Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A proč je dusno a čím to zkazí? Co dělá, že udělá dusno? Na štědrý den by nikdo neměl být sám, to musí být tak moc smutný a depresivní. Spousta ti tu napíše, že máš svojí rodinu a na tchýbi máš kašlat, když je zlá a kazí vánoce. Ale já si myslím, že si nikdo nezaslouží být sám.
Představ si, že by to byla tvoje máma, byla sama a manželovi se zdálo, že dělá dusno. Nechala bys ji na Štědrý den samotnou?
Zvážila bych, zda není nikdo jiný, kdo si ji může vzít a pokud ne, vzala bych si jí já.
Jednoho dne budeš taky tchýně a asi by se ti nelíbilo, kdybys byla doma sama. ![]()
No prava ze na stedry den nema byt nikdo sam.Reje do manzela ze dela neco spatne.pak reje do me a kdyz uz neni zadna reakcectak zacne resit jak mam uklizeno a je hrozne dulezita. Navic posledni dobou navadi nasi dceru proti me ja neco reknu a kdyz je u nas tak malo vezme a udela presne to na co jsem pred tim rekla ne.Toho se taky bojim aby to tak nedopadlo na stedry den
Mimochodem termín:ona to zase zkazí, je házení viny za svoje emoce na někoho jiného.
Prostě si to nenechte zkazit, Vaše nálada by se neměla odvíjet od okolí.
Ona muze jet jet ke svym rodicum rekli ji at prijede.my tam jezdime 25.ona rekla ze tam nejede ze bude doma.
@Anonymní píše:
No prava ze na stedry den nema byt nikdo sam.Reje do manzela ze dela neco spatne.pak reje do me a kdyz uz neni zadna reakcectak zacne resit jak mam uklizeno a je hrozne dulezita. Navic posledni dobou navadi nasi dceru proti me ja neco reknu a kdyz je u nas tak malo vezme a udela presne to na co jsem pred tim rekla ne.Toho se taky bojim aby to tak nedopadlo na stedry den
Být asertivní, nenechat se vykolejit. Plus manžel ji už dopředu může upozornit jaké chování Vám vadí.
Já bych ji také pozvala. Přes den si to užijete sami, můžete jít na procházku, koukat sami na pohádky a no a tchýně může přijít jen na večer. To že je to manželovi jedno, kde bude jeho máma na Štedrý den, je docela smutné. Představ si, že by to samé jednou řekla vaše dcera…
@Anonymní píše:
Ona muze jet jet ke svym rodicum rekli ji at prijede.my tam jezdime 25.ona rekla ze tam nejede ze bude doma.
Aha. No tak to už je trochu něco jiného ![]()
Já vůbec nechápu ten trend, kdy jen rodina jen manžel, manželka a dítě.
Jak si vůbec může vzít na svědomí, nechat matku, otce, strýce prostě kohokoli zrovna na Vánoce samotné-pokud Vánoce ctí a vídají se běžně.
Takové uvažování není normální, to je prostě absolutní nepochopení pojmu rodina.
V životě jsem nebyla v zemi, kde by s klidným svědomím nechal někdo něčí rodiče na Vánoce samotné, jestliže se vídali.
Vy chcete být na Vánoce s dítětem. A o asi chce ta babička? A kdo je její dítě? Všichni jste rodina, co je tak hrozného na tom, sedět na salátem ve slavnostní chvíli s matkou? Co je oslavou rodiny? Snad to, že se navzájem vídáme a svátky zaměřené na rodinu si spolu užíváme.
Já prostě nechápu.
Já bych ji vzala normálně k nám, s tím že bych ji poprosila aby neryla do muže a respektovala naši výchovu. Bylo by mi líto že je sama v bytě. Nevím no, poslední dobou mám nějak pochopení pro každého, málo co mě vytočí.
@Anonymní píše:
Ahoj jdu si pro nazor. Manzelova maminka(tchyne)zije sama. kazdy rok co jsme byli s manzou sami byla na stedry den u nas. kazdy stedry vecer byl pro me za trest. tchyne sije do manzela ten byl protivnej atd atd. narodila se dcera minule vanoce ji bylo pul roku takze jsem tchyni nijak neresila.Ale ted ji je rok a pul a uz z toho bude mit trosku rozum. Myslim stromek darky atd.No a zatim jsme tchyni nerekli prijd k nam.Byli jsme u ni vcera a tak nejak zacla kdy si prijedem pro darky a at prijedem na stedry den odpoledne atd. Rekli jsme ze uvidime.Ale ja chci aby jsme byli jako rodina na stedry den doma.sli se projit atd. A ted sed a premyslim jestli ji rict at prijede tento rok zase.Ona to zase zkazi je proste takova. Manzel mi rekl ze je mu to jedno kde bude.Me je ji na jednu stranu lito. nikdy by nemel byt sam, ale na druhou stranu bude zase dusno a bude to na nic…co by jste delali vy?
Radeji anonym…co kdyby…
vem ji k sobe pokud nema jinam jit a jste jeji jedina rodina nebo nema kamarady se kteryma by byla
A nemůžeš si s ní o tom promluvit otevřeně, co Ti vadí?
Stejně jí asi bude divné, že každý rok byla u vás a tento rok nic.
Manzel ma blbi vzpominky na vanoce od mala to u nich nebylo nic mic.Ja ji vzdycky pozvala.jsem vychovana v tom ze na stedry den by nemel byt nikdo sam.Ale kdyz mela kazdy rok na vybranou tak proc nam to potom tak znepeijemnuje? a ona prijede uz dopoledne protoze nam rekne ze ji k nam pak nic nejede a kdyz jsme pro ni chteli kazdy rok jet az odpoledne tak stejne prijela dopoledne aniz by to rekla.
No tak ji oznámíš, že dopoledne nejste doma
Nevím, jestli má klíče, pokud ne, bude muset počkat, až pro ni dorazíte.
Ahoj jdu si pro nazor. Manzelova maminka(tchyne)zije sama. kazdy rok co jsme byli s manzou sami byla na stedry den u nas. kazdy stedry vecer byl pro me za trest. tchyne sije do manzela ten byl protivnej atd atd. narodila se dcera minule vanoce ji bylo pul roku takze jsem tchyni nijak neresila.Ale ted ji je rok a pul a uz z toho bude mit trosku rozum. Myslim stromek darky atd.No a zatim jsme tchyni nerekli prijd k nam.Byli jsme u ni vcera a tak nejak zacla kdy si prijedem pro darky a at prijedem na stedry den odpoledne atd. Rekli jsme ze uvidime.Ale ja chci aby jsme byli jako rodina na stedry den doma.sli se projit atd. A ted sed a premyslim jestli ji rict at prijede tento rok zase.Ona to zase zkazi je proste takova. Manzel mi rekl ze je mu to jedno kde bude.Me je ji na jednu stranu lito. nikdy by nemel byt sam, ale na druhou stranu bude zase dusno a bude to na nic…co by jste delali vy?
Radeji anonym…co kdyby…