Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák píše:
No tak teď už to ví. Měla jsem takového tchána. Ale jezdili jsme, pozdravila jsem ho, a hotovo. Klidně jsem si vzala knížku a četla si, když jsme náhodou zustali spolu sami. Když mi radil, že mám místo večerní pohádky dát dětem na zadek, normálně jsem odpověděla, že u nás čteme a odešla. Co mu vysvětlovat. A byl klid. On si řekl svoje, já to vypustila a bylo. Manžel to bral, a dusno bylo jen jednou, když jsem tchána školila. Moje chyba, dospělí lidé se nevychovavají.
Co jsi mu rekla?
@PaníBovaryová To bylo ohledně něčeho úplně jiného, profesního. Nebo myslíš manžela? Manželovi jsem to vysvětlila, o co šlo. Vzal to, že dobře a víc se o tom nemluvilo.
@inkakřivák myslela jsem, co jsi rekla tchanovi. Ja pochopila, ze jsi mela dusno s manželem, protoze sis dovolila neco rict.
@PaníBovaryová Ne, prostě jsme řešili nějakou věc, tchán do mě začal vandrovat, tak jsem mu odpověděla. On si evidentně postěžoval manželovi a ten přišel, co se stalo. Vysvětlila jsem mu situaci, on řekl aha, nemuselas být tak prudká. Já mu řekla, že musela a bylo vyjasněno. Měla jsem od tchána klid. A dokonce mě po nějakých deseti letech uvítal v rodině. A to jsem byla sakra dozrana.
@Sany80s píše:
Tchyně tě nemá ráda, proto tě nezdraví. Před manželem se přetvařuje, protože s ním nechce mít spory.
Faktem je, že ty nemáš narozdíl od ní ani to nejmenší právo ji poučovat o slušném chování. Ona tebe ano, protože je starší a je tchyně,ale bylo jí to vyčteno, a proto tě nejspíš nemá ráda, protože tuší, že nesynovské chování jejího syna plyne z tvého popudu.
Co čekáš, když jí děláš přednášku jako svému dítěti. Ona není tvoje dítě, ona je starší osoba. A pokud jde o přetvařování, očividně se přetvařuje méně než ty, tak nemoralizuj.Příspěvek upraven 18.11.23 v 11:27
Tobě přeskočilo
?
@inkakřivák píše:
@PaníBovaryová Ne, prostě jsme řešili nějakou věc, tchán do mě začal vandrovat, tak jsem mu odpověděla. On si evidentně postěžoval manželovi a ten přišel, co se stalo. Vysvětlila jsem mu situaci, on řekl aha, nemuselas být tak prudká. Já mu řekla, že musela a bylo vyjasněno. Měla jsem od tchána klid. A dokonce mě po nějakých deseti letech uvítal v rodině. A to jsem byla sakra dozrana.
Ano, cim mene si nechame ka.kat na hlavu, tim vic respektu dostaneme. To mam overene i z prac. zivota.
Ani tchyně nemá právo poučovat. Jsou to dvě dospělé ženy. Ano, muzu snaše poradit, pokud se zeptá. Pokud ne, zeptám se, zda chce poradit. Když odmítne, neradim. Neradi ani vlastní dceři, pokud se neptá.
@prokr píše:
Tobě přeskočilo![]()
?
Ja myslim, ze nahlas rekla, co si hodne lidi jenom tajne mysli a podle ceho jedna.
@PaníBovaryová v pracovním životě je to naprosto nutné. Ověřeno několikrát.
@inkakřivák píše:
Ani tchyně nemá právo poučovat. Jsou to dvě dospělé ženy. Ano, muzu snaše poradit, pokud se zeptá. Pokud ne, zeptám se, zda chce poradit. Když odmítne, neradim. Neradi ani vlastní dceři, pokud se neptá.
At klidne radi, ale at se nenafukuje, kdyz nekdo chce i pres radu delat jinak. Nebo at neradi stylem - udelas to takto, jinak jsi spatna.
Tohle spousta lidi neumi. Oddelit radu od kritizovani.
@PaníBovaryová ne, já neradim. Žila jsem dvacet let s maminkou, a vím, že mi to vadilo. A myslela to dobře a neradila zle. Takže můžeme leda vést debatu stylem - ty krajis cibuli takhle? To jsem nikdy nezkusila, já zase takhle. Prostě nevyžádané rady nejsou vítané.
@PaníBovaryová píše:
Jo, ale on ji rekl, ze nevi, protože u toho nebyl
O dusnu zacala mluvit terien, ze kdyz tam bude jezdit, bude dusno, protoze zakladatelka nepochopila z naznaku, ze jezdit nema.
Ono je rozdil přestat jezdit, protoze neco vydedukuji, a prestat jezdit, kdyz to nekdo narovinu rekne. To prvni se da poprit a otocit proti ni. Proto ji pred tim varuji
Ale pkud se rozhodne nejezdit pro svuj klid a bude ji to fuk - taky dobre
A kdyz ji rekne do oci, at dal jezdi, a porad se k ni bude chovat hnusne…?
@Anonymní píše:
@Evkad právě u nás si s mužem a dětmi říkáme, když jsou u nás i kamarádi na přespaní na navstěvě, tak taky, než jsme se s mužem vzali, jeho rodiče normalně zdravili, akorát teď ta tchýně prostě nezdraví…
Jestli je tohle Tvůj jediný životní problém, tak jsi šťastná žena. ![]()
Tvoje tchýně by taky mohla rozvrtat vaše manželství a navádět děti proti Tobě.
Je vidět, že jsi ještě neřešila žádné zásadní věci, protože to, jestli někdo neodpoví na pozdrav, je opravdu kravina.
Osobně si myslím, že se tím Tvoje tchýně výborně baví a že jí Tvoje pobouřené reakce těší. Tak se zamysli nad tím, jestli jí budeš dělat radost, nebo starost tím, že jí začneš ignorovat. Ale pozdravit jí musíš, to je jasný. Pozdrav, to je základ slušnosti. ![]()
@Lucy75 píše:
hele, já měla super štígro na tchýně, obě byly bomba ženské… nikdy problém, naopak mne jen tak mezi řečí naučily spoustu dobrých věcí jako třeba jak nakrmit chlapa za pár kaček - ruzné recepty, chování se v rodině a tak…
a pak ta poslední ledová lejdy, no, tak to nešlo.. tak jsem jí prostě řekla na rovinu, že každá kámoška mi za pár kaček i zadáčo pomohla víc než ona a co vůbec jako chce… se sekla, rok se nebavila, pak pochopila, že se s ní nebaví nikdo, protože je sobec, jen furt její osoba, nikdy holky nepovozila, nepohlídala, natož aby u ní spaly.. no, tak jsem jí to jednoho krásného večera, když toho už bylo na mne moc a byly prázdniny ve školce (je to už deset let, ale vidím to jako dnes) a já musela zas aktivovat kámošku kvůli práci, tak jsem „babičce“ zavolala, zda fakt nemůže - řekla že Ne a já jí zas řekla, že stojí za houby a každý cizí je lepší jak ona
stojím si za tím dodnes.. třikrát vyžadovala omluvu, pokaždé jsem jí řekla, že NIKDY
Tohle je skvělý. To řeknu tchýni ![]()
@Zmatka píše:
A kdyz ji rekne do oci, at dal jezdi, a porad se k ni bude chovat hnusne…?
Dobra otazka - zmeni se i tak hodne, protoze da jasne najevo, ze chovani vnima a jajy to bude mit dusledek. Uz to nebude, ze prestane jezdit znicehonic a my jsme ji, chudaci, prece nic neudelali.
Udela si jasno. Nastavi hranice, jak se tady na emiminu s oblibou rika. ![]()