Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky,včera mi bylo sdělo,že mám těhotenskou cukrovku.Po 2 hodinách naměřeno 8,6.Paradox je, že celý život nejím sladké,čaje nesladím,na džusy si nepotrpím a v těhotenství na to dostanu chuť (cca měsíc zpět) a ejhle… ![]()
Strašně se bojím toho,co mě bude čekat dál.Čím víc čtu různé ,už uzavřené diskuze, tím víc se bojím ,proto také zakládám zcela novou.K DiaDR. k Apolináři jsem objednaná až na 3.5.,takže žít s pocitem , že nevím co mě čeká,nikdo mi nic nevysvětlil, jen mi řeknou internetové stránky,at si o tom neco prectu mi příjde nedostačující.Nevím zda držet dietu už teď,nebo si počkat co mi řekne dr. ,zda to po porodu vymizí,jestli to bude mít nějaký vliv na miminko do budoucna???Před x lety tyhle testy nedělali vůbec a nebo pouze maminkám, u kterých byl předpoklad, že cukrovku můžou mít ,jelikož jí mají v rodině..Ted je delají každé mamince,a pak jí nechají jěště víc jak týden se stresovat???
Ach jo,strašně se bojím,pořád pláču a navíc ani nevím kolik jídla můžu.Nechápu ty chytré výpočty.. ![]()
Nebreč ![]()
U Apolináře jsou výborné doktorky, jak dr. Krejčí, tak dr. Moravcová, ta první je zodpovědná právě za stránky www.tehotenskacukrovka.cz, takže na úvodní schůzce se dozvíš v podstatě to, co je na těch stránkách psané, jen v o dost milejším podání a pochopitelně se můžeš na cokoliv zeptat a ujasnit si to. Taky tam vyfasuješ glukometr, jednou týdně se budeš po jídle měřit a volat jim výsledky a pokud by se jim cokoliv nezdálo, zkonzultují s tebou tvůj jídelníček a poradí, jak ho kde upravit, aby bylo vše OK. Inzulín je až poslední řešení, většina těhucukrovkářek se obejde bez něj.
U Apolináře opravdu budeš v nejlepších rukou, do té doby samozřejmě poctivě dodržuj dietu a kdyby ti nebylo cokoliv jasné, ptej se tady, je tu zpousta zkušených holek, co rády poradí.
Ve výsledku můžu říct, že dieta sice byla otrava, protože pochopitelně člověk má největší chuť právě na to, co nesmí, ale dalo se, nikdy jsem neměla hlad, nijak dramaticky jsem nepřibrala, těhotenství bylo pohodové a porod taky, holčička je naprosto v pořádku a netrpí žádným z neduhů s cukrovkou spojených
Zpočátku mi hodnoty lítaly, ale jak jsem to vychytala a věděla, co smím a co ne, už to bylo v pohodě. Opravdu se není čeho bát a je to vlastně jen na pár týdnů ![]()
ahoj, prosím tě, za slzy to nestojí! ![]()
já měla cukrovku v obou těhotenstvích a po porodu mi pokaždé zmizela. vliv na dítě může mít dlouhodobě nekompenzovaná cukrovka (tedy když dlouho nedržíš dietu), nejčastěji se rodí větší děti. ale s dietou bude určitě všechno v pořádku. Budou tě teď víc hlídat i pokud jde o velikost dítěte a množství plodové vody.
vyhni se během toho týdne mléčným výrobkům k snídani, jez co 3 hodiny menší porce, k obědu si dávej dvojité porce masa a poloviční příloh. pozor nejen na sladké, ale i na mléko, pečivo a vše s moukou. hodně se dojídej zeleninou, vajíčky, kvalitní šunkou. nejez DIA výrobky, ty se v těhotenství nesmí.
dávám příklad jídelníčku:
k snídani půlka krajíce chleba s máslem, šunkou, sýrem, rajčaty
svačina - jogurt (nebo super byl talíř melounu s malým bílým jogurtem)
oběd - polévka (lépe vývar), pečené kuřecí stehno, trocha brambor, zeleninový salát
svačina - půlka rohlíku s máslem, zelenina
večeře - to jsem milovala velké zeleninové saláty se sýrem a šunkou a k tomu krajíček tmavého chleba (a nebo obdoba oběda)
druhá večeře - třeba banán, jogurt
kdykoliv jsem měla hlad i mezi jídly, dávala jsem si třeba ředkvičky, kvalitní šunku od kosti bez pečiva, sýry (všechno toto neobsahuje sacharidy, k tomu ještě třeba vajíčka)
z pečiva si dávej spíš tmavé, ale kvalitní, některé tmavé pečivo bývá dobarveno karamelem. a s glukometrem si pak určitě vychytáš jak dávky, tak i složení stravy.
uvidíš že bude všechno absolutně v pořádku!
Tak jsem dneska dostala glykometr a nějak nerozumím svým nízkým hodnotám
Na oběd jsem měla rýži s masovými kuličkami v rajčatové omáčce a po měření ,které bylo za hodinu jsem naměřila 4,6.Na večeři jsem si dala rybu s brokolicí a hodnota 4,9.Mám pocit, že mi museli zaměnit testy,jelikož hodnoty jsou vážně nízké a navíc nás odebírali dvě na jednou.Máte někdo podobné zkušenosti??? ![]()
No, občas mi to taky takhle vzorně kleslo, ale určitě ne vždy. V rybě s brokolicí prakticky žádné sacharidy nejsou, no ale uvidíš další dny, většinou nejvíc hapruje snídaně.