Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo, jsou prarodiče, co si vezmou bandu svých vnoučat na chatu, pod stan, na zahradu, a užijí si s nimi prázdninový týden, dva, pokud na to mají nervy, měsíc. Těm dětem může být mezi školkou a prvním stupněm, věkově jsou přiměřené. Proč ne.
Ale chtít si naráz natahat domů všechna vnoučata, tedy šest, jestli počítám dobře, pokud ti druzí mají aspoň dvě děti, zmixovat je v jednom bytě, aby si za odpoledne předaly bacily…to s nimi hrají hry, nebo se děti plácají od ničeho k ničemu…a oni je tam mají jen tak? Chtít k nim přibrat další dítě ve věku kojence, to nepochopím. Kam ho dají? Na zem, na postel, na stůl? A kojenec se bude hlídat sám jako ti ostatní? Než ho někdo shodí, než na něj někdo šlápne? A jestliže ho babi bude krmit, děda ohlídá ten zbytek? A spát tam miminko bude v tom kraválu? Nebo ho dají do kočárku před barák? Já jednou hlídala sousedům dvě děti jedno dopoledne plus své vnouče, akutně to potřebovali, nedala jsem si ani kafe a byly to sakra dlouhý hodiny. Přidávám věk…rok, tři a čtyři a půl…podotýkám, že mám praxe dost. Ono je ovšem dítě a dítě. Tady bylo teda co hlídat.
@Pe.M.1 píše: Více
Ta horší varianta- neorganizovane si děti „hrají“, ano, sem tam někdo někoho bouchne, někdo na někoho šlápne, sem tam někdo zakašlá, sem tam dá tchyně někomu alergen, protože ona "neví, neuvědomila si, zapomněla "… do toho litá mezi nimi králík, všude bobky… děda ten hlídá podobné jak tchyně.
Když jsou u nás na návštěvě tak ani nepoznají, ze chce malý spat- začne pofnukavat. Ale co, děti přece brečí, to he nirmální 🙄 🙄 🤦🏽♀️
Ať si manžel jezdí sám, když se mu jich zželí, ale malého bych nepustila, proč jezdit záměrně mezi nemocné??? Co je to za nelogickou hru? Ať si ji hrají oni, ne ty a malý. To mě vždycky točí a určitě se tady objeví příspěvky, že to moc řešíš a ať ho tam pustíš rád, že jsi hysterka atd se vsaď ;-D
Nám takto tcháni chtěli zatajit covid, když to začalo a nikdo pořádně nevěděl, co a jak a my 2 děti - tehdy 4měsice a druhý 2roky, volal tehdy švagr, že to má a že byl u tchánů, my se tam k nim zrovna chystali a tedy na poslední chvíli jsme jim cinkli, že kvůli tomu nedojedeme, že nechceme riskovat. Oba nás. raní volali švagrovi, vyčetli mu asi kde co, ten pak volal nám a tak nenápadně stylem No tak až k nim pojedete, pozdravujte je … a my na to, no my ale nejedeme, vždyť jsi tam teď byl a říkáš, že máš covid, to nechceme riskovat atdatdatd to prostě nepochopíš. Nechej ty lidi tak, ať si žijí ve svých nemocech, ono stejně malý bude někdy nemocný, ale PROČ ho tomu záměrně vystavovat teď?
@mahebka píše: Více
Já jsem hlavně hysterka pro tchanovce, a minule padlo něco o tom, že jsem uzkostna a jestli by to nechtělo psychologa😡
@mahebka a není to jen o nemocech, vadí mi celkově jejich přístup. Nejsem zastánce vybrečení, a malý dostává najíst pravidelně, a poslouchat kecy o tom, jestli mu musím dávat zrovna teď, že ještě neplače hlady…
Nasi nam take taji nemoci a kdyz byly deti male, s klidem prisli a nakazili je a jeste se urazeli, ze pak nemuzeme prijit, ze jsou nemocny. Naprosto nelogicke chovani. Ted uz se po covidu boji druhych, ale sami kdyz trousi svoje, to je netrapi. Nejlepsi jak pak rikaj Vypadas hrozne unavene, mela by sis odpocinout🤣
@Anonymní píše: Více
Bohužel v tom případě musí zakladatelka přitvrdit. Buď bude manžel při ní i před rodiči, nastolí pravidla, aby viděli, že drží spolu a nebo mu manželka dá najevo, že
A/ tam dítě dávat samotné bude, ale vozit a odvážet ho bude manžel a nese za to plně odpovědnost. Pokud dojde k úrazu, atd, žena od něj odchází.
B/ se manželka rozhodne odejít ze společné domácnosti, aby měla klid ona i dítě a on bude mít šanci si pořídit děti jinde a dávat je klidně na hlídání už v šestinedělí. Jestli najde nějakou, která bude souhlasit.
Prostě jestli není manžel při mě jasně a srozumitelně, nemá vztah úroveň ani perspektivu. Já čekala úplně zbytečně roky na to, jestli partner, uznávající své rodiče jako hlavy naší rodiny, se zmátoří někdy k tomu, aby dal jasně najevo, že naše věci jsou naše věci. Marně. Byla jsem to já, kdo to udělal. Jednou provždy.
Pocit vrátit rodičům syna byl skutečně osvobozující. Po čtyřicítce mě přestalo bavit poslouchat, přizpůsobovat se a mlčet.
Na návštěvu bych jela, kdyby tam někdo chrchlal, tak bych odjela. Tak jak je v prvním příspěvku. Nemocné dítě je zábava na týden, takhle malé se ani nevysmrka, tím pádem špatně spí, špatně ji, do toho horečky, ne to fakt nechci. A pan manžel by si to pěkně užil s námi, aby pochopil, že je to peklo a ne nějaký vzdor jeho rodičům. Dítě bych jim amotne svěřila až tak od 3 let, tlupa desek, to je malér jen otázkou času. Ale jezdila bych za nimi, at mají děti kontakt s bratranci i s nimi, je to důležité. Dohledla bych na děti, starým pomohla kolem domu…
@Pe.M.1 to je svatá pravda. Nejhorší je, že dřív se mně manžel normálně zastal, to až teď, jak pomohli s tím domem, tak najednou úplně otočil, nechápu to. Kdyby se mě nezastaval od začátku, tak si ho ani nevezmu, nebyla bych s takovým člověkem, ba naopak, docela jsem koukala, co jim byl schopen říct. Ale teď…
@K. Rocánková on moc dobře ví, jaké to je, když byl malý nemocný, 3tydny jsem jak kr**** odsavala sople, malýho se to drželo… to byla zrovna ta jejich trochu rýma, ale jak je to v tom baraku koncentrované, tak i přes okamžitý odjezd to chytl a my taky. Oni nejsou schopni ani vyvetrat🙄 oni právě zas tak stáří nejou- mám o dost mladšího manžela, takže pomoci kolem domu nechtějí a doma mají ještě dva "kluky " 18, 23, takže většinu dělají oni. A tchánovci se kochají, kolik mají vnoučat a jak si hezky všichni hrají… všude se tím chlubí…
S tchánovci bych se nedohadovala, neobhajovala, to je zbytečné. Jen bych je vyslechla, pokývala a dál si dělala věci podle svého. Dohromady s ostatními vnoučaty bych tam nejezdila, to nemůžete dorazit jiný den? Na oběd, na kafe?
Zakladatelko 23.37…
Někteří synové mají pocit, že je jejich povinnost své rodiče poslouchat i v dospělosti. Cituji
Ty tomu nemůžeš rozumět, já mám s našima úplně jiný vztah, než ty a tvůj rodiče. Ty jsi málo vděčná za to, co pro nás dělají.
Konec citátu.
A to je ještě hodně mírně ředěný nápoj. Byly i jiné výroky, situace, události.
Myslím, že když bys manželovi nechala plnou odpovědnost, nechala to na něm, že jim tam dítě neodveze na tu sešlost a když už, tak ho tam samotné nenechá. To je totiž takový jejich tah a hra na city. Budou atakovat jeho, když s tebou nehnou. Pokud ty děti potřebují k tomu, aby řekli, měli jsme tu všechny vnuky, no, to je úroveň. Ty jsi mezi nimi ta třecí plocha. Je potřeba jim dopřát, abys mezi nimi nestála. Aby měli spolu kontakt bez tebe. Je potřeba manžela přimět, aby tam dítě sám nechtěl nechat.
U nás to zafungovalo úplně absolutně. Po mém odchodu/kdo by mu vařil, pral, uklízel/ zamířil opuštěný nešťastník zaklepat na dveře rodného domu. Byl přijat, politován, opečován, nakrmen i vyprán. Když pominuly první emoce, nastaly všední dnové, /čekalo se, kdy přilezu ke křížku, až mě život skřípne a já dojdu k poznání, že sama se životem neprotluču/, zjistil stále ještě manžel, že se s tchány nějak nedá vyjít, bydlet, žít. Nevycházeli spolu. Tehdy, pozdě ale přece, mu došlo, jak jsem se asi mezi nimi cítila.
Zakladatelko, klidně se děj vyšetřit. A doporuč jim totéž. Že pro pevné stanovení diagnózy potřebují mluvit s nimi, aby mohli vynést verdikt. Oni tam rádi půjdou, aby na tebe tu psi hlavu posadili. Věř mi, že odborník pozná, koho má před sebou. A budeš mít pokoj, protože budeš mít černé na bílém, že ta umanutá hysterie se tebe rozhodně netýká. Normálně bych došla do ordinace a trvala na objednání s tím, že nejsem podle tchánů normální a chci se dát vyšetřit.
@Anonymní píše: Více
A myslíš…že kdyby vám tchánovci nepomohli, že to dělá manžel jinak?
Má svou rodinu…a to vás.
A bohužel…vypomoci, penězma či prací
u hodně rodin znamená snášet nevyžádané rady a motání se do života.
No u nás to samé, ale oni řeknou, že jsou -cituji jejich slova" v pohodě " a pak se dozvíte, že ten bere antibiotika, ten trochu rýmu, ten se necítí úplně dobře a ještě jsou k nim na cestě nemocné děti na hlídání 🙄 😡 já fakt nevím, co tím sledují. A samozřejmě mají strach mi to říct, protože ví, źe bych je sjela a už nepřijdeme. Tak asi zkouší, jestli se to utají, nebo nevim🤔