Bydlet u tchyně?

9556
24.8.09 15:24

bydlet u tchyne?

zajimaly by me Vase nazory na bydleni s tchyni v rodinnym dome. Mame moznost si zrekonstruovat horni patro rodinnyho domu, dole by byla tchyne. Dalsi moznosti je postavit dum na pozemku, ktery ale je v male vesnici, kde ja ani pritel nemame zadne zazemi…
Dum s tchyni je ve meste…s tchyni vychazim dobre, nikdy jsem s ni nemela problem, kdyz chci, pomaha mi s malou…
Ona sama pocita, ze na duchod odejde za sestrou, ktera zije sama…
tak nevim pro jakou variantu se rozhodnout :( jake mate zkusenosti s bydlenim s tchanovcema v jednom baraku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5697
24.8.09 15:31

Hanul já teda nevím, jaké máš s tchyní vztahy a jaká je, ale já za sebe bych do toho nikdy nešla.
Bydlení s rodiči z jedné nebo druhé strany nedělá většinou dobrotu.Alepokud jiná možnost není a nebo máte super vztahy, tak proč ne.
Osobně za sebe nikdy… asi bychom se povraždily navzájem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
24.8.09 15:40

Ahoj Hanulka82,je to krasne ze spolu dobre vychazite,nechci ti prat nic zleho,jen chci podotknout,ze muzete mit casem jine nazory na vychovu.na druhou stranu,pokud je tchyne opravdu mila a da se s ni vyjit,tak je to dobre reseni.

Preji hodne stesti ve spravnem vyberu do zivota :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
24.8.09 15:42

Ahoj

někdo to fungovat může - ale nešla bych do toho - se mou tchýní jsme dokonce toto téma nakously - taky máme dobré vztahy - a rozhodně bychom spolu bydlet nechtěly - vskytnou se problémy které v současnosti za problémy nepovažuješ, můžou to být naprosté malichernosti ze kterých se stanou velké problémy…

Uvažovala bych o tom jedině kdyby byly oddělné vchody i zahrady.

Já osobně bych to nedělala .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
24.8.09 15:52

ani za zlaty tele , staci se jednou pohadat kvuli pitomosti a tahne se to roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
24.8.09 15:55

Myslím že pokud si stanovíte jasná pravidla,nechodit na návštěvy atd.. tak to lze!
Já bydlím s tchýní na jednom patře a není žádný konflikt ani z jedné strany.Chce tomít ale vlastní vchod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
24.8.09 16:03

Ahoj momentálně bydlíme druhým rokem u tchýně a až na nějaké drobné neshody,které ovšem jsou vždy a všude,to celkem jde.Na podzim se budeme pro změnu stěhovat k mým rodičům,kde máme zrekonstruované podkroví s vlastním vchodem. společná bude jen zahrada.Vycházíme dobře tak se to dodoufám nezmění .Ono kolikrát si nevybereš,chceš bydlet sama v klidu a dostaneš třebas ty nejhorší sousedy :twisted: Já si říkám,že nás to vyjde jako v paneláku, prostě pod námi budou další obyvytelé,jen máme navíc tu zahradu. Něco jiného samozřejmě je pokud se někdo s rodinou nesnese, nebo mu do všeho moc kecají.Do toho bych nešla ani já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
24.8.09 16:09

Ahoj,
my s tchánovcema bydlíme v rodinném domě, ale máme společnou pouze verandu.
Já si tedy soužití s nima nemůžu vynachválit, jsou to jako moji druzí rodiče. Hned od začátku (což je cca 7 let zpátky) jsme si určili pravidla, např. že si nelezeme navzájem do bytu bez ohlášení. Má to svý výhody - pomůžou s hlídáním malýho, když začne pršet seberou prádlo, zavřou okna… Manžel je od rána do večera v práci, takže tu nejsem celý den sama. A když mi dojde třeba cukr, tak seběhnu jen pár schodů k tchýni a nemusím okamžitě metelit do obchodu.
Ale i nevýhody - musíme se domluvit např. na veškerých stavebních úpravách, pořád musíme brát ohledy na někoho dalšího.
Takže za mě ano, ale předem 100% vědět, že se budete navzájem tolerovat a respektovat svoje soukromí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
24.8.09 16:38

bydlím s tchýní a tchánem v RD (oni dole, my nahoře, společné jsou jen společné prostory jako skladiště, prádelna, schodiště, garáž, zahrada), už 5 let.

osobně jsem si tuhle variantu vybrala i když jsem na vybranou měla i vlastní bydlení (byt 2+1 v hezké lokalitě). tohle mi přišlo lepší. s tchýní i tchánem vycházím skvěle, pomáháme si navzájem, Vojta má babí a dědu doma, má to jen výhody. jak píše Greta, nejsi pak v domě sama (můj muž slouží noční, víkendy, ..). my si teda ani pravidla nestanovovali, nějak všechno vyplynulo samo…

pokud s tchýní dobře vycházíš, nevidím důvod, proč s ní nebydlet. malá si užije babičky, …

myslím, že to chce toleranci z obou stran, dobrou komunikaci..

osobně se mi generační bydlení hodně líbí, myslím, že je to dobré i pro děti, mám ráda velké rodiny a separace se mi nelíbí…
uznávám, že někdo má tchýni děsnou, ale není to i o přístupu? :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.8.09 16:48

NIKDY, NIKDY, NIKDY! A to mam tchyni v pohode. Podle me tohle spolecny bydleni nikdy nedela dobrotu (az na zaaarne vyjimky). Jak uz nekdo napsal - ani za zlaty prase.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
23847
24.8.09 16:57

Co já bych za to dala kdyby byla tchýně ještě naživu. Taky jsme měly perfektní vztah a kdyby byla ta možnost, šla bych i do společného bydlení v jednom domku. Já ti to tedy upřímně závidím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
24.8.09 17:07

Já mám v tchýni poklad, je to fakt zlatíčko, hodně mi pomáhá a podporuje, ale bydlela jsem s ní necelý půl rok a jak jsme pospíchali do vlastního. Nevadilo mi ani nic konkrétního, jen ten pocit permanentního dohledu, permanentního ohledu a nesvobody. Za mě mladí mají být sami a pak budou vztahy mezi generacemi moooc prima…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
24.8.09 17:26

Nikdy!!!!! Nemám s ní problém docela vyjít, ale bydlet pod jednou střechou i když v samostatným bytě ne. Bydlíme takhle s mojí mámou a je to taky děsný. Pořád se musíš na někoho ohlížet a domlouvat co se udělá a jak a kdy a co ne… Atd, atd, atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
24.8.09 18:01

Ahoj,

tak já bydlím u manželových rodičů už asi 5 let, máme dvě děti. Prvního 3,5 roku jsme bydleli dokonce v podkroví společném se švagrem a jeho milou.

Musím teda říct, že problémy s tchánovcema nebyly, až na to, že tchán je případ sám pro sebe a chce mít všechno po svém, tak sem tam něco bylo, ale to je myslím všude. Chce to trochu respektu z obou stran a snahy a jde.
Větší problém byl se švagrem a jeho přítelkyní, tam to byly denodenní boje, ale to plynulo zr společných prostor(koupelna, záchod, kuchyň, předsíň).

Teď bydlíme ve spodním patře, máme samostatný vchod (nahoře nebyl, byla to společná veranda a už to je myslím ztráta soukromí) a jsem naprosto spokojená.

Jak už holky psaly - výhody jsou třeba to hlídání, když je třeba (třeba výjezd do porodnice s druhým byl pohoda, i když to bylo v noci, babí jen přelezla do postele o patro výš), sebrané prádlo, když člověk není doma nebo má kojence a přijde bouřka, větrání a zalití kytek při dovolené, navíc taky zastávám názor, že děti vyrstající ve větší rodině mají více příležitostí k otrkání se ve světě, než když někdo žije x desítek kilometrů od nejbližší rodiny…
Výhody pro tchánovce jsou jistě taky - nejsou sami v domě, tím pádem se nemusí tak dřít - jsou na to tři chlapi u nás, ať jde o uhlí, nebo přestavby. Prádlo posbírám i já jim, když je třeba, stejnětak pomoc s nákupy, tchýně si popovídá (tchán tooh moc nenamluví) a užívá si vnoučata plnými doušky.
Ovšem to je konkrétně u nás, ne všude to musí fungovat.

Ke švagrovi se ještě vrátím - trvalo asi 2 roky, než se vztahy zklidnily a vše se urovnalo a našli jsme způsob, jak spolu vycházet. Teď už je to v pohodě. No a po přestěhování dolů se i dobrovolně navštívíme se skorošvagrovou…

Takže za sebe - ANO - zkusila bych to, ovšem trvala bych na samostatném vchodu, případně verandě, ale vstup do vašeho patra bych opatřila dveřmi – nejlépe tlustými ;o) přeci jen nemusí být vše slyšet…

Koneckonců - když si spočítáte náklady na přestavbu, vyjde vám nějaká částka a zjistíte, že to nestálo zas tolik, aby se to nemohlo zkusit, za pronájem byste dali za pár roků třeba víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
24.8.09 18:02

My jsme hledali byt cíleně tak, abychom byli blízko tchánovcům. Nakonec díky náhodě bydlíme ve stejném vchodu paneláku a v bytě přímo nad nima (dnes už teda jen nad tchánem, tchyně bohužel zemřela). Šla jsem do toho dobrovolně i přesto, že mě spousta známých od toho odrazovala. Ale já jsem si byla jistá, že mi tchýně nepoleze do bytu neohlášená a že se nám do ničeho nebude plést. A tak to taky bylo. Má to spoustu výhod - nejen už výše zmiňované hlídání a dobrý pocit z toho, že když jsem v noci s Anežkou sama, bydlí pod námi tchán, kdyby něco. Navíc nikdy nevíte, kdy vás budou rodiče potřebovat a pak je velká výhoda mít je blízko (v takové situaci je teď moje mamka se svoji maminkou). Ale je to hodně o tom, jací tchánovci jsou - mám kamarádku, jejíž tchýně je schopná k nim domů přijet nejen neohlášená, ale odemkne si vlastním klíčem (a to blízko rozhodně nebydlí) a nezajímá ji, že mají třeba už nějaký program naplánovaný. A to jinak mají podle toho, co mám vypozorováno, velmi dobrý vztah. Moje tchýně (i tchán) nikdy nepřišla, aniž by předtím nezavolala, jestli může přijít. A to i když nám něco nesla. A i přesto, že mají klíče od našeho bytu, zvoní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová