Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ono se rekne, ze na vanoce nema byt nikdo sam, ale co jsou to ty vanoce? Neni to prece jen jede den. U nas doma to vzdycky bylo tak, ze jsme byli na Stedry den jen nase nejuzsi rodina. Cili mamka, tatka, deti. A od boziho hodu az v podstate do noveho roku jsme uz sami nebyli vubec. Schazeli jsme se postupne s celou sirsi rodinou, s kamarady. Vzdycky tam pro me ale byl ten jeden den jen nas. A letos s nami bude na Stedry den tchyne, protoze ona nemuze byt sama.. necitim se v jeji spolecnosti dvakrat nejlip a je mi lito, ze s ohledem na ni budu mit po vanocich, protoze se vyjde vstric ji. Co je pro me dulezite, to uz nikoho moc nezajima. U nich v rodine je to zvykem a na moje zvyky se nikdo nepta. Mrzi me to zvlast proto, ze mame male miminko a cekaji nas prvni vanoce a ja jsem se moc tesila, ze budeme spolu sami na Stedry den. Letos se na Vanoce netesim, protoze mam pocit, ze mi je vzali.
Já mám ráda Vánoce když je nás víc. A taky je nás vždy hodně. Sestřina rodina, naše rodina, rodiče(to střídáme)tchýně ze všech stran. Sedíme někdy i hodně hodně po půlnoci, děcka se vyřádí. Nedovedu si představit, že bych slavila Vánoce ve dvou. A to po večeři ještě přijdou další. Dokonce jsme jednou uvažovali že uděláme Vánoce asi pro pět rodin, co se stýkáme. Brácha má restauraci a tak tam. Takové americké Vánoce. Já mám ráda společnost, maminy vaří, my jdeme všichni ráno na kafíčko do restaurace, procházka, kostel atd. a pak všichni zasednem. Nenechala bych nikoho samotnýho a taky nechápu, co to je za rodinu, když manželovi je jedno, co dělá jeho matka. Je to dost smutné.
@Cuddy píše:
Ach jo, empatie… A proc vyzadovat snahu pouze od jedne strany a prehlizet, ze druha strana ma situaci na haku? Jasne, v rodine, kde jsou vztahy v poradku, kde jedlotlivi clenove se snazi vyjit s ostatnimi, tam by bylo smutne, nechat cloveka na Vanoce samotneho. Ale pokud lide spolu nevyjdou v prubehu roku, proc se na Vanoce nejak pretvarovat a travit je s temi, se kterymi mne neni prijemne?Proste to, zda nas deti v budoucnu pozvou/nepozvou, bude nalezet na tom, jakymi rodici a tchynemi se budeme snazit byt.
Příspěvek upraven 21.12.14 v 17:25
Velmi přesně napsáno!
Abych k tomu neco rekla tchyni je to jedno kdyz se ji neco rekne ze si to prejeme tak a tak.ona rekne ze prece nic nedela.Je to tak cely rok.je to slozite i vztah mezi manzelem a ji jako matkou. opravdu manzela nenavadim proti ni. Rekla jsem ze to zvladnu kdyz tu bude ale at ji pozve sam jako syn. Nejsem takova furie ktere je jedno co s ni bude.ale proc odmitla byt u rodicu kdyz tam budou i jeji dva bratri. protoze babicka, jeji maminka ji dokaze usadit zato u nas si sedne a rype.Dnes k ni jede manzel rekla jsem at ji pozve a jak to prijme je na ni.
@Anonymní píše:
Abych k tomu neco rekla tchyni je to jedno kdyz se ji neco rekne ze si to prejeme tak a tak.ona rekne ze prece nic nedela.Je to tak cely rok.je to slozite i vztah mezi manzelem a ji jako matkou. opravdu manzela nenavadim proti ni. Rekla jsem ze to zvladnu kdyz tu bude ale at ji pozve sam jako syn. Nejsem takova furie ktere je jedno co s ni bude.ale proc odmitla byt u rodicu kdyz tam budou i jeji dva bratri. protoze babicka, jeji maminka ji dokaze usadit zato u nas si sedne a rype.Dnes k ni jede manzel rekla jsem at ji pozve a jak to prijme je na ni.
Je to takový systém padajícího ho.na.Něco je špatně už ve vztahu tchýně a její matka. Bohužel, skoro v každé rodině je něco podobného. Jsem zvědavá, s jakou manžel přijede a Tobě přeju hodně sil.
Tak manžel ji pozval a řekla že bude doma.tak ji řekl, že přijede na štědry den odpoledne a buď pojede s nim k nam nebo ne. Nakonec z něho vylezlo že ma tchyně ženače a že asi bude čekat na něj.
Tak snad ať si vánoce každý tráví jak chce, ne? Pokud chce být sám, ať sám prostě je. Proč někoho nutit? A pokud se najdou takoví, kteří nechcou být sami, ale dělají peklo ostatním a diktují…tak buď se budou chovat normálně a nebo prostě sami budou a hotovo. Proč si otravovat svátky klidu? Spíš údajného klidu… ![]()
Ahoj nechci zbytecne zakladat nove téma kdyz tu je podobne… bydlim s pritelem u jeho otce ktery je alkoholik 5 vanoc jsme vzdy byli doma s tim ze jeho otec nality jak duha letos bych chtela na vanoce k memu tatovi jelikoz mame deti a nechci aby videli dedka na mol on nikoho nema bude tu sam na jednu stranu se citim zrosku provinile na druhou stranku kazdy vanoce s prominutim pos*al a ja je chci zazit v poklidu jak jsem zvykla od mala… jak byste to udelali vy? T.
Hledala bych vlastní domov co nejdříve. Tchán jistě nepije jen na Vánoce. Vánoce bych slavila uz tam ![]()
@Tichošlápek píše:
Hledala bych vlastní domov co nejdříve. Tchán jistě nepije jen na Vánoce. Vánoce bych slavila uz tam
Stavíme si baracek bohužel jak jsem na matersky tak neni tolik penez nastesti pristi vanoce uz budeme tam me jde spis ted o to jestli to nebude blbe kdyz je to jeho tata
Na Vanoce bych s ozralym tchanem nebyla. Radsi bych jela k tomu tatkovi. Ale nejlepe bych byla ve vlastnim.
Mimochodem muj tata taky chlasta a ja k nemu nerada jezdim i na navstevu, nepotrebuju, aby ho deti videli v takovym stavu…
@Anonymní píše:
Stavíme si baracek bohužel jak jsem na matersky tak neni tolik penez nastesti pristi vanoce uz budeme tam me jde spis ted o to jestli to nebude blbe kdyz je to jeho tata
Tata netata. Nema chlastat. Sanci dostal.
Já bych neváhala ani chvilku a odjela ke svému tátovi. Co asi budou mít vaše děti za vzpomínky na vánoce, pokud budete každý rok dělat křoví nelitému alkoholikovi?
@vertunka píše:
Tata netata. Nema chlastat. Sanci dostal.
Dekuji za nazor tak snad nebude delat sceny az mu to oznamime ![]()
Jojo však jsem jí psala, že si to musí srovnat se svým svědomím, jestli je to tak hrozné. Já spíš tak nějak reagovala na to, že tu padlo, že nikdo by neměl být sám…já s tím souhlasím, ale realita je někdy bohužel taková, že je mi fakt jedno, že tchán na štědrý večer sám bude