Tchyně a dluhy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1452
31.5.11 08:31

no tím, že žijí od výplaty k výplatě, a ještě budou platit 2tis. je opravdu na holičkách nenechá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
31.5.11 08:34

no nevím, sice dětem ukážou,že jsou rodina, ale také to,že můžou nadělat dluhy horentních částek a on to někdo vyřeší za ně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
31.5.11 08:41

Bylo mi trochu smutno z toho, co tady čtu…

Chtěla bych napsat, že moje mamka se dostala do podobné finanční situace a víceméně si za to také mohla sama. Ale je nutno pochopit, že je to něco jako nemoc a finanční negramotnost zároveň. V určité fázi to již nejde ukočírovat a třeba kvůli jedné nepředvídatelné situaci se dostanou do začarovaného kruhu. Ovšem skrývají to, dokud to jde, prototže se sami za sebe stydí…

Nikdy by mne nenapadlo otočit se k mámě zády a mého muže naštěstí také ne, neboť u nás vydělává pouze on. Jsme rodina a záleží nám na tom, abychom jí pomohli. Nezbytné je samozřejmě i „vyléčení“ z její strany, což se u nás stalo. Posíláme jí peníze každý měsíc a dluhy jsou na ústupu… hurá.

Takže pokud je její situace řešitelná - dali jí splátkový kalendář, určitě bych pomohla, i za cenu toho, že se na pět let uskromním…

Příspěvek upraven 31.05.11 v 08:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
31.5.11 08:42
burgundy píše:
no tím, že žijí od výplaty k výplatě, a ještě budou platit 2tis. je opravdu na holičkách nenechá…
Presne.
yweta píše:
no nevím, sice dětem ukážou,že jsou rodina, ale také to,že můžou nadělat dluhy horentních částek a on to někdo vyřeší za ně…

Presne tak.

On je rozdil a dluhy ale pokud je nasekala a nikdo nevi za co tak pardon ale nesplacela bych to ani za matku.
Pokud by to byl dluh treba ze se dostali do financni krize a nezvladaji splacet uver na barak tak je to neco jineho.
Ale ne ze budu platit dluhy ktere nikdo nevi za co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
31.5.11 08:50

Pokud vim, tak zakladatelka taky psala o tom, ze se sesypala u sve mamy a ta kdyz tchyni volala, tak tchyne opet o dluzich lhala - tento clovek/tchyne by se predevsim mela prvne lecit, za druhe na sebe uvalit osobni bankrot - pokud to tedy jeste lze a treti sakra zacit neco delat - najit si brigadu, rozprodat osobni majetek a zapojit i ostatni deti-dcery a jejich rodiny, ne jen rodinu manzela zakladatelky.

Jo pristup to je podobny - rano mi prisla smska o bezurocne 50 tisic pujce od Raiffky, kdy nepotrebuju doklad o prijmu - ja na MD. Takze bych ted rano nabehla pro 50 litriku a jala se koupit dovolenou k mori, kterou bych si s detma uzila a pak bych natahla packu a mym rodicum - mama v duchodu a otec v invalidnim duchodu, si rekla at mi na splaceni dluhu/dovolene prispivaji cely nasledujici rok 2 tisice - tohle je spravne a normalni? :zed: 8-o :-o

• Citovat
  • Upravit
24320
31.5.11 08:54
Hanka1 píše:
Pokud vim, tak zakladatelka taky psala o tom, ze se sesypala u sve mamy a ta kdyz tchyni volala, tak tchyne opet o dluzich lhala - tento clovek/tchyne by se predevsim mela prvne lecit, za druhe na sebe uvalit osobni bankrot - pokud to tedy jeste lze a treti sakra zacit neco delat - najit si brigadu, rozprodat osobni majetek a zapojit i ostatni deti-dcery a jejich rodiny, ne jen rodinu manzela zakladatelky.Jo pristup to je podobny - rano mi prisla smska o bezurocne 50 tisic pujce od Raiffky, kdy nepotrebuju doklad o prijmu - ja na MD. Takze bych ted rano nabehla pro 50 litriku a jala se koupit dovolenou k mori, kterou bych si s detma uzila a pak bych natahla packu a mym rodicum - mama v duchodu a otec v invalidnim duchodu, si rekla at mi na splaceni dluhu/dovolene prispivaji cely nasledujici rok 2 tisice - tohle je spravne a normalni? :zed: 8-o :-o

Pro nektere asi jo. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
31.5.11 08:55

Neco podobneho znam taky. Manzel dal svemu brachovi 2500 euro na jeho dluhy a ten idiot misto toho aby zaplatil dluh, tak zaplatil penale, protoze tak mu to poradila pani na prepazce. Jak jinak! Takze dluh zustal a 2500 v prd…! A nebo prisel bracha se slzama v ocichze nema co dat deckam k jidlu, tak mu dal manzel 100 euro at jim jde neco koupit. A rano kdyz jel manzel kamsi autem, potkal brachu jak se planta uplne nasrot z hospody! Takze prachy propil! A to je porad dokolecka! Jejich matka (tchyne) udela na manzela psi oci ve stylu - pomoz mu prosim! A co on muze delat!
A ani me neserou ty penize, protoze tim ja ani deti nijak nestradame, ale to, ze dokud se v tom bracha poradne nevymacha, tak se nepolepsi. Ale to tchyne nedopusti. Porad ho vsude vodila za rucicku, vsechno za neho resili a tak to dopadlo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
31.5.11 08:55

Neco podobneho znam taky. Manzel dal svemu brachovi 2500 euro na jeho dluhy a ten idiot misto toho aby zaplatil dluh, tak zaplatil penale, protoze tak mu to poradila pani na prepazce. Jak jinak! Takze dluh zustal a 2500 v prd…! A nebo prisel bracha se slzama v ocichze nema co dat deckam k jidlu, tak mu dal manzel 100 euro at jim jde neco koupit. A rano kdyz jel manzel kamsi autem, potkal brachu jak se planta uplne nasrot z hospody! Takze prachy propil! A to je porad dokolecka! Jejich matka (tchyne) udela na manzela psi oci ve stylu - pomoz mu prosim! A co on muze delat!
A ani me neserou ty penize, protoze tim ja ani deti nijak nestradame, ale to, ze dokud se v tom bracha poradne nevymacha, tak se nepolepsi. Ale to tchyne nedopusti. Porad ho vsude vodila za rucicku, vsechno za neho resili a tak to dopadlo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
31.5.11 09:00

No to bych hnala tchýni i manžela :cert: , proč bych měla sponzorovat někoho, kdo se vlastní blbostí dostal do dluhů? :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
31.5.11 09:08

Ono je tezke, nepomoct rodine. Ale jsou dluhy a dluhy! Pokud prijde napriklad bracha o praci a nemuze splacet hypoteku, tak bych nevahala. Ale pokud si vemze nekdo pujcku 200.000 jen tak protoze mu je banka nabidla a pak ty prachy normalne prozerou a nic poradneho si nekoupi (jako muj svagr), vzala bych na nej nejradsi palici! :pocitac:
Ale protoze byl vychovany tak, ze za nej vzdy problemy nekdo vyresil, je v klidu!
Ach jo, sem se zase vytocila!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
31.5.11 09:22

Kdybychom měli s manželem něco za kteréhokoliv z našich rodičů splácet, asi bychom si nejdřív kladli otázky- za co ten rodič ty peníze utratil? Jiná je situace, pokud dluhy vznikly pořízením něčeho užitečného, byť třeba z mého pohledu zbytečného, jiná pokud ten rodič jednorázově naletěl podvodníkovi, který ho de facto okradl, jiná pokud si trvale žije nad poměry a půjčuje si na to, aby měl na kafíčko a manikůru a jiná jsou-li dluhy výsledkem nějaké závislosti. S tím by pak souvisela druhá otázka-jak pravděpodobné je, že se to bude opakovat? Protože je poněkud zoufalé splácet dluhy za někoho, kdo si mezitím naseká další.
A podle toho, jak by zněly odpovědi na ty otázky bych se pak postavila k případnému splácení. Za rodiče gamblera bych dluhy neplatila, jinak bych asi pomohla (a pak už je jedno, jestli mámě, nebo tchyni) pokud bych měla jistotu, že si ten člověk vzal nějaké poučení z krizového vývoje a že se situace nebude opakovat. Předpokladem by bylo jednání na rovinu. Jestli vám tchyně o svých dluzích lže, neplatila bych nic. Jakou budete mít záruku, že dluhy skutečně splácí, že nedělá další, apod.?
Pokud jí není možno věřit, ale peníze od vás chce, chtěla bych na oplátku po ní nějakou možnost kontroly- přístup na účet, kontakt na věřitele… v krajním případě, je-li ten člověk skutečně finančně negramotnej, dá se jistě s jeho souhlasem omezit způsobilost k právním úkonům, pak už by žádnou půjčku neměl dostat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1918
31.5.11 09:36

Neplatila bych nic a dokonce bych byla ochotna od manzela „za trest“ na nejakou dobu odejit. Proste bych sbalila veci sobe a detem a sla k nasim. Rekla bych mu ze at se rozhodne co chcce, zalepovat chyby po svoji matce, ktera si za to muze sama, nebo byt se svoji rodinou. At si ji tam klidne i nastehuje a zije s ni sam. Myslim ze i pro nej to bude boj ale budete mu chybet a dozhodne se spravne uvidis…muj chlap je taky tak tvrdohlavej co se tyka jeho rodicu myslim ze u nas by to bylo stejne. Me se to tezko rika…ale pokud by to nepomohlo a on si vybral zivot se svoji matkou tak ja bych od nej odesla na trvalo. Nevim jaka jsi povaha ty, ale ja bych to brala proste tak ze jeho nejblizsi rodina, coz jste ty a deti by pro nejmely byt na prvnim miste a pokud to tak neni, tak ja bych nemela co resit. Radeji bych byla sama nebo hledala lepsiho tatinka. Vim ze se to lehce pise, v podstate jsem neco takoveho udelala…odesla jsem od nej a jeho rodicu protoze tam byly problemy(taky financni), a on po nejakem case prisel za mnou. Totiz jde o to ze zastavam nazor ze chlap, ktery ma rodinu, by se mel prvne postarat o ni, zabezpecit ji a myslet taky do budoucna, a pokud toho neni schopny tak to neni chlap, ktery ma na to aby tu rodinu mel no… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Boo
264
31.5.11 09:40

chápu manžela - je to jeho máma. My jsme měli neco podobného, ale se skoromanželovým bratrem -. Přišel o práci a půjčoval si od rodiny kde mohl, ale novou práci si vybíral (tady dělat nechci, tam se mi nechce). :cert: Já jsem odmítla z našich společných peněz dát jakoukoliv částku, ale skoromanžel chtěl pomoct bráchovi. Takže jsme se domluvili, že pokud poplatíme co máme a nijak se neomezíme, tak ať si mu ze svých peněz dá co chce :nevim: nechtěla jsem vědět kolik a jak často - jenom bych se rozčilovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12932
31.5.11 10:43

Pokud by mě to nemělo zruinovat a dostat do finančních problémů, tak bych pomohla. Za určitých podmínek.
Je to nejbližší rodina a já bych ji úplně dolů spadnout nenechala, pokud se nejdná a gamlerství nebo alkoholismus. Tam moc není pomoci.
Podmínky by byly ty, že by mi musela vysvětlit, kam ty peníze šly, každý měsíc doložit, že zaplatila, co zaplatit měla, pravidelně dokázat, že si nepůjčila další peníze (u něčeho to nejde, ale u toho solidního ano) a navíc bych musela vidět další snahu šetřit. Což znamená žádné zybtečné výdaje na dárky, drahé jídlo, kosmetiku, alkohol a podobně.
Určitě bych neplatila za podmínky, že manžel bude o víkendech pracovat. Pokud jste na tom finančně tak, že ty 2000 nedáte dohromady bez té práce navíc, dala bych méně nebo vůbec.
Ale jak říkám, striktně ne bych neřekla, rodiče bych asi nenechala na holičkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
31.5.11 10:59

Jak tu již zaznělo, ono je rozdíl, když se někdo dostane do finančních potíží např. vinou nemoci či ztráty zaměstnání a nemůže platit třeba hypotéku - tam je podle mě jasné pomoci. ALE aby si tchýně kupovala každý týden hadry za tisíce, zákusky v cukrárně, chodila si každý měsíc za 500,– ke kadeřnici, do restaurace na jídlo apod. a ještě měla v záloze 3 nemovitosti tak to podle mě není pomoc na místě. Jenže ona si chce plnit svoje sny a je jí úplně jedno, že my o ty svoje kvůli ní přicházíme. Vždyť jí manžel ani nemůže říct, že v práci povýšil, protože by ho hned oškubala. Nemluvě o tom, že jeho brácha by potřeboval půjčit, protože rekonstruuje barák, jenže jak by se to tchýně domákla, že jsme mu něco půjčili, tak by zase loudila :-? Když její otec ležel na LDN tak tam ani jednou az ním nebyla, ani nevěděla že umřel, zato když šlo o pozůstalost to byla u notáře jako první :cert:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová