Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,mám takový problém.S tchýní máme docela dobré vztahy,jen v jednom se nějak nemůžeme shodnout a to je úhel pohledu na úklid v domácnosti…Mám dvě malé děti,chodím už do práce a dneska jsem se od staršího dítka dozvěděla,že babička říkala,že máme doma „bordel“…Podotýkám,že kdykoliv mají přijít k nám na návštěvu,tak opravdu uklidím celý byt,dalo by se říct,že vysmejčím každý koutek,ale často se mi stává,že tchýňka dorazí večer k nám,kdy mám největší fofr s večeří a koupáním a to opravdu na super úklid nemám v nejmenším pomyšlení.A pak je mi trapně,že v kuchyni mám „poházené“ nádobí na lince,děti v pokojíčku hračky a oblíbená činnost manžela - jeho svršky jsou všude,kde se vyskytoval
…Tudíž nepořádek,kde se dá…No a pak se dozvím o sobě,že jsem bordelářka,že ona měa vždycky doma naklizeno, i když měla děti. to ovšem nemůžu posoudit,že…Teď,když je tam jen s dědou,tak má relativně uklizeno,asi jako normálně,ale mě je to vcelku jedno,jak to má doma,je to její domácnot,jen mi prostě vadí to,co o mě říká…Když se ohradím,tak mi řekne,že ona zvládala,tak nevidí důvod,proč to nezvládnu já..zřejmě jsem bordelář od přírody..a mě to pak mrzí… ![]()
Tak jsem napsala román,achjo..Chtěla jsem se zeptat,jak to zvládáte vy,jestli jste před tchýní za super maminy,co mají naklizeno za všech okolností,nebo se taky vyskytne nějaká ta „nehoda“ a pak vám to „vyčte“…Tak jsem se vypsala a díky,pokud jste to dočetly až sem
.
Skleróza/selektivní paměť je mocná čarodějka
.
Na velkou návštěvu typu oslava, kdy se široká rodina zdrží x-hodin, smejčím, vyvařuju, vypíkám, na „stavení se“ odklidím provozní nepořádek typu poházené svršky a hračky (to je trošku sisyfovská činnost), utřu a povysávám hrubé nečistoty a stížnosti nejsou (ještě aby
).
Mi naopak přijde velmi nevhodné, ba dokonce neslušné až hrubé chodit na návštěvu k někomu v době večeře a koupání
, to by sis zas možná nedovolila Ty
.
Já jsem tu někde v nějaké diskusi vyčetla „bordel v bytě, šťastné dítě“, tak když se narodil štěpa, tak jsem prohlásila, že mám ty nejšťastější děti na světě a nikdo stav naší domácnosti nekomentoval. Samozřejmě, že když je ohlášená návštěva, tak uklízím, /ono teda i normálně, ale není to vidět/.
ahoj andrej,
nemám děti, ale až budou, tak určitě nebudu lepší než ty ![]()
ale zarazila mě jedna věc -„často se mi stává,že tchýňka dorazí večer k nám,kdy mám největší fofr s večeří a koupáním a to opravdu na super úklid nemám v nejmenším pomyšlení.A pak je mi trapně,že v kuchyni mám „poházené“ nádobí na lince,děti v pokojíčku hračky a oblíbená činnost manžela – jeho svršky jsou všude,kde se vyskytoval“
Andrejko: No můžu říct, že tchýni bych asi řekla, že pokud musí někomu něco o tom, jestli je doma uklizeno nebo ne říkat, tak ať tobě a ne, že bude cpát svoje kecy dětem. A myslím, že pokud nehnijete ve špíně typu tuny prachu, o umyvadlo by ses mohla zašpinit apod., tak je u vás prostě obyčejný provozní nepořádek. Mně tedy zatím nemá kdo co říkat, nemám děti a tchýně sem moc nejezdí, ale vím, že i tak by si mně nedovolila cokoliv říct.
Jo, když nechce přijít do bordelu, má se ohlásit den předem
Kašli na to, stejně nebudeš mít nikdy uklizeno podle jejích představ a akorát se budeš nervovat. Maximálně jí můžeš vmést, že kdyby svého syna vedla k pořádku, měli byste uklizeno víc ![]()
Moje tchýně nekomentuje nic (jestli mě pomlouvá někde nevím, spíš myslím, že ne, ale třeba se dozvím taky až od dětí
), moje mamka taky nekomentuje nic, ale u ní váím, že na ni jdou mdloby, jaký máme doma svinčík. Ale drží se
S mamkou bydlíme v jednom baráku, takže před ní binec neutajím…
Ahoj,
já teda když má přijít tchýně, tak taky super uklízím, protože ona má doma opravdu naklizeno, i když se tam objevíme bez předchozího varování. Jednou jsme se tam stavovali pro něco, když nebyli doma, a tam to bylo jak ze žurnálu ![]()
Taky se dvakrát objevila, že jela kolem, a byl tu bordel, ale myslím, že by mi to ani dětem nikdy neřekla. To se prostě nedělá.
Jinak co se týče bordelu. Jasně, že třeba večer, když je málo času, to tu vypadá jak po výbuchu, ale snažím se úklízet postupně, vlastně furt, protože třeba kafe mi v bordelu nechutná. Takže než si sednu ke kafi nebo k televizi, tak poklidím, ale není to vždycky na jedničku, tak spíš na 2- ![]()
Jinak tu bývá taky binec, ale to je bohužel klidně deset minut po tom, co uklidím. OPRAVDU s malými dětmi to jde hůř, ale sakra je to TVůj byt, tak si můžeš uklízet, kdy chceš ty, ne?
Já třeba vím, že návštěva přijde v deset, tak na desátou je naklizeno, návštěva mě pochválí, jak mám krásně uklizeno, ale kdyby dorazila o půl hodiny dřív, tak by se zhrozila už ve dveřích. Prostě tady jde udělat nepořádek strašně lehce, ale taky jde celkem rychle uklidit. Ono fakt stačí pár rozházených kostek, odhozené fusekle
a nádobí a už se to jeví jako děsný brodel, ale je to věc, která prostě vznikne za chviličku. To bys fakt nedělala nic jinýho.
Vyprdni se na tchýni a kdyžtak jí vzkaž, že jestli má s tímhle problém, ať k vám nechodí, nebo dá vědět, abys stihla byt dát do pro ní ideálního stavu.
M.
Ahojky:-)
já mám sice tchýni kilometry daleko a i jinak k nám moc návštěv nechodí, spíš jezdíme všude my, ale asi se umím trošku vcítit do tvých pocitů a upřímně, bylo by mi to líto stejně jako tobě.
Ale zase jen ty víš, jak to tam opravdu vypadá, když uklidíš a každému byt trochu rozumnému člověku je jasné, že během 5 minut, když si děti hrají, tak mají v pokojíku " bordel", ale já bych to tak nenazvala, prostě si ty hračky přeorganizovaly podle svého vkusu a jen nám příjde, že jsou rozházené:-)
A nádobí na lince???Já každé ráno uklidím, malá chodí po obědě spát, tak mám hodinu na vše a opravdu si pak spokojeně sednu na sedačku do obýváku a usměji se, jak to tam je hezké
…ale…
po hodině se vzbudí malá, „přeorganizuje si podle svého nejen hračky ve svém pokoji, ale raději celý byt, no a večer dorazí přítel z práce, odhodí své svršky, malá mu pomůže, takže jsou všude, tam ponožka, tam rifle, tričko atd, pak jdou jíst, vytahají několik sklenic, nožů, talířů, vycintají čaj na stůl a já se v tu chvíli podívám na vše kolem sebe a je mi do pláče z toho " bordelu“, ale oba kolem mě se usmívají, jsou spokojení a mi je jasné, že to zase druhý den uklidíma zas to bude nanovo, takže závěr je z toho jaký?
Pokud chceš doma žít, tak holt to, co nazývá tvá tchýně, je prostě život, nikoliv bordel!!!nejsem přece na výstavě, abych měla byt naklizený do posledního zrníčka prachu, to by totiž moc k žití nebylo…
takže asi jsem ti neporadila, ale přinejmenším víš, že to, co máš doma, je prostě normální koloběh, jako u každé normální rodiny, pokud to má doma někdo jinak, tak at dá echo, jak se to dá zvládat:-)
každopádně i když to mrzí, kašli an tchýni, přece jen ty víš, jk to opravdu je ![]()
Andrej,
já bych si z toho hlavu nedělala, znáš to tchýně a uzený…
. Já mám teda tchýni super a naopak mi pořád říká, jak mám naklizeno, věnuju se malýmu…
Kdyžtak jí řekni, že až příště přijde, tak s buchtama, teplou večeří a šup si pohrát s dětma, ať si odfrkneš
.
Vyprdni se na tchýni a kdyžtak jí vzkaž, že jestli má s tímhle problém, ať k vám nechodí, nebo dá vědět, abys stihla byt dát do pro ní ideálního stavu.
tak pod toto se podepíšu
neohlášená návštěva v největším frmolu by se mi nelíbila tak jako tak, ale aby mě pak ještě pomlouvala (natož před vlastními dětmi
)…
jinak andrejko, můj přítel má naprosto stejného koníčka jako tvůj manžel, ale nejsou to jen svršky, ale úplně všechno, skleničky, hrníčky, talířky, obaly, slupky …
![]()
ale zase na druhou stranu dokáže mamce říct, že ona je tu na návštěvě a kdyby tu leželo na podlaze hovno, tak jí do toho nic není, jinak že jezdit nemusí ![]()
jinak je tchyně taky fajn, abych jí nekřivdila ![]()
Já bych si z toho hlavu rozhodně nedělala. Pokud bude tchýně ještě něco říkat, tak bych jí řekla, že se raději chceš věnovat dětem a ne místo hraní s nimi lítat s hadrem … Uklidit si můžeš večer, až když spí. A dohodla bych si s ní návštěvní hodiny - chodit do největšího večerního shonu se opravdu nehodí. Jedině kdyby ti chtěla s dětmi a úklidem pomoct …
Martina
Dej mi mail tvý tchýně a já jí pošlu foto, jak to právě u nás vypadá. Obě děti vzhůru. Obytná obývákokuchyně. Puštěná pohádka, se starším pečeme rohlíčky, mladší ovládl podlahu a brakuje, co se dá. Dopekla jsem chleba, starší má na stole rozstříhaný papíry - ještě bude něco tvořit.
jako mě z toho vstávají vlasy hrůzou. Ale pořádek - ten bude prostě až večer. Pořád lítám a něco zvedám, rovnám, vyhazuju. A je to furt prd platný, jak by řekla Škopková.
Aladina píše:
Dej mi mail tvý tchýně a já jí pošlu foto, jak to právě u nás vypadá. Obě děti vzhůru. Obytná obývákokuchyně. Puštěná pohádka, se starším pečeme rohlíčky, mladší ovládl podlahu a brakuje, co se dá. Dopekla jsem chleba, starší má na stole rozstříhaný papíry - ještě bude něco tvořit.
A matka na internetu
.
Já taky pořád uklízím, ale není to poznat, prostě není
.
hailliejade píše:Vyprdni se na tchýni a kdyžtak jí vzkaž, že jestli má s tímhle problém, ať k vám nechodí, nebo dá vědět, abys stihla byt dát do pro ní ideálního stavu.tak pod toto se podepíšu
neohlášená návštěva v největším frmolu by se mi nelíbila tak jako tak, ale aby mě pak ještě pomlouvala (natož před vlastními dětmi
)…
jinak andrejko, můj přítel má naprosto stejného koníčka jako tvůj manžel, ale nejsou to jen svršky, ale úplně všechno, skleničky, hrníčky, talířky, obaly, slupky …
jinak je tchyně taky fajn, abych jí nekřivdila![]()
![]()
ale zase na druhou stranu dokáže mamce říct, že ona je tu na návštěvě a kdyby tu leželo na podlaze hovno, tak jí do toho nic není, jinak že jezdit nemusí
Bezva ![]()
má naprostou pravdu!
Když se jí u vás nelíbí, tak chodit nemusí.