tak, aby to manžel nepoznal a nedozvěděl se o tom. Kontroluje společný účet a z nákupů účtenky, takže nemám moc manévrovacího prostoru, nenapadá vás něco? Manžel není lakomý, když třeba řeknu, že chci nové boty, tak mi na ně dá bez řečí peníze, ale musím za to boty koupit, ukázat, odevzdat účet…Takže volné peníze mám jen omezené, šetřím si po „dvackách“, ale to je málo.
Musis ukazat ucet?
jedine schanet uctenky a boty kupovat po sekacich atd.. ![]()
To mas fakt zapotrebi?
To je des teda, to si nedovadu ani predstavit.Me manzel odevzdava velkou cast penez na veskere veci okolo bydleni + na jidlo atd (proste co mesicne spotrebujem) a jeste mi dost zbyde, ukladam si na knizku, ale ne tajne..sem tam mu reknu kolik uz jsem NAM nasetrila ![]()
nevim ve tve situaci jak setrit, kdyz musis vse manzelovi vykazovat ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuju poradit. Žiju s manželem a 15m synem. Máme se docela dobře, mám RP, manžel práci se skoro průměrným platem, platíme vysoký nájem, ale tak 2× měsíčně jíme venku, můžu nakupovat oblečení na MMB i nové, hlavně na malého. Chodím pro zeleninu na farmářské trhy, manželovi tam kupuji vážené olivky a sýry a pod. Někdy jdu na kafe… Potřebuju si našetřit peníze, ale tajně, tak, aby to manžel nepoznal a nedozvěděl se o tom. Kontroluje společný účet a z nákupů účtenky, takže nemám moc manévrovacího prostoru, nenapadá vás něco? Manžel není lakomý, když třeba řeknu, že chci nové boty, tak mi na ně dá bez řečí peníze, ale musím za to boty koupit, ukázat, odevzdat účet…Takže volné peníze mám jen omezené, šetřím si po „dvackách“, ale to je málo.
Proč si musíš šetřit tajně?
@Boudová jo to me taky napadlo, poprosit kamosky o nejake uctenky..ale teda ja bych se stydela ![]()
První co mě napadlo je, jaký je důvod manželových kontrol vyúčtování do koruny. Taky mu kontroluješ, za co a kolik utrácí? To nemáte něco jako „kapesné“ jen pro vlastní potřeby?
Druhý, proč chceš tajně šetřit. Na dárek pro muže?
Žádnou extra radu nemám, protože mi to celé nějak smrdí.
Proč chceš šetřit tajně? jinak já bych oznámila(pokud ještě nemáte) založení spoř účtu pro dítě a pro nás…
Anonymní, já to měla trochu podobně. Můj manžel též vede účetnictví a chce vše zaúčtovat. Mít přehled. Nic mi neřekne, ať koupím cokoliv, ale mě to deptalo. Prostě se mi nechce nosit účet za každou blbost a někdy si chci koupit jen tak něco pro sebe a nedokládat to. Dlouho jsem se bála mu to říct, ale pak jsem mu prostě řekla, že chci mít svou „šedou ekonomiku“. Tak jsme se dohodli na nějakém obnosu (ne malém), který si zaúčtoval a považoval za „ztracený“. A absolutně neřešil, na co ty peníze chci. Stačilo mu jen vysvětlit, že nechci být tolik pod kontrolou. S tím, že až budu chtít další, tak si zaúčtuje další.
Nemůžeš zkusit to samé? Prostě říct manželovi, že chceš nějaké peníze fakt úplně pro sebe mimo jeho účetnictví?
Anonym2
Já nevím, proč se tady tak divíte těm účtenkám. U nás má na starosti finance manžel a pro náš přehled háže všechno do tabulek. Takže já mu jen štosuju na stole účtenky
A jedinné co k tomu má je, který účet je třeba zachovat kvůli případné reklamaci
Jo a kdybych si chtěla šetřit, manžel by to zcela jistě ocenil ![]()
Jinak teda si pořiď nějakou pokladničku a spoř si 50. S těma to narůstá docela slušně.