Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
docela ti rozumím.
Ja bych ale neměla duši na místě, kdybych ji nepozvala, furt bych na ni myslela ![]()
Takže za mne pozvat, ale domluvit se, že manžel pro ni přijede v tu a tu hodinu.. ![]()
Chápu tě, sama nevím jak bych se snášela s rýpavou tchýní u vánočního stromku… pokud je tchýně zvaná ke svým rodičům a já bych věděla, že to nezvládnu, tak bych už téma naťukla, např. kdy jede k těm rodičům atd., aby pak nedošlo k nějaký blbý situaci.
Nebo (když bych si řekla, že tak teda zase u nás) bych to zkusila udělat tak, aby třecích ploch bylo co nejmíň. Příjezd dopoledne ne, jsme na procházce a fakt bych šla. Odpoledne by pro tchýni zajel manžel a předem by máti řekl, aby neryla, že o to o vánocích nikdo nestojí. Je mi jasný, že i tak může tchýně nasadit tradiční připomínky. Tak s úsměvem říct, že fakt takhle ne, že jsou svátky a že si je nechcete kazit. No a jestli je tchýně trochu normální, tak se stáhne a pokud ne, tak bych jí příště kormidlovala k rodičům.
No me hlavne prijde, ze to resis trochu pozde, ne? 21.12. vecer
meli jste si o tom promluvit v klidu a narovinu jsi ji mela rict, ze si prejes na vanoce v rodine klid a dojedete pro ni odpoledne. Ze dopoledne jdete ke znamym.
Prosím o zachování anonymu, zmiňuji velmi osobní a citlivé téma.
Zakladatelko: Úplně tě chápu, řeším to samé. Když já jsem byla malá, byly Vánoce pro mě jeden velký stres, protože naši se pořád hádali, rýpali do sebe, uráželi se. Dělali to teda celý rok, ale na Vánoce o to víc, většinou jsem celý Štědrý den probrečela a těšila se, až to bude za mnou. Celý život jsem se těšila, jak svým dětem udělám krásné svátky - především pohodové, plné lásky. S manželem a dcerou takové loni byly, ale letos tu bude tchýně - přes rok se vzhledem k napjatým vztahům a její averzi vůči mě téměř nevídáme, ale na Vánoce přijet chce. Bude rýpat, kritizovat, udílet rady, hodnotit, urážet se a následně pomlouvat a překrucovat (nikdy to nebylo jinak). Je mi do pláče, když si uvědomím, že ani moje dítě ty opravdu pohodové svátky, o kterých já celý život marně sním a které bychom v úzkém kruhu rodinném měli, nemůžu dopřát ani dceři. Měli jsme je jedinkrát, loni, když tchýně byla u svého druhého syna. I s jeho rodinou se ale už rozhádala a bude teď a zřejmě i další roky u nás. Nechápu, proč tady všichni zakldatelčinu myšlenku na nepozvání tchýně odsuzují. Snad i zakladatelka, její manžel a dítě mají právo mít hezké a pohodové Vánoce po svém, nebo svá práva má jenom zakladatelčina tchýně?? A to, jak kdo rozumí pojmu rodina, je individuální záležitost a každý to vnímá podle svého a i podle kvality vztahů, které v té dané rodině jsou. Co je na tom k nepochopení? ![]()
Být na tvém místě, zakladatelko, nakonec bych ji pozvala, ale někdy mě mrzí, že vždycky řeším, jak vyhovět a nenaštvat všechny ostatní, jen ne sebe a své nejbližší ![]()
Pro ostatní, myslím, že by to chtělo stejnou míru empatie pro obě strany, někdy mi přijde, že se tu moralizuje a odsuzuje zakladatelka už z principu, že si diskutující aspoň má do koho rýpnout
![]()
Zakladatelko, toto si musi rozhodnout tvuj partner. Zde prirovnavate problem k situaci, ze by vas nepozvalo vase dite. Ale tady to je jinak, analogie tohoto je, ze vasemu diteti by to bylo jedno, zda budete ci nebudete sami a spatne svedomi by mel partner/ka vaseho ditete. To je jeste mnohem smutnejsi. Spatne by bylo, kdybys ho navadela, ze tu tchyni nechces.
Mám taky rodinu ale každý Štědrý den trávíme u mojí mamky s dětma i manželem. nedokážu si představit, že by mamka byla na vánoce sama. A nikomu to nevadí. Taky nechápu trend - jen rodina. Vždyť rodina je i tchýně, babička apod. Trochu empatie by to chtělo
Ach jo, vždycky když čtu takové téma tak je mi z toho smutno. Mám dva syny a jestli se takhle jednou oni budou chovat ke mě tak to se mám na co těšit
Jestli budou doma se svýma „drahýma“ polovičkami řešit jestli pozvat či nepozvat svoji matku/tchýni na Vánaoce
…
@alena36 píše:
Mám taky rodinu ale každý Štědrý den trávíme u mojí mamky s dětma i manželem. nedokážu si představit, že by mamka byla na vánoce sama.
Mám šestičlennou rodinu a moje maminka byla loni sama, protože nechtěla mít „veselé Vánoce“. Chtěla mít „klidné Vánoce“
(mohla být i u sestry).
Ach jo, empatie… A proc vyzadovat snahu pouze od jedne strany a prehlizet, ze druha strana ma situaci na haku? Jasne, v rodine, kde jsou vztahy v poradku, kde jedlotlivi clenove se snazi vyjit s ostatnimi, tam by bylo smutne, nechat cloveka na Vanoce samotneho. Ale pokud lide spolu nevyjdou v prubehu roku, proc se na Vanoce nejak pretvarovat a travit je s temi, se kterymi mne neni prijemne?
Proste to, zda nas deti v budoucnu pozvou/nepozvou, bude nalezet na tom, jakymi rodici a tchynemi se budeme snazit byt.
Příspěvek upraven 21.12.14 v 17:25
Asi takhle, ja se budu chystat s darkama, cukrovim, večeří, uklidem…a pak si pozvu XY, protože přece nemůže byt sama/sám a XY bude cely večer rýpat a pak me ještě pomluví? Děkuji, nechci
Mám jen jeden život.
@Anonymní píše:
Upřímně, u nás je to samé s tchánem. Nepozve ho domů ani můj manžel ani manželův sourozenec. Důvod - opravdu se s ním nedá vyjít. Kdo nezažil, nepochopí. Sejdeme se všichni 25. i s ním. Ne nejsem povinna zachraňovat život člověku, který si ho zkazil sám, podváděl ženu, terorizoval děcka a ani na stará kolena si neuvědomuje, že je něco špatně. Takže pokud je to opravdu nesnesitelné - a to si musíš ty srovnat sama se svým svědomím jestli je nebo není, nezvala bych ji. Obzvlášť, jestli má možnost být se svými rodiči.
Tak on je rozdil byt nesnesitelny a byt nesympaticky snase
Kazdy ma. chyby, ale s vetsinou se da vyjit…Verim, ze z tchanem ne, ale z popisu zakl. mam spis pocit, ze chce mit klid a vanoce ve trech-pred ditetem ji spolecne svatky tolik nevadili-a tchyne se ji proste nehodi a tak je dobra vymluva, ze neni dokonala a obcas si rypne…
@Len-til-kah píše:
Mám šestičlennou rodinu a moje maminka byla loni sama, protože nechtěla mít „veselé Vánoce“. Chtěla mít „klidné Vánoce“(mohla být i u sestry).
Coz to je neco jinyho nez kdyby sama.byt nechtela a musela ackoliv ma min.dve dcery ![]()
Bohuzel resim neco podobneho a je to horsi, protoze jde o moji mamu…proto anonym. Tatka je v pohode, ale mamka docela pije, neprijde ji to nijak divny, ale ja uz se mesic desim stedreho dne. Vzdy jsou oba moji rodice u nas, vse prichystam, cukrovi, rybu, salat, pohosteni. Mame dve male deti, mam se tesit na krasny vecer, radovat se z rozzarenych ocicek a je se bojim, jak budu zachranovat konverzaci…poslouchat, jak jsem koupila jen jednu lahev vina, proc s nima nepiju (protoze je vezu autem domu), jak doma furt uklizim ( to jsem spis lempl), jak se mnou bejvala sranda, co jsem se vdala, jak jsem se zmenila atd. Nemuzu kvaknout, aby to neobratila proti mne. Kdyz mlcim, taky spatne, nechci se s ni pry bavit. Dnes jsem jim upekla vanocku, konverzace stejna. Ach jo, je mi z toho tak smutno… pritom tchyni mam skvelou, pomaha nam jak muze i kdyz je 120 km daleko.
Bylo jí nabídnuto jejími rodiči, aby byla u nich, vyprdla se na ně paninka. A ty si máš proto kazit vánoce? Dorazila bych k ní 24.odpoledne na návštěvu a dárky a večer bych si užila se svou novou rodinou.
Upřímně, u nás je to samé s tchánem. Nepozve ho domů ani můj manžel ani manželův sourozenec. Důvod - opravdu se s ním nedá vyjít. Kdo nezažil, nepochopí. Sejdeme se všichni 25. i s ním. Ne nejsem povinna zachraňovat život člověku, který si ho zkazil sám, podváděl ženu, terorizoval děcka a ani na stará kolena si neuvědomuje, že je něco špatně. Takže pokud je to opravdu nesnesitelné - a to si musíš ty srovnat sama se svým svědomím jestli je nebo není, nezvala bych ji. Obzvlášť, jestli má možnost být se svými rodiči.