Těhotná ve zkušební době, ale s neschopenkou

24.4.12 19:44

těhotná ve zkušební době, ale s neschopenkou

Krásný večer všem.Čekám svoje první miminko a ráda bych se Vás zkušenějších zeptala.Jsem ve zkušební době, která je až do konce května a otěhotněla jsem po dlouhé době.Je mi jasný, že mě dají výpověď.Jsem již od 10.4 na neschopence-rizikové těhotenství.Mám silné nechutenství, zvracení, blbej tlak a silné motání a doktor mi to napsal.A k mému problému, poptávala jsem se a na sociálce mi řekli, že neschopenku převezme OSSZ a do porodu mi to minimum budou platit a pak si požádám o mateřskou- nárok na ní mám, protože za poslední 2 roky mám těch 270 dní placených., jak je teď v zákoně.Dámi je to tak?Děkuju za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
pokymar
24.4.12 19:51

momento, proč by ti dávali výpověď? Pokud jsi na neschopence tak tě vyhodit nemůžou a budeš přecházet z neschopenky na mateřskou ne? Dle mě tě v tomto případě vyhodit nemůžou. Jo, kdyby jsi z neschopenky přišla během zkušební doby třeba i na jeden den do práce zpět, tak by možná mohli… A možná taky nemohli, neboť těhotná je v nějaké ochranné lhůtě ne? Jen tak plácám myšlenky, čekáme na někoho chytřejšího :)

• Citovat
  • Upravit
24.4.12 19:55

Jsi zlato, já už do práce nepůjdu a již mě šéfka nahání co mi je, tak musím s pravdou ven.Nemůžu říkat 9 měsíců, že mám střevní chřipku. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
24.4.12 20:05

Bohuzel behem zkusebni doby muze dat zamestnavatel vypoved i v dobe pracovni neschopnosti, je to zmenene, drive to opravdu na neschopence neslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
24.4.12 20:05

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být provedeno písemně; pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3478
24.4.12 20:06

na neschopence te vyhodit nemuzou,na materske ano,ale jen z duvodu ruseni pracovni pozice…tak marod a pak rovnou na materskou,takhle to bylo,ale myslim ze to trva......normalne jim dones neschopenku z gyndy a hotovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.4.12 20:11

Zdravím,

já myslím, že bohužel ve zkušební době ochrana není a zrušit pracovní poměr může zaměstnavatel zaměstnanci i v pracovní neschopnosti. Pouze ty první tři týdny, kdy platí zaměstnavatel nemocenskou, zaměstnanci nemůže zrušit pracovní poměr, ale poté už ano. I když je zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Ten zákaz výpovědi v době pracovní neschopnosti se vztahuje pouze k výpovědi, ale ve zkušební době se nedává výpověď, ale zruší se pracovní poměr ve zkušební době (jiný termín v zákoníku práce a jiná pravidla).

Takhle to určitě bylo před rokem, ale jsem už skoro rok na mateřské a změny v zákoníku práce fakt nesleduji, takže doporučuji si tyto informace ještě ověřit.

Hodně zdraví přeji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
24.4.12 20:13
@Brambůrka10 píše:
na neschopence te vyhodit nemuzou,na materske ano,ale jen z duvodu ruseni pracovni pozice…tak marod a pak rovnou na materskou,takhle to bylo,ale myslim ze to trva......normalne jim dones neschopenku z gyndy a hotovo…

ono jde o to, že by nedostala výpověď, ale zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
24.4.12 20:16

@Princezna12 No, je dost dobře možné, že nebudeš mít nárok ani na mateřskou, pokud ti ukončí pracovní poměr, protože mít odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky je pouze jedna podmínka, druhá je být ke dni nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě a ta se bojím, že ti nevyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
24.4.12 20:22

Výpověď ti může dát, jsi ve zkušební době a ona nemusí udat důvod výpovědi… a když ti dá výpověď k poslednímu květnu tak se počítá tzv.ochranná lhůta do které se musíš vejít, myslím, že to tak je. :kytka: Nechci tě ale zmást

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.4.12 20:25

A pokud nebudu mít nárok na mateřskou, tak o co žádám 6 týdnů před porodem?Děkuju za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.4.12 20:28

Takže, mě po 21 dnech zruší pracovní poměr a pak s neschopenkou přejdu na OSSZ a na mateřskou nemám tedy nárok?A co tedy žádám 6 týdnů před porodem.Děkuju jsem z toho nešťastná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
24.4.12 20:29

Pokud nebudeš mít nárok na mateřskou, přejdeš automaticky na „rodičovský příspěvek“ ten je daný každý měsíc a částka je stejná :) myslím, že je to na 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
24.4.12 20:31
@Princezna12 píše:
A pokud nebudu mít nárok na mateřskou, tak o co žádám 6 týdnů před porodem?Děkuju za odpověď.

Tak se neschopenka neukončí, budeš na ní až do konce šestinedělí a pak rovnou půjdeš na rodičák, budeš si moct vybrat až do částky 7600,– měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
24.4.12 20:34

Tak řekněme, ře jsi nastoupila do práce 1.3 a 31.5. ti končí zkušební doba, otěhoteněla jsi v průběhu zkušebky, pokud to vedoucí řekneš koncem května ( což je na tobě, protože těhotenství se oznamuje tak ve 3 měsíci ) a ona zareaguje tak, že ti dá výpověď, ve zkušební době bez udání důvodu, tak i když si na neschopence ti začíná běžet tzv.ochranná lhůta ( to je doba po kterou musíš být nemocensky pojištěna do porodu) tj myslím 180 dní do porodu ( nebo začátku mateřské ) pokud se do ní vejdeš, mateřskou dostaneš. POkud tě veducí nevyhodí, tak je vše v pohodě a mateřskou dostaneš. Já si ale nejsem jistá jak je to 100 % když pobíráš nemocenskou, klidně se zeptej na posta@cssz.cz , napiš email a oni ti odpoví :mavam: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí