Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsem s timto nemilym osudem. Je to tyden, co jsem musela podstoupit revizi po zamlklem tehu a neustale se ptam PROC JA
- mam uz jedno zdrave dite …? Pry se ptat nemam, holt se to stava i zcela zdrave zene, ale ja si nemohu pomoci … Prozil jste nekdo to same a znate odpoved, proc se to stalo ? Rada bych se totiz vyvarovala cehokoli pri dalsich pokusech o tehu … diky
Já myslím,že takovýhle věci nemaj důvod prostě se stanou..
určitě bude další těhu v naprostým poho
no, trochu se bojím, že ti na tuto otázku nikdo odpověď nedá… zažila jsem si něco podobného loni, kdy se zárodek vůbec nevyvíjel (neobjevilo se srdíčko) a pak odešel, ale musela jsem jít na kyretáž. taky už mám jedno dítko doma a říkám si, že o to lehčí to pro mě bylo, když vím, že to prostě jde… faktorů mmůže být spousta - únava organismu, genetická porucha, viroza nebo infekce, které sis ani nemusela být vědomá…
dala bych na rady a nepitvala to. prostě dej tělu teď šanci, aby se dalo do kupy a pak si zase užívejte snažení! nám to klaplo dost rychle, koukni na metřík. Myslím, že nemá cenu se tím dále trápit a rozebírat to ze všech stran. já třeba skoro nemám ve svém okolí kamarádku, která by si neprodělala ZT. Je to možná dané i celkovým životním stylem, životním prostředím atd. Fakt to nevyřešíme. třeba se začni dopovat kyselinou listovou, to dost doktoři doporučují. držím palce, ať se brzy zadaří!
Zdravím, já si tím prošla v únoru.První týdny jsou hrozné. Jeste teď si říkám, kolik týdnů by mimi mělo, jak by bylo veliké atd. Pořád jsem si to vyčítala, že jsem se neměla tak stresovat, neměla chodit na squash atd. Lékaři se to od začátku moc nezdálo, já si vůbec nepřipouštěla, že se mi něco takového může stát. Mám 2letého kluka a první těhotenství naprosto bez problému, nemusela jsem se téměř v ničem omezovat. Po revizi posílali vzorky na hystologii a nic nezjistili, že prý to byla náhoda. Tento měsíc jsme se začali snažit o další miminko, a patrně se zadařilo. Ale mám hrozný strach, že mě to zase potká. Je to opravdu velice časté (bohužel), za nějakou dobu se s tím srovnáš. Teď si říkám, raději takhle, než aby dítě mělo nějaké zdravotní problémy, nebo musela těhotenství ukončit třeba v druhém trimestru. Já šla na revizi v 9 týdnu. Přebolí to.
Ahojky…taky jsem se ptala, ale odpověď dodnes nevím. Každé těhotenství jsem měla naprosto jiné - myslím okolnosti, braní vitaminů před těhu i v těhu, hormonální podpora ranné fáze těhu apod. Jediný „společný jmenovatel“ ZT byl, že se jednalo o těhu po vysazení HA. Nicméně s tím to asi nesouvisí…
U současného těhu jsem se tak aspoň mohla „utěšovat“, že bylo neplánované (a tudíž by tím spíš mohlo vyjít) a taky jsem doufala, že udržím střídání ZT/porod/ZT takže aktuálně je na řadě právě porod. Přeju hodně štěstíčka
Já si tímto sice neprošla, ale myslím, že je to stejné, jako ptát se, proč Ti umřel někdo blízký… Prostě se to stalo, asi to tak mělo být. Určitě to není Tvoje vina! Zkus se tím netrápit, nepitvat to, prostě to přijmout jako životní zkoušku a jít dál… určitě na té cestě někde čeká další miminko.
Taky jsme dumala první měsíc nad tím proč zrovna mi, co jsme komu udelali. A ted? Ted už to beru tak že to mělo být a že příroda ví proč to dělá. teď už se pokoušíme 2. měsíc o mimi, ale zatím bez výsledku
doufáme a věříme, že se brzy zadaří a už se to opakovat nebude. Tobě a vám všem co jste tohle zaříli přeji zdravé mímínko v co nejkratší době. ![]()
Ahoj vidím,že toho máme hodně společného, taky jsem před týdnem prodělala revizi po ZT v 9tém týdnu, bohužel je to moje druhé ZT, první proběhlo přesně před půl rokem, byla jsem ve 12tém týdnu. Moje první těhotenství bylo bez problémů, mám 3letou zdravou holčičku, taky se ted utápím a ptám se proč, čekání na výsledky z genetiky je nekonečné.Kdyby měl člověk v životě šanci alespon jednou nahlédnout do budoucnosti tak vím, že bych to udělala právě ted.Přeji ti hodně štěstí v dalším těhotenství…
xulvi píše:
Ahoj vsem s timto nemilym osudem. Je to tyden, co jsem musela podstoupit revizi po zamlklem tehu a neustale se ptam PROC JA![]()
![]()
- mam uz jedno zdrave dite …?
a proč ne ty?? To jsem si zas říkala já…proč ne já? nejsem přece ničím výjmečná, stává se to „běžně“, každá pro ztrátu miminka moc trpí a není jediný důvod pro NE já…
Já vím je to hnusný období a moc to bolí, ale zkus to vzít tak že prostě miminko nebylo OK a tak odešlo… Přeji rychlé zotavení po revizi a brzy další naději do bříška
![]()
Ahoj Xulvi,
také mám tuto zkušenost a až časem jsem se dozvěděla, že to jsou problémy s psychikou. Člověk si říká, že není ten pravý čas na to, mít dítě. Můžeš si to myslet Ty nebo partner /ve skrytu duše/. Ale časem se to upraví, a potom to přijde samo.
Neboj se, určitě Ti to vyjde.
Pěkný den
Jitka
Ahoj všem.
Již 3 roky se snažíme o dítě z toho 2 roky jezdíme do CARU do FN Motol.
Před 3 tydny jsem nedostala MS a tak nějak jsem cítila že se to konečne povedlo. Koupila jsem si mamatest a bylo to tam 2 čárky. Hned druhý den jsem šla k lékařce a ta mi to potvrdila.
Bohužel radost brzy vystřídal smutek. Začala jsem krvácet. Ihned jsme odjeli do nemocnice, ale tam už jen potvrdili moje obavy. Samovolný potrat.
Už nevím jak dál. Jsem zoufala naštvaná na celý svět. Nenávidím všechny těhotné.
![]()
Jak se s tim vyrovnat a jde to vůbec?
@Lucianno
Ahoj, cítím se dost podobně. V polovině prosince jsem měla ZT, už podruhé, poprvé se mi to stalo v létě. Poprvé jsem si říkala, že to byla náhoda, ale teď mě to hodně celé sebralo a rozložilo. Je mi zle, i když vidím někoho s kočárkem…
@Kopretinana ano mam to stejne
Navíc je ted těhotna pritelova sestra a to beru i když to tak není jako zradu. Prostě to tak cítím
Holky, chce to cas, mne trvalo pul roku, nez jsem se s tim psychicky srovnala. ZT v kvetnu a az ted, vlastne v dobe puvodniho terminu porodu jsem v pohode… drzim palce at to brzy prekonate ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.