Taky máte doma hrozný nepořádek?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1096
28.8.14 21:34

Taky máte doma hrozný nepořádek?

Ahoj vespolek, tak mě nějak přepadl splín a připadám si jako neschopná, nepořádná a líná ženská, tak jsem nějak měla potřebu zjistit že buď mám pravdu, nebo jste na tom některá podobně:) Před mateřskou jsem byla velmi aktivní v pracovním i společenském životě, vždycky jsem si toho nakládala hodně, práci na plný úvazek a VŠ v denním studiu najednou atd..; ale jakž takž jsem stíhala ve spolupráci s manželem i udržovat domov v relativním pořádku, i když domácí práce nikdy nebyly moje hobby. Teď je to ale úplně strašné, a to jako že fakt (ne takový ten „nepořádek“, kdy se rdíte před návštěvou, ale fakt prostě bordel. Oblečení po židlích a křeslech, věčně neuklizené umyté nádobí, podlaha fuuuj, okna fuuuj, na podlaze hračky a věci, které malá furt dokola vytahává. Těch problémů je víc - máme víc věcí, než se nám vejde do maličkého bytu, takže víc oblečení než se vejde do skříní, víc knížek než se vejde do knihoven, a Juditka víc hraček, než se dá vůbec kamkoliv uklidit, takže přebytky prostě pořád někde vlajou (prádlo nejčastěji v ohromné haldě na žehlení, která hyzdí dětský pokoj žto jinam se nevejde:(, a další věci jsou v dosahu Judi (nemůžou viset na stropě, že jo, takže je furt a furt dokola tahá ven a ničí (cédéčka, knihy atd., manžel taky zrovna nevyniká pořádkumilostí, no a hlavní problém je pro mě čas. Přivydělávám si z domova ve svém oboru, což je pro mě důležité, a stavíme dům, takže můj den vypadá takhle: Vstaneme, ustelu naše matrace v obýváku (jo, to taky vypadá děsně, ale společné spaní se neosvědčilo), snídáme a jdeme ven na hřiště, chci se totiž aspoň dopoledne pořádně věnovat malé. Nebo vařím a snažím se přitom malou bavit, vařím na víc dní. Pak sice chvíli po obědě spí (tak hodinu), ale to píšu články a věnuju se na PC své práci, nebo teda udělám nějakou drrobnost v úklidu, u které mě zdeptá, že se na celku vůbec neprojevila. Pak odpoledne bývají pochůzky, návštěva stavby, koordinace, občas nějaké další hřiště nebo herna nebo nějaká akce přímo pro Judi (ale bohužel spíš míň než víc), nákup atd. a než se nadějem, je večer, malá jde spát a já buď „pěstuju“ vztah s mužem nějakým filmem, vínkem, povídáním nebo nějakými příjemnostmi:), nebo vyřizuju resty ohledně stavby, píšu maily, reklamace, hlídám rozpočet (většina toho je na mě:(…a jednou týdně vypadnu někam ven (staří kamarádi atd., manžel hlídá) a bordel v bytě vesele bují. Nemám sílu jako moje maminka uklízet v noci, jsem ráda, že se Juditě trochu zlepšilo spaní a já můžu jakž takž spát. A jsem poslední dobou moc nešťastná, protože prostě se už doma nikdo z nás necítí moc dobře, i když manžel teda mlčí, protože ví, že sám moc nepomůže - když už tu je, tak ho mám k tomu aby trávil čas s malou, protože má náročnou práci a ve všední dny je s ní málo. Připadá mi, že nedělám nic pořádně - že flákám práci, stavbu, domácí práce a občas i malou, jak jsem rozlítaná, jsou dny, kdy se musí chuděra dost dlouho nudit v kočáře protože prostě lítám jen z bodu a do bodu b. A doma jsem ráda že stihnu prát, žehlit a vařit, ale stírat podlahu (máme debilní lino který je potřeba doslova drhnout aby prokouklo), okna, potahy, cíděn, neustálý úklid roztahaných věcí - KDY? Pozvala bych si i paní na úklid, ale jednak na to nemáme a jednak bych se styděla za byt v tomhle stavu…Tak, konec emočního výlevu a jdu se zkusit přemluvit uklidit kuchyň…ale budu ráda za třeba nějaké povzbuzení:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36504
28.8.14 21:36

Ale co, občas se to nahromadí více než je záhodno, mám pochopení. Však se k tomu zase dostaneš, ale později. Svět se nezboří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
28.8.14 21:42

Co treba dat malou na hlidani babickam a udelat si jeden den velkyho uklidu? Komplet cely byt…
A po tom uklidu se snazit vzdy pred spanim a pestovanim vztahu s muzem poklidit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
28.8.14 21:43

Taky mám doma nepořádek, a to jsem daleko míň aktivní než ty, jestli tě to povzbudí.
Kdy dostavíte?
Nevím, jestli by se ti nějaká paní na úklid aspoň jednorázově nevyplatila - pak bys třeba jen udržovala :think: Nestyď se - tvůj bordel = její radost (a její výdělek, žejo).
Nebo nějakou hlídací babičku v dosahu nemáš, aby sis trošku uvolnila ruce?
I těch „víc věcí“ znám. Sama se teda snažím využívat svých vyhazovacích záchvatů a třídím a vyhazuju - a chlap mi to má sklony rozmlouvat a nosit zpátky… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
28.8.14 21:45

Klid :kytka: je to o prioritách. Někdo šoupne dítě do ohradky a šuruje. Ty se jí věnuješ a to je 100× lepší než úklid.
Zlepší se to, až si bude hrát sama a rapidně zhorší, až budeš chodit do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
28.8.14 21:45

Vzhledem k tomu, že k nám chodí návštěvy, jsem nucena náš byt dát občas do obyvatelného stavu:-) Také bojujeme s místem, navíc pracuju doma a mám tu hromady materiálu, které vadí muži. Co se mi osvědčilo - protřídit věci, hromadu oblečení dát na charitu nebo jednoduše vyhodit, tohle dělám pravidelně cca každého půl roku. Když si koupím novou věc, snažím se nějakou starší vyhodit. Docela dobrý systém je Fly Lady, nestíhám dodržovat vše, ale rámcově aspoň pár drobností ano, je na to diskuze i přímo tady na Emiminu. Pokud to člověk zvládne dodržovat aspoň na čas, má se pak čeho chytit, rozhodně to funguje. A u mě ještě funguje, že když se naštvu, ventiluju to uklízením, asi jak si potřebuju udělat pořádek v sobě, dělám ho i kolem sebe, takže jednou za čas dám část bytu dopořádku tímto způsobem:-) Jo a snažím se takový ten běžný úklid (nádobí, WC, koupelna, vysávání) dělat i s prckem, zaprvé je to celkem baví, zadruhé od malinka vidí, že je normální to dělat a zatřetí se pak neokrádám o volný čas sama pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
28.8.14 21:46

Měla jsem bordel, už nemám, dostala jsem paní na úklid, ne pravidelný, ale že udělala generální úklid všeho, já udržuju uklizeno, včera jsem měla po letech návštěvu-přepadovku a nemusela jsem se stydět 8)
(jako měla jsem přes celý obývák vláčkodráhu :mrgreen: ale s dětma to nejde jinak, ale kuchyně byla čistá, nikde nebylo oblečení, mohla jsem návštěvu odvelet na záchod)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.14 21:47

Potýkala sjsem se s tím samým, a vyřešila to tak, že jsem se zbavila věcí - oblečení - co jsem nemela půl roku na sobě pryč, kosmetika na kterou jsem nesáhla měsíc pryč, časopisy pryč.

když jsem uvolnila prostory, a vše, co se povalovalo kolem mělo své místo, byt hned vypadal ukliděněji.

A moje kolegyně z práce říká - pořádek se neděla, ten se udržuje. Vzala jsem si den volno od dítěte a vycídila celý byt. Pak to udržování nezabere ani hodinu denně.

A určila jsem si, s čím jsem schopná žít - okna myju dvakrát do roka, na co jsou taky žaluzie, ne? :mrgreen: a že horu mého nevyžehleného prádla na parapetu okna vidí kosmonauti při opouštěnáí atmosféry jako poslední mi žíly netrhá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
28.8.14 21:48

Co ten „chaos“ nějak zorganizovat??? Co třeba věci, které nepoužíváš často (CD, knihy, časopisy…) roztřídit do krabic a dát na skříně…krabice s CD, krabice s PC hrami a programy, krabice časopisů, krabice knih…věci po kterých sáhneš jednou za měsíc, nemusí být v dosahu. To samé hračky…nechat polovinu a druhou do krabice na skříň…po týdnu vyměnit. Prádlo-máš možnost koupit sušičku? Dát jí třeba na pračku…ušetřila by žehlení…nebo lépe věšet prádlo (sušit), aby nebylo zmačkané a žehlit jen NUTNÉ (košile apod.)
Koukla bych po paní na úklid…vždyť to nemusí být ČASTO…stačilo by někoho, kdo ti třeba jen vyžehlí 1 x týdně (1 x za 14 dní) Mají praxi, poradí jak efektivně a rychle uklidit…nebo si zaplatit nějakou (osvědčenou) chůvu pro dítě…studentku/čipernou důchodkyni, která dítě zabaví jednou týdně na 2-3 hodiny a ty uklidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418

Ja jsem jako tvoje maminka, uklizim zasadne v noci, kdy mala spi. Umyvam nadobi, zehlim, vytiram, umyvam koupelnu, nadobi pokazde a zbytek mam rozfazovany po dnech… ale prach seda vesele dal a s tim malym prostorem to mam stejne. Vic veci nez ulozneho prostoru. Taky mam nekdy pocit, ze cely den nedelam nic jineho, nez ze vracik veci na sve misto. Takze klid nejsi jedina a jsou vecery jako zrovna vcera, kdy na vsechno prdim a jdu spat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542

No, neměla jsem toho na mateřské zdaleka tolik, vlastně skoro nic, jen ty děti dvě brzy po sobě… a bylo to lautr to samé. Taky malý byt a hodně věcí, to mi přijde fakt jako problém skoro největší - mám spousty známých, kteří mají doma bordelmístnost, případně aspoň komoru, nějaký kamrlík… u nás nic takového, do toho spousta věcí po dětech, já taky nejsem kdovíjaký uklízeč… no, prostě tě chci podpořit, že chápu, ale poradit moc neumím. Je dobré mít něco, kam ty krámy odklidit - půdu, podhledy, garáž, atd… částečně to pomůže :_)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
28.8.14 21:49

@Knihomyš Už mě to taky napadlo s tou paní jednorázově, ale nějak v tom nemám praxi…máte na nějakou dobrou tip?

Babičky bohužel ještě pracují a pohlídají chvilku, jeden večer za delší dobu, a rádi slyší, že si třeba díky tomu někam s mužem vyrazíme…což je super, ale doma ti to neuklidí, že jo:( A věnovat úklidu „vzácné“ hlídání, když můžeme jednou za čas třeba do divadla, se zejména manželovi moc nechce:(

Dostavíme SNAD do jara a postěhujeme se SNAD v květnu:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071

To bude tím malým bytem. A máš moc práce a dítě ti dělá bordel za zadkem. Určitě se to utřepe, až budete v domečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18000

Mám „vcelku“ uklizeno, ale všude se mi válí hračky(které nevidím smysl 10krát denně uklízet)a jsem teda neskutečně zavalená žehlením. K tomu se prostě nedonutím :oops: celý den se věnuji dětem, spí mi na střídačku, venku trávíme tak 6 nebo 7 hodin denně a když jsou večer spát tak si prostě chci sednou a odpočívat a ne stát u žehlení :oops: nevim kdy to udělám :think: nejspíš nikdy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
28.8.14 21:50

Muz o me rika, ze v moji rodine mame uklidit jako rodinny sport. Driv jsem to doma mela naklizeny, s ditetem se to neda, vetsinu veci jen chaoticky hazim zpat do skrinek, nema cenu rovnat, kdyz to za chvili vytaha. Zvykla jsem si na provozni bordel, spinu nesnesu (no i kdyz ta koupelna chudera na me uz kouka par dni). Jestli to dobre chapu, mate maly byt jako my. Nadobi hned do mycky nebo hned umyt. Ob den rano jeste v pyzamu preliznu podlahu, lepsi castejsi petiminutovky nez jednou za 14 dni na tom nechat ruce. Obleceni cpu prubezne do skrine, kupu zehleni taktez. Prach prilezisrne „jdu kolem s vlhcenym ubrouskem“. Okna a takovy veci neresim. Rekla jsem si, ze proste na vanoce a velikonoce, se to ty tri roky nezblazni.
Nemuzes stihat vsechno. Sak je to je, docasny stav, ono se to zlepsi. Zcela jiste jsem byla uz v horsich bytech, nez je ten vas :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný