Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na návštěvu bych přijela. Pokud by tam byl někdo nemocný, tak bych odjela.
Myslím, že jako dávno dospělá máš nárok mít svůj rozum a názor a umět si ho v zájmu své rodinné pohody a zdraví svého dítěte prosadit.
Neumím si představit, jak prarodiče plnohodnotně hlídají x věkové různých dětí najednou spolu s miminkem. Napadá mě otázka, co z toho mají. Znám lidi, kterým bych dítě a i omylem nesvěřila. Tvé tchány neznám, ale mám dojem podobný. Například vůbec neberou v potaz alergii? To by u mě byla konečná. To je fakt hlídání o malér. A ti ostatní jim jako dávají děti sami od sebe, že si od nich rádi odpočinou, a nebo to dostávají befelem?
Také nejezdím na návštěvy, když je malá nemocná nebo dite navstevy je nemocne. Stejné pochopeni a ohleduplnost čekám i od ostatních příbuzných.
Příspěvek upraven 04.01.25 v 22:51
@Anonymní píše: Více
tyto diskuse jsou tady pořád dokola, ale - ne 8měsíční miminko opravdu nemusíš dávat mezi nějaké další děti ani k dalším dospělým, a když jsou ty děti nebo dospělí nemocní, tím spíš ne - nauč se zdvořile, ale pevně stát za svým, tvoje miminko není žádná atrakce pro široké daleké příbuzenstvo
@Pe.M.1 oni tam jezdí dobrovolně, protože jedna švagrová má 4 děti a nestíhá je a druhá je má zase pořád nemocný a tak je tam dává na hlídání 🙄 a tak se to tam všechno sjede a pohoda. Ale přesně- co oni s toho mají? A navíc, to mimino v tomto věku z toho taky ještě nic nemůže mít. Jo vlastně může- nemoc a trauma 🙄 právě oni jsou hrozně nezodpovědní. To takhle přijeli oni na návštěvu - malý po očkování horečka a otekla noha, ale oni si s ním chtěli hrát, protože to je u dětí normální. No nedala jsem jim ho ani na hraní, byl rad ze mohl odpočívat… spíš mě trápí ten manžel. Já mám vyřídilku raz dva, ale on se cítí být vděčný za ten dům a pak z toho vyplynu já jako semetrika🙄
V prvé řadě jste na to s mužem dva a podstatné taky je, abyste se na tom vy dva shodli. Pokud je manželovi nepříjemné, že se na něj rodiče zlobí kvůli názoru jeho ženy, ale sám s tím názorem nesouzní, tak to máš dost blbý a tvůj problém nejsou tchánovci. Pokud s tebou souhlasí, tak je to na něm, aby to rodičům zřetelně vysvětlil on.
Jinak osmiměsíční dítě bych nikam nedávala na hlídání samotné. Ale v klidu bych přijela na návštěvu a pod dohledem zpovzdálí (tvým či muže) s ním babi s dědou nechala, pokud o to stojí. Ovšem v případě, že by to tam chrchlilo, smrkalo či horečkovalo, čekala bych od muže, aby rodičům řkl - omlouvám se, ale neradi bychom nechávali miminko někde, kde lítají ve vzduchu nemoci - víte, jak jste měli minule chřipku, tak to malý chytil taky a pro nás to znamenalo čtrnáct dní a probdělých nocí s nemocným miminkem a to nám za to nestojí. Přijedeme, až budete zdraví, však nám nic neuteče.
Ale jinak se smiř s tím, že dítě ve sterilním prostředí stejně neudržíš. Doteď ti leželo v kočárku, ale až ho na jaře vypustíš ven, počítej s tím, že ti špatná hygiena rukou a nečistý koberec přijdou jako malichernosti, až bude ochutnávat trávu, písek nebo co hůř, třeba i slepičince… prošly si tím asi všechny děti a všechny to přežily, jediný rozdíl je asi v tom, jak moc úzkostlivě to rodiče snášeli.
no zase - ve všech těchto diskusích je problém manžel, že se neumí zastat své manželky a vymezit proti svým rodičům - na tom zapracuj, tchány nepředěláš
Ještě dodám, že právě nemám problém říct to NE, trápí mě, že pak bombardují manžela a on pak ještě řekne, že mu jich je líto, že jim bráním styk s vnoučkem… a nebudu tady raději psát, co následuje po tom…
@stinga píše: Vícenejhorší je, že manžel moc dobře ví, že je to špatně, ale stejně se jich pak zželí.
Tak at pak pan manžel vstává k nemocnému dítěti, stará se o něj, utesuje ho a samozřejmě bere k lékaři. ![]()
@ugluk píše: Více
Ale jasne, nejsem zastáncem sterility, no to vůbec. Jen mi vadí, a to mi vadilo i před miminkem, když někdo někde je nemocný a nehledí na to, že jinému by to mohlo vadit. Navíc ještě není ani doočkovaný právě kvůli těm jejich „jenom trochu rýmám“ co měli na podzim, a tak speciálně tam to mám zafixovane vyloženě jako biohazard. Jinde s tím problém nemám🤷🏽♀️
@Viktorka33 pan manžel mi právě vždy odvětí, že on musí vstávat do práce a vydělávat.. a po této větě je u nás peklo na zemi.
Bohužel máme stejný problém. Také mi to dost vadí. Jen už nemáme kojence, ale dítě školkový věk. Poslední dobou praktikujeme tak, že manžel volá předem než přijedeme, jestli není někdo marod…
Na Vánoce byli oba tchánovci očividně víc nachlazení, ale nechtěli to přiznat, abychom právě dojeli
… ale myslím, že kdybychom si rozbalili dárky o pár dni později, tak se nic nestane ![]()
S manzelem to mam podobne, ale i tak
mi nemocní nesmí přes práh. Vymez si hranice, i když je to těžké.
Dobrý večer všem. Prosím, chci zachovat anonym z osobních důvodů…
Potřebuji se vypovídat a vyslechnout názory, jestli jsem fakt tak hrozná, nebo jsem v právu, protože už si připadám jak na jiné planetě.
Začnu tak nějak kolem a kolem-mám tchánovce, kteří jsou na první pohled celkem neškodní a normální lidé. Bohužel jsou, ale zvyklí dost vnucovat svoje názory, postupy atd… a nejsou zvyklí slyšet NE. Už jsem s nimi měla pár „ostřejších výměn názorů“, ale vždy se to nějak zklidnilo. Teď se potýkám s problémem větších rozměrů. Mám 8mesíčního chlapečka, který je po letech vyloženě vymodlený, oni to vědí. Oni mají těch vnoučat už víc a u nich funguje „hlídání“ a návštěvy tak, že se všichni sjedou dokupy, zdraví, nemocní, a je to jedno, protože se přeci stejně nakazí ve školce. Nehledě na to, jsem byla i svědkem, jak tchyně podala jednomu dítěti s alergií na arašídy nugát 🙄 😡. No a oni teď začali, že musim malého začít dávat mezi ostatní jejich vnoučata aby se nebál, a aby je měli všichni pokupě… jenže, mně se to vyloženě příčí, protože malý do žádné školky ještě nějakou chvílí chodit nebude a navíc vím, že tam jsou pravidelně nemocní a špatná hygiena(mytí rukou, pití z jednoho hrnečku, králíkem ušpiněný koberec…) a oni pořád vyvíjí nátlak. Dnes jsem jim už dost ostře řekla, že pokud tam budou nemocné školkové děti, nebo i dospělí(zatajili nám chřipku na vánoce jen pro to, abychom přijeli) tak tam prostě jezdit nebudeme, a na to konto celý večer chodí manželovi sms střídavě od tchána a tchyně, jak jsem hrozná a já nevím jaká atd… jemu je to nepříjemný, protože jsou to jeho rodiče, ale podle mě by měli v prvé řadě respektovat nás. Bohužel už se ve mně vytvořil takový blok, a nevím co teď. Oni nám hodně pomohli se stavbou domu, to ano, ale v tomto směru mám obrovský problém. Jsem opravdu tak úzkostná, asociální, prudérní, sobecká atd?
Ještě dodám, že mi už není 20, ani 30… takže mám ve věcech a svých zásadách jasno.
Prosím chci jen názory, děkuji za ně.