Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já přesně vím o čem mluvíš,akorát,že já v tomhle mám problém se svou mamkou a ne s tchýní,ta mi nikdy nic takového neřekla,ale přesně cos psala,to používá i moje matka.A taky je její oblíbené já měla dvě děti,prali se plíny a byla zahrádka a vše jsem zvládala,no asi super žena,co jiného na to říct.Ještě mě taky dožere hláška,chudák dítě,nediv se že má třeba rýmu nebo že je nespokojený když máš takový bordel a další bláboly.No nic s tím neuděláš jediné co pomáhá je myslet si o zadní části těla a žít svůj život,je to těžké,ale jde to držím palce
![]()
ja mam doma porad tak uklizeno, ze k nam muze kdykoliv prijit navsteva. A taky mam dycky i napeceno, abych mela co nabidnout
![]()
situace je takova, ze si porad rikam, ze „az“ neco, tak budu uklizet vic. treba az budu doma s deckem, az budu mit novou kuchyn, az bude rafanek starsi … a pomalu se siruji s tim, ze tu budu mit bordel furt…
hele a co ji nechat na starost deti manzela domacnost a odjet? uvidis jak bude naklizeno
![]()
hele my mame zvirata a ja momentalne roste uklizet nemuzu, hned mi tvrdne bricho a je mi zle, takze neohrozuju kluky a neuklizim, je tu desnej bordel a co? je nas bordel a nebojim se, ze s dvojcatama se to zlepsi, samozrejme se pokusim uklizet, ale je jasny, ze zadny zazraky nebudou ![]()
Já to mám dobré, je tu provozní chaos, ale pořád mám uklizeno víc, než skorotchýně ![]()
A moje mamka měla dřív nějaké hlášky, ale až tu párkrát byla na dýl a poznala, jak to chodí se 3 dětma (z toho dva puberťáci a jeden akční rarach), už neříká nic a vždycky dopředu hlásí, že jí mám nachystat nějakou práci, třeba štupování ponožek, nebo žehlení ![]()
Tak já s tchýní v úklidu nemám.Vždycky říká, že nepřijela okukovat jestli mám pořádek nebo uklizeno. To spíš mojí máti rozčiluje když není utřený prach nebo vysaté
.Ale mě to nšjak už nerozčiluje
Ahoj holky,teda,potěšily jste mě na duši..Jsem ráda,že v tom nejsem sama a i když se snažím,tak prostě večer před tím,než dám děti spát,to uklizený na jedničku s hvězdičkou nebude
…momentálně to u nás vypadá asi tak,že jsem v obýváku žehlila,prsknul mi adventní svícen,čímž vyhodil celý okruh elektriky v obýváku
,děti v pokojíku staví bunkr a do toho opravují nádobí,v pračce se pere další várka prádla,ta předchozí se suší na topení a sušáku a do toho za chvíli večeře
…a manžel na týden pryč..haha,tož dobrém,ne?Takže teď by tchýně zae mohla přijít,ne?
Jinak ona k nám takhle chodí velmi často,protože přijde z práce a jde se podívat na děti,což by mi normálně nevadilo,vadí mi ty řeči okolo - a teda to, co jsem se dneska dozvěděla o úklidu.ale hodím to za hlavu a vyrdnu se nato.Jinak ohlůášené návštěvy chodí vždycky do naklizenýho bytečku.A večer, když dětičky spinkají,tak poklidím a taky si sednu k telce a kochám e tím, jak to tu máme útulný ![]()
Vite jak vzniklo slovo tchyne : spojenim slov tchor a svine ![]()
Predne bych tchyni s klidem rekla, ze pokud ma nejake vyhrady ke stavu ne/uklizenosti vaseho bytu, at je laskave smeruje k tobe a ne detem.
Dale bych na jeji neohlasenou navstevu byla pekne kysela a pokud by se to opakovala, nebala bych se ji nepustit dal se slovy „koupeme“, „vecerime“ apod. „zastav/te se jindy a hlavne dejte vcas predem vedet“.
Tohle fungovalo na meho tchana, taky se „jen“ zastavoval cestou z prace. Nedej boze, aby bylo ve ctyri hodiny jeste hezky a ja byla nekde venku. Tak jsem ho naucila ohlasovat se a jeste den predem, pac si kvuli nemu a dvacetiminutovce u nas, kdy misto ditka ho vic zajimaly noviny a casopisy, nebudu rusit predem planovany program nebo letet predcasne kvuli nemu domu.
Tchyne mela v predchozim bydleni klice, ovsem co k nam chodila jak do kravina a co jsem zjistila, ze k nam chodila i behem nasi nepritomnosti (duvodem bylo treba wc) a prohlizela nase osobni veci v pracovne, jsme vymenili (nebo spis nechali opravit) jeden zamek a byl klid. Klice jsme davali, jen pokud jsme nekam jeli a pak si je nechali vratit.
Aby to furt nevypadalo, ze nasazuji jen tchanovcum, tak ted bydlime mimo Phu, kousek od nasich (vedlejsi mestys). Klice maji nasi, pac behem stavby sem tata kolikrat neplanovane jel neco zaridit ci pohlidat. Ale kdyz k nam asi dvakrat vlezli, ze si odemkly bez zvonku a najednou se objevili v kuchyni tak jsem vybouchla jednak leknutim a jednak vztekem a naucila jsem je zvonit a nechat otvirat mnou.
No tak přesně takhle to bylo u nás i ze začátku - dokonce to vygradovalo tím, že tchýně v době naší nepřítomnosti u nás doma ubytovala svoje známé s tím, že k nim se nevejdou
.Navíc tchán k nám chodil i v době,kdy jsem byla těhotná ,manžel pryč a on si bez zazvonění odemknul - a já byla zrovna ve sprše..to leknutí vám nepřeju zažít…skončilo to pak tím, že jem se pohádala jednak s nima a i s manželem. Klíče sice mají,ale zvoní
…
No a říct jí,že zrovna koupu nebo večeříme, pro ní nic neznamená…ona je „tvrdá“ povaha
to jem
Andrejko, moje predstavy o poradku se znacne zmenily s prichodem deti ![]()
Moje tchyne se teda vzorove vzdy hlasi do sluzby hned ode dveri a poradek nekomentuje - kdyz tak chvali (nevidi nebo dobre mlži)… Moje mamka byla v tomhle ohledu asi jiná, uklízela jak divá když jsme byli malí - a teď otevřeně přiznává, že se měla na to vyprdnout a trávit ten čas s náma! Takže pokud zrovna dáváš přednost dětem, event. svojí psychické a fyzické kondici, není si co vyčítat!
Nazdarek,
tak ja se hlasim k tem, ktere maji takovou vlastni mamu… sice mlci, ale vidim ten pohled a co je horsi, komentuje to muj otec - doma toho poradku taky neudela… ale me to nerekne… mama taky travila vetsinu casu uklidem… Mama ma argument na vsechno: ja mela 3 deti a vse jsem zvladala… a me nebudes rikat, ja se deti nosi… a ja je vsechny mela na brisku…
Ja mam curbes, vecer to uklidim, chlapovi to do urcite miry bordelu nevadi… tak jsme v klidu.
Asi bych si s ni promluvila ve smyslu, ok, vadi bordel, tak sem nechodte/nerikejte to deckam…
To se nam to mluvi, co?
Andrejko, a co tchýni navrhnout, že když už jsou tu a má pocit, že by mělo být uklizenějc, a že ty máš zrovna plný ruce práce s koupáním/večeří, aby ti trochu pomohla? Moje tchýně za nás třeba tenhle víkend vzala úklid společný chodby
(nějak to zůstalo ještě z těhotenství a je to výborný
)
Andrejko, tak to by mě teda taky pěkně nakrkla. Při první příležitosti bych jí řekla, že se mi nelíbí, že mě pomlouvá před dětma a ať teda příště zavolá než přijde, že musí chápat, že večerní špička není pravý čas na vizitýrování ![]()
Ahoj,jsem babička,máma a skorotchýně,souhlasím s tím,že bych jí řekla,že měla syna naučit pořádku a měla bys o polovinu práce míň,taky se mi nelíbí,že to říká dětem a určitě bych jí to řekla.Já už mám děti dávno z domu a teda špigl nigl tu nemám a vůbec to se mnou nemává.Je poznat povrchní nepořádek a zašlou špínu.Mě máma neustále buzerovala,ukliď,máš tu binec…a já jsem jí řekla,že je to moje domácnost a přez to jede vlak.Kolikrát koulela očima,ale mě to bylo fuk.Když moje děti lítají po bytě a gruntujou před návstěvou,tak jen řeknu,že o mě nejde,ale o ně,když jim binec nevadí,ale nehrotím to,když jsou malé děti,pořádek se těžko udržuje.Dnes je jiná doba a i když si myslím,že jsme měly o hodně víc práce než dnešní maminky,tak je neodsuzuju,My jsme vás ráno strčily do jeslí,šly jsme do práce a přišly do uklizeného bytu,do večera se zas tolik nepořádku nestihlo,pak šli děti spát já to pohonila a byl klid.Dnes jste s dětma doma,musíte si s nima hrát,taky je něco naučit…je lepší mít negramotu v pořádku,nebo šikovné dítě v neladu.
Jejda,to je román,uzavřu ho tím,že vykašli se na řeči tchýně,jen jí řekni,jestli něco má,ať to řekne tobě a synovi,ne dětem.Hodně zdaru a trpělivosti.
tchýni bych řekla, že má buď mluvit upřimně se mnou nebo pomlčet před všema…
Dál bych jí řekla, že zrušíme neohlášené návštěvy.
A dotřetice - je to moje domácnost a můj pořádek či bordel - a že synka taky mohla vychovat líp, že mi tím jeho přístupem k pořádku moc nehelfla…
A pak bych jí řekla, že já jí taky u ní doma nešmíruju, jestli má umytý WC a utřený prach nahoře na skříních a podobně…
Musím říct, že rozházený hračky na zemi a hrnce na lince, když vařím - nepovažuju za bordel. Zašlá špína vypadá jinak - to bych se jí taky optala, jestli v tom zaznamenává rozdíl…
co se uklízení týče, hodně jsem ocenila server www.pojdte-dal.cz - je tam takový rychlonávod a můžu potvrdit, že to funguje a je to v domácnosti hodně poznat… Všiml si i můj chlap…
Moje tchýně je v tomhle bezva, neohlášená nikdy nepřijede, takže náš bordel nikdy neviděla
MOje mamka viděla, možná jí to i vadí, ale komentuje to slovy, že nepřijela na vizitu a když ji to nenutím uklízet, že to přežije
Je fakt, že zašlá špína u nás není, ale uklízecí četa by občas bodla ![]()
to je jak u nas doma.
ale nase babicka se vzdy ohasi, tak alespon ty hadry odnesu, a pofackuji.
Kdyz je nejaka oslava- uklidim, ale hlavu si s tim nedelam, proste neni to na 100% a asi ani na 90%.
Jednou co tu byla tak se mne jen zeptala zda koukam na " mate doma uklizeno?"
nevim co tim chtela rict
![]()
Jsem bordelar od prirody, uklid nesnasim..........proto mi pristi tyden prijde pani uklidit cely byt pred vanoci