Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Martinik píše:řekla jim že si to rozmyslí a šla. Nemyslím si že naschvály, z mé strany žádný špatný úmysl není a z její pevně doufám taky ne.
@jakanas takže to nevzala?Hele, jinak mám z vás dojem, že si děláte tak trošku „naschvály“
Co se týče uklízení tak mě nejvíc vyhovuje styl Flay lady. Jsou to už i české stránky - terapiedomova.cz Zvládnu se dokopat minimálně k pondělu ![]()
Pises, ze je tvoje zena lina, ale neni treba jen chaotik? Mam kamarady manzele, on je z bordelu doma leta nestastny, ona nervni, jsoy kvuli tomu hadky, ale je to proste v ni, neumi si s tim uklidem poradit. Nejdriv bydkeli v podnajmu, tak bordel omlouvala tim, ze nebydli ve svem, pak koupili malt byt, byla na materske a bordel byl kvuli diteti a malemu prostoru, ted maji velky byt a skolni deti a bordel je stale. Kdyz k nim prijdu, neni si ani kam sednout, vsude jsou veci, ona vari stylem potrebuju misto na lince, tak veci z linky dam na stul, pak se jde jist, tak veci ze stolu jdou zase na linku, neuklidi je proste. Ona porad nad necim duma a jak ji neco zaujme nebo napadne, jde si k tomu neco precist a pak kouka, ze uz je 13 hodin a nema uvareno a deti hladove, on je casto sluzebne pryc, tak moc nepomuze. Ja k necemu podobneme mam taky sklon, ale v kamaradce vidim, kam to muze dojit a snazim se uklizet
@jakanas
Jinak teda ted prave malujem barak, deti si pres den rozeberou babicky, manzel maluje, ja uklizim a uz me berou mory, ze to snad nezvladnu. Nepotrebne veci tridim a vyhazuju cely rok prubezne, a stejne tech kramu je! Prubezne uklizime denne, tydne velky uklid a ted ostahnem nabytek a berou me mory, co je vsude spiny. Neverim lidem, co tvrdi, ze maji doma jen bordel, ale ne spinu - jak jsou vsude veci, tak se prece neda poradne vysavat a stirat. Pohazene hracky v byte a batolaty ale povazuju za uklizene prostredi ![]()
@Zabatko píše:
Jo, jsme líní, ale proč nemít myčku, sušičku atd. když nám to usnadní práci, že jo. Kvůli tomu, že babička prala na valše, tak já nebudu rušit spotřebiče. To víš, jsi jako moje tchýně, ta mi taky furt předhazuje, jak ONA to měla těžký, jak musela tahat vodu a vím já co všechno, to jsou přednášky… já jí to neberu, ale co já s tím, jestli si chce honit triko, jak ona všechno zvládala levačkou i s valchou a já jak jsem neschopná, tak to fakt kamarádky nikdy být nemůžeme.Já mám 4 děti a kdybych se rozkrájela, tak zkrátka 100% uklizeno nikdy nebude, někdy se ten nepořádek generuje tak nějak sám, než to stačím postřehnout.
To mě mrzí, jestli se Tě to nějak dotklo ![]()
Ale je to realita, doba se posunula a práce v domácnosti je dnes brnkačka…
Ovšem je potřeba celodenně nesedět u PC a vypisovat litanie, že ![]()
@jakanas píše:Úplně Tě chápu…
nerozumím tomu co píšeš. protože já vydělávám a ona je doma tak jsou jako ty věci moje a mám si je uklízet sám? to je přece blbost. Nehledě na to že dokud jsme bydleli v podnájmu u její babičky ( bez dětí) tak to u nás vypadalo úplně stejně.A krásnou nerezovou varnou konvici co kupovala ona nechala zničit úplně stejně jako tu co jsem koupil já.
@robínek to mi připomíná moji sestřenici..
Ona má neustále nevím, jestli napsat bordel, ale prostě je v každé místnosti pořád všude všechno.. Nejedná se asi o špínu vyloženě, ale prostě kuchyň člověk přijde na stole něco, na lince něco, obývák na stolečku něco, na zemi něco - hračky v koupělně to samé.. Takové to - jakoby třeba odjížděla, přijížděla z dovolené a vybalovala a nebo chystala…
taky to nějak nechápu, tak jako chápu, že se nestíhá, to beru, třeba někde něco vyžehlit, nemít umyté okna, i třeba sem tam prach, že se povede najít, ale pořád být jakoby v nastlaném ![]()
Ale třeba prach a takovou tu matlací špínu od děti třeba si utře, ale jinak je to u ní jak kdyby fakt spadla bomba a všechno se rozletělo.
@free333 možná jo, ale v dnešní době je takový ten kult dítěte.. dřív si pamatuji, že mě máma posadila do kouta a kačerem a prostě jela.. nebylo žádné hraní.. a co vím, když jsme to jednou takto řešily ženské v rodině, při nějaké oslavě, tak to všude bylo stejné..
Dítě šup do ohrádky a jelo se - řev neřšev.. a nebo prostě i předškolní dítě hlídalo batole atd.. a nebo babičky..
Teď si myslím, že je dobře, že se víc hledí i na ty děti. Sice někdy mám pocit, že podle diskusi to mámy až s tou pozornosti přehání a pak jsou nešťasné, že se mu nevěnuji celý den, jestli je to dobře atd.. všeho s mírou
Já vím, jak někdy kouká moje máma, že prostě ráno-dopoledne s dětmi program, oběd, pak zase program atd. říkala že teda toto nezná.. tak taky už se mírním.. ale vidím to okolo, že prostě jakmile neni zplněný celodenní program s dítětem, že už se to řeší, že máma s ním něco nedělá, málo dělá, nevěnuje se mu atde.
@Janasas píše:
@free333 možná jo, ale v dnešní době je takový ten kult dítěte.. dřív si pamatuji, že mě máma posadila do kouta a kačerem a prostě jela.. nebylo žádné hraní.. a co vím, když jsme to jednou takto řešily ženské v rodině, při nějaké oslavě, tak to všude bylo stejné..
Dítě šup do ohrádky a jelo se - řev neřšev.. a nebo prostě i předškolní dítě hlídalo batole atd.. a nebo babičky..
Teď si myslím, že je dobře, že se víc hledí i na ty děti. Sice někdy mám pocit, že podle dikusi to mámy až s tou pozornosti přehání a pak jsou nešťasné, že se mu nevěju celý den, jeslti je to dobře atd.. prsotě všeho s mírou
To máš určitě pravdu.
Mě je přes 40 a pamatuju si, že jsme pořád lítali venku, stavěli si tam domečky, hráli si tam na školu, byla tam vždycky spousta dětí.
To už dneska nejde…i kvůli bezpečnosti…třeba tady u nás je pěkný lesík za jedním sídlištěm a tam si staví domečky jen bezdomovci ![]()
Minulý týden jsme řešili s jednou známou, jak je uštvaná, jak dvě děti vozí denně po školách a každý má několik kroužků…to my jsme si všechno oběhli sami, nebo byly kroužky při školách, družinách…to taky ušetřilo spoustu času.
S dcerou se to taky zvládlo, že to měla všechno v místě bydliště, ale kdo to má rozvážet, tak to je hned den pryč.
@free333 asi tak no.. já okolo sebe mám maminky co mají plus mínus děti 7-8 let a teda co slyším, by mě fakt hráblo..myslím tím, že ráno vezou do školy, potom ze školy, potom na kroužek, potom z kroužku, potom vezou ke kamarádce.. o víkendu jedou s dětmi někde na hřiště atd..
Já si pamatuji, že jsem do školy chodila, sama, ze školy, i na kroužek, na hřiště jsem běhala s dětmi..
Toto píšu z jedné vesničky, je jasné, že někde v Praze, Brně je to jiné.. ale když srovnám moje dětství a teď..
Takže i ta maminka na mateřské- ráno musí vypravit děti jede s nima do školy, než se vrátí domů uvaří, tak jede zase pro dítě, než se vytočí tak s ním jede na kroužek, pak pro dítě do kroužku a to tam musí vmínist třeba batole a tu domácnost..
Známá takto na mateřské objíždí i kroužky pro batolata k tomu, tak fakt nestíhá no..
Ale ono se ani to venovani dítěti nemá přehánět, pak si ty děti ani neumí samy hrát, porad chtějí program. Ja dětem vždycky ukázala, jak si s něčím hrát, jak se to sestavuje a pak už si hrajou samy.Kdyz varim, stoji u linky na židli a pomáhají. Ted je to pohoda, 2 děti si hrajou hodne spolu, ja jen jednou tydne jezdím s malou do MC a večer tak hodinu si s oběma čtu, hrajem na flétnu, vyrábíme, ale ne vic jak tu hodku, jinak spis dozoruju, jak si hrajou a u toho něco dělám. Taky zahrada je super, sice tam porad něco „pestujou“, ale nedělají bordel doma ![]()
@robínek píše:
Pises, ze je tvoje zena lina, ale neni treba jen chaotik? Mam kamarady manzele, on je z bordelu doma leta nestastny, ona nervni, jsoy kvuli tomu hadky, ale je to proste v ni, neumi si s tim uklidem poradit. Nejdriv bydkeli v podnajmu, tak bordel omlouvala tim, ze nebydli ve svem, pak koupili malt byt, byla na materske a bordel byl kvuli diteti a malemu prostoru, ted maji velky byt a skolni deti a bordel je stale. Kdyz k nim prijdu, neni si ani kam sednout, vsude jsou veci, ona vari stylem potrebuju misto na lince, tak veci z linky dam na stul, pak se jde jist, tak veci ze stolu jdou zase na linku, neuklidi je proste. Ona porad nad necim duma a jak ji neco zaujme nebo napadne, jde si k tomu neco precist a pak kouka, ze uz je 13 hodin a nema uvareno a deti hladove, on je casto sluzebne pryc, tak moc nepomuze. Ja k necemu podobneme mam taky sklon, ale v kamaradce vidim, kam to muze dojit a snazim se uklizet@jakanas
jojo ty důvody proč je binec naprosto sedí, ale u nás je to tochu jinak. Nemám prostor na vaření? no nevadí, naskládám do myčky ( pere skoro 2 hodiny)zbytek umeje, setře. A jeje je 11:30 ještě nezačala vařit, hrnce jsou v myčce…
Uvařeno je ve 13h, linka opět plná, já nasranej protože jsem se nestil najíst. V jednu prostě už musím být na prodejně abychom stihli nachystat poštu která jezdí ve 14h… a když se to opakuje 3× do týdne tak by mě jeblo.
Ale musím ji pochválit včera dopoledne když byla prych jsem začal s velkým úklidem a potom jsem byl až do 19h na prodejně a žena dodělal celý zbytek. ÚPLNĚ mě zahřálo u srdce když jsem ji viděl z prodejny jak umývá okna ![]()
@Janasas píše:
Teď si myslím, že je dobře, že se víc hledí i na ty děti. Sice někdy mám pocit, že podle diskusi to mámy až s tou pozornosti přehání a pak jsou nešťasné, že se mu nevěnuji celý den, jestli je to dobře atd.. všeho s mírou
Já vím, jak někdy kouká moje máma, že prostě ráno-dopoledne s dětmi program, oběd, pak zase program atd. říkala že teda toto nezná.. tak taky už se mírním.. ale vidím to okolo, že prostě jakmile neni zplněný celodenní program s dítětem, že už se to řeší, že máma s ním něco nedělá, málo dělá, nevěnuje se mu atde.
Máš pravdu, tak nějak to bylo. Měla jsem děti v té době (dneska je jim 33 a 30) a plus minus jsme to všechny matky měly takhle nějak zorganizované. Ona to byla i nutnost, nebyly papírové pleny, jídla ve skleničkách, myčky, největším pomocníkem byla automatická pračka. Takže ráno po probuzení nakrmit děti, přebalit, převléknout, pokud miminko, tak šup zpátky do postýlky, nechodící batole do ohrádky, chodící holt už nechat po vlastní ose, to bylo nejnáročenější období. Já po ránu rychlou sprchu, fouknout fénem do vlasů, rychle se zkulturnit. Pak vyvětrat, ustlat, umýt nádobí od snídaně, nacpat pračku plenama, utřít prach, vytřít (to jsem dělala tenkrát fakt denně, když děti lezly a hrály si na zemi), přejet umyvadlo, vanu, záchod. Tohle všechno mi zabralo tak hodinku. Pak byly děti vysvobozeny z ohrádky a nachystala jsem svačinu - většinou nějaké strouhané ovoce apod. Po svačině přebalit a začít vařit oběd. Mezitím pověsit doprané pleny a nacpat další pračku. Pak oběd, po obědě šly děti spát, já umyla nádobí, poklidila dětský binec, hračky apod. a připravila proviant na odpolední pobyt venku. Po vyspání obléknout a vyrazit ven, svačina se dávala venku. Podle věku dítěte buď procházky s kočárem, nebo pískoviště, případně obojí, když byly děti dvě. Po návratu domů chystání večeře, krmení, koupání, pak uložení (málokdo tenkrát uspával tak, že byl s dítětem dokud neusnulo), pohádka, pomazlení, zavření dveří a hotovo. Umýt nádobí, poklidit provozní bordýlek a v osm večer mi končil pracovní den, teda když nepočítám žehlení večer u televize. I když to takhle nevypadá, tak i přes tuhle organizaci bylo dostatek času na hraní s dětmi, čtení, rozvíjení. Ale je pravda, že jsme to neřešili až tak, jako dneska. Dcera si s vnučkou hraje mnohem víc, než jsem si hrála já s ní a její sestrou, i jí uspává… Mně se to líbí, prostě si tu malou nějak víc užívá. Ale je pravda, že nádobí šoupne do myčky, na prádlo má i sušičku, takže nevěší, nesundává, nežehlí.
Byla prostě jiná doba, jiné možnosti, neexistoval internet, v televizi dávali dopoledne houbeles, videa nebyla, nějaké odkládání dětí před obrazovku tedy neexistovalo, ve všední den dopoledne tam pro ně nic nebylo, jen asi dvakrát v týdnu půlhodinové vysílání pro školky. A zase je fakt, že oproti mojí mamince a babičce jsem to zase já měla o dost věcí jednodušší.
@Janasas píše:
@free333 asi tak no.. já okolo sebe mám maminky co mají plus mínus děti 7-8 let a teda co slyším, by mě fakt hráblo..myslím tím, že ráno vezou do školy, potom ze školy, potom na kroužek, potom z kroužku, potom vezou ke kamarádce.. o víkendu jedou s dětmi někde na hřiště atd..
Já si pamatuji, že jsem do školy chodila, sama, ze školy, i na kroužek, na hřiště jsem běhala s dětmi..
Toto píšu z jedné vesničky, je jasné, že někde v Praze, Brně je to jiné.. ale když srovnám moje dětství a teď..
Takže i ta maminka na mateřské- ráno musí vypravit děti jede s nima do školy, než se vrátí domů uvaří, tak jede zase pro dítě, než se vytočí tak s ním jede na kroužek, pak pro dítě do kroužku a to tam musí vmínist třeba batole a tu domácnost..
Známá takto na mateřské objíždí i kroužky pro batolata k tomu, tak fakt nestíhá no..
tak ono je to otom že kdysi moc kroužků nebylo a když tak byly přímo v té dědině. U nás není ani škola, ani kroužky a všude a furt se musí děti vozit, jen náš prvňák jezdí autobusem domů sám. Začínal sám, dnes už s ním jezdí všechny děti(prvňáci) z dědiny