Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,asi nebudu jediná, koho se toto téma týká, ale opravdu mě zajímá, jestli to je všude/někde stejné/obdobné.
Jsem s manželem přes 12let, 3 děti, obojí prarodiče se s vnoučaty vídají, výletují atd. Už od začátku vztahu byla tchýně velmi familiární. Hned po svatbě říkala, jak získala dceru (myšleno mě) a pár měsíců poté, jak jsem jí vzala synaNo nic si říkám v duchu. Když se narodily děti, tak to začalo nevyžádanými radami, necekanými navštěvami, ale vše jsme si uhájili, manžel se s ní docela nemazal a vždy uvedl na pravou míru. Nyní je to ale ve fázi, která mi dost vadí - např. jsme u tchánů na navštěvě, ráno se vzbudím, jdu do kuchyně, kde už tchýně chystá atd, řeknu Dobré ráno… a… ono nic! (Když je tam ještě někdo-tchán, manžel nebo švagr, tak odpoví), tak jsem se jí ptala, co je, že neodpovídá na pozdrav. Prý, že nemusí, že je u sebe doma. Prohodila jsem něco o slušném vychování, ale jako házet hrách na zeď. Že až prý budu tchýně, tak to taky pochopím, že to tak prostě chodívá, ale vlastně, že to nepochopím, když mám dcery a ne syna, že její tchýně byla taky taková, tak teď se ona může takto chovat též, říkám, že teda je mi líto, pokud narazila na takovou, ale nemusí se přece chovat stejně. To už neodpověděla, ale další ráno pozdravově nepozdravové repete. Mě to docela štve, protože to je vždycky uvítání stylem pusinky, zatřesení rukou, obejmutí apod. a pak tedy absolutní ignore mode, když se nikdo nedívá, zkrátka velmi pokrytecké, neupřímné a to se mi fakt nelíbí. Jak tedy „řešit?“ Fakt mě nebaví mluvit do luftu. Zažili jste někdo něco takového?(když dle tchýně je to normální chování tchýní vůči snachám)
prostě bych pozdravila a neřešila. Rozhodně bych tchyni nedávala přednášku o slušném chování.
tomu se těžko věří… jakože venku kámoška a doma nepozdraví
no, tak to má snadné řešení, nejezdila bych tam
přeber si to jak chceš, ale těchto rodinných sra-ček má člověk už tolik, že si to musí vyříkat, vyjasnit a pak tedy případně i se nestýkat.. ono holt rodinu si člověk nevybírá, přátele naštěstí ano
nikdy bych nejezdila NIKAM, kde mi nikdo neodpoví na Dobré ráno
U nás doma se neříkalo jen tak ahoj, dobré ráno, dobrou noc atd v rámci pobytu v bytě a denních režimů.
Pak mi to jinde přišlo divné.
Chvilku trvalo než jsem si zvykla a s vlastní rodinou mi zase přijde divné, když tohle neudělám.
@Evkad píše:
U nás doma se neříkalo jen tak ahoj, dobré ráno, dobrou noc atd v rámci pobytu v bytě a denních režimů.
Pak mi to jinde přišlo divné.
Chvilku trvalo než jsem si zvykla a s vlastní rodinou mi zase přijde divné, když tohle neudělám.
@Evkad právě u nás si s mužem a dětmi říkáme, když jsou u nás i kamarádi na přespaní na navstěvě, tak taky, než jsme se s mužem vzali, jeho rodiče normalně zdravili, akorát teď ta tchýně prostě nezdraví…
@Anonymní píše:
@Evkad právě u nás si s mužem a dětmi říkáme, když jsou u nás i kamarádi na přespaní na navstěvě, tak taky, než jsme se s mužem vzali, jeho rodiče normalně zdravili, akorát teď ta tchýně prostě nezdraví…
nejezdila bych tam
Ja bych ji asi taky prestala zdravit. Nebo pokud zdravit chces tak bych to nejak navazala ‘dobre rano. Dneska vypada venku pekne, ze?’ Na to by snad odpovedela - treba ne ‘dobrym ranem’ ale proste na tu konverzaci. Ale my na tech pozdravech doma taky nijak nelpime, klidne si zacneme povidat bez ‘povinneho’ pozdravu.
@Lucy75 píše:tomu se těžko věří… jakože venku kámoška a doma nepozdraví
no, tak to má snadné řešení, nejezdila bych tam
přeber si to jak chceš, ale těchto rodinných sra-ček má člověk už tolik, že si to musí vyříkat, vyjasnit a pak tedy případně i se nestýkat.. ono holt rodinu si člověk nevybírá, přátele naštěstí ano
nikdy bych nejezdila NIKAM, kde mi nikdo neodpoví na Dobré ráno
@Lucy75 přesně tak, jsem na to docela hákliva a tito lidé (nejen v rodině) mi prostě vadí, pokud už jsou takoví (sousedé, lidé v práci), bavit se s nimi nemusím (ale třeba je dobré si v praci všimnout, že na pozdrav kohokoli odpoví vždy jen tak polovina osazenstva, ostatní hážou taky ignore mode)
Díky za tip ohledně nenavštěvování, já jsem asi taková koza, že se vždy nechám uvrtat do navštěvy.
@vokishka píše:
prostě bych pozdravila a neřešila. Rozhodně bych tchyni nedávala přednášku o slušném chování.
Přesně. Řešíš blbosti, spíš to vypadá, že se sama chceš s tchýní hádat.
@Da12
řeší BLBOSTI ''?
To snad nemyslíš vůbec vážně?
Jsi na rodinné návštěvě - slušně ráno pozdravíš Dobré ráno, protějšek tě ignoruje, ještě tě poučí, že není potřeba reagovat..
Co to jako má být?
to se k sobě chová líp vlčí smečka a nemůžeš se tohoto modelu snad jako svéprávná vůbec zastávat? i na ulici je slušné odpovědět na pozdrav! natož v rodině…
Děkuji za odpovědi (zejména ohledně nenavštěvování).
A ještě prosím, jak řešit situace, když se toto děje u nás doma?
Pomyslela bych si, ze je divná, ale urcite bych tchýni nepoucovala o slušném chování. Mas dvě možnosti, nejeztit tam, nebo její chování ingnorovat.
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi (zejména ohledně nenavštěvování).
A ještě prosím, jak řešit situace, když se toto děje u nás doma?
hele, já měla super štígro na tchýně, obě byly bomba ženské… nikdy problém, naopak mne jen tak mezi řečí naučily spoustu dobrých věcí jako třeba jak nakrmit chlapa za pár kaček - ruzné recepty, chování se v rodině a tak…
a pak ta poslední ledová lejdy, no, tak to nešlo.. tak jsem jí prostě řekla na rovinu, že každá kámoška mi za pár kaček i zadáčo pomohla víc než ona a co vůbec jako chce… se sekla, rok se nebavila, pak pochopila, že se s ní nebaví nikdo, protože je sobec, jen furt její osoba, nikdy holky nepovozila, nepohlídala, natož aby u ní spaly.. no, tak jsem jí to jednoho krásného večera, když toho už bylo na mne moc a byly prázdniny ve školce (je to už deset let, ale vidím to jako dnes) a já musela zas aktivovat kámošku kvůli práci, tak jsem „babičce“ zavolala, zda fakt nemůže - řekla že Ne a já jí zas řekla, že stojí za houby a každý cizí je lepší jak ona
stojím si za tím dodnes.. třikrát vyžadovala omluvu, pokaždé jsem jí řekla, že NIKDY
@Da12 píše:
Přesně. Řešíš blbosti, spíš to vypadá, že se sama chceš s tchýní hádat.
ne, ne - pozdravit je slušnost, odpovědět na pozdrav POVINNOST, pokud osoba není hluchá
Dobrý večer všem,
asi nebudu jediná, koho se toto téma týká, ale opravdu mě zajímá, jestli to je všude/někde stejné/obdobné.
No nic si říkám v duchu. Když se narodily děti, tak to začalo nevyžádanými radami, necekanými navštěvami, ale vše jsme si uhájili, manžel se s ní docela nemazal a vždy uvedl na pravou míru. Nyní je to ale ve fázi, která mi dost vadí - např. jsme u tchánů na navštěvě, ráno se vzbudím, jdu do kuchyně, kde už tchýně chystá atd, řeknu Dobré ráno… a… ono nic! (Když je tam ještě někdo-tchán, manžel nebo švagr, tak odpoví), tak jsem se jí ptala, co je, že neodpovídá na pozdrav. Prý, že nemusí, že je u sebe doma. Prohodila jsem něco o slušném vychování, ale jako házet hrách na zeď. Že až prý budu tchýně, tak to taky pochopím, že to tak prostě chodívá, ale vlastně, že to nepochopím, když mám dcery a ne syna, že její tchýně byla taky taková, tak teď se ona může takto chovat též, říkám, že teda je mi líto, pokud narazila na takovou, ale nemusí se přece chovat stejně. To už neodpověděla, ale další ráno pozdravově nepozdravové repete. Mě to docela štve, protože to je vždycky uvítání stylem pusinky, zatřesení rukou, obejmutí apod. a pak tedy absolutní ignore mode, když se nikdo nedívá, zkrátka velmi pokrytecké, neupřímné a to se mi fakt nelíbí. Jak tedy „řešit?“ Fakt mě nebaví mluvit do luftu. Zažili jste někdo něco takového?(když dle tchýně je to normální chování tchýní vůči snachám)
Jsem s manželem přes 12let, 3 děti, obojí prarodiče se s vnoučaty vídají, výletují atd. Už od začátku vztahu byla tchýně velmi familiární. Hned po svatbě říkala, jak získala dceru (myšleno mě) a pár měsíců poté, jak jsem jí vzala syna