Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojík holky dneska mi zjistila doktorka že mám těhu.cukrovku.Vůbec nevím kde se vzala.Naměřili mi 9.1.......zítra jdu do nemocnice na hlídání cukru.Mám mít z něčeho obavy?
Taky jsem jí měla. U mě to probíhalo tak, že jsem šla do diabetologické poradny, kde mi vzali krev, poučili mě, vyfásla jsem glukometr a pokyny jak a kdy měřit glykemie. Potom sem musela za dietní sestrou, která se mnou probrala můj jídelníček a upravila mi ho. Potom jsem musela ještě do rizikové poradny, kde mi udělali velký podrobný ultrazvuk… Zkrátka celý den strávený v nemocnici ![]()
V podstatě důležité bude, jakou ti tam naměří hladinu - jestli ti doporučí „jen“ dietu nebo si budeš muset píchat inzulín…
Ahoj,já jsem měla u druhého taky těhotenskou cukrovku.Už nevím ty hodnoty ale byly jen lehce zvýšené.Dali mi jídelníček podle kterého jsem měla jíst,ale moc jsem to nedodržovala
A jednou týdně jsem se musela píchat do prstu(i v noci) a druhý den tam odnést vzorky krve.Takhle to bylo až do porodu.Po porodu mě píchali do prstu znova a zjišťovali hodnoty a malému taky zjišťovali jestli nemá cukrovku.A všechno bylo v pohodě.
Jo a do půl roku po porodu jsem musela znova na cukrtest ![]()
No četla jsem že pokud budou hodnoty stále vysoké musejí porod vyvolat a nebo udělat císař…Moc se bojím ![]()
Mě říkali, že pokud by byly hodnoty tak velké, že bych musela brát inzulín, šla bych si lehnout na 3 týdny do nemocnice a pak by mi porod vyvolávali zhruba 14 dní před termínem… Ale v každé nemocnici je ale praxe jiná. Taky bych musela do krajské, neboť tam mají potřebné vybavení pro miminko.
Nakonec jsem byla jen na dietě, takže mi porod vyvolali, až když jsem přenášela a porodnici si mohla vybrat, jakou jsem chtěla.
Držím palce ![]()
Ahojky Smaikii, já měla těhu cukrovku s prvním synem a teď jí mám taky. V obou případech na inzulinu hned. Je to hrozně individuální. Chci tě jen uklidnit, že já chodím k Apolináři, k těm nej odborníkům a je to prý tak, že cukrovka jako taková prý není indikace k císaři. Hodnoty se dají upravovat dietou či insulínem a důležité je, jak se miminku daří. Neboj, určitě bude vše o.k.. Na diabetologii tě poučí, budou sledovat a i když je to občas hroznej opruz (pardon), tak zdrave miminko za to stojí. Navíc po porodu v 99,99% cukrovka mizi
Držím palce. Lenka ![]()
PS: A je pravda, že v každé nemocnici to dělají jinak. Odkud jsi? L.
Smaikii, ty jdeš do nemocnice jen na vyšetření nebo si tam lehnout? Z tvého příspěvku to není patrné..
lenkaky píše:
Ahojky Smaikii, já měla těhu cukrovku s prvním synem a teď jí mám taky. V obou případech na inzulinu hned. Je to hrozně individuální. Chci tě jen uklidnit, že já chodím k Apolináři, k těm nej odborníkům a je to prý tak, že cukrovka jako taková prý není indikace k císaři. Hodnoty se dají upravovat dietou či insulínem a důležité je, jak se miminku daří. Neboj, určitě bude vše o.k.. Na diabetologii tě poučí, budou sledovat a i když je to občas hroznej opruz (pardon), tak zdrave miminko za to stojí. Navíc po porodu v 99,99% cukrovka miziDržím palce. Lenka
PS: A je pravda, že v každé nemocnici to dělají jinak. Odkud jsi? L.
Lenko, mě říkala diabetoložka po porodu, že je ve 30 % případů se u ženy, která měla těhotenskou cukrovku, projeví v budoucnu cukrovka normální ![]()
smaiky, absolutně se neboj!!! hodnoty máš dobré, podle mě budeš jenom na dietě. já jsem třeba měla hodnotu 9,8 a dietou to držím úplně nádherně v normě. určitě je potřeba, abys měla glukometr, ať si můžeš kontrolovat, která jídla můžeš a která ne a upravovat si sama jídelníček.
já měla těhu cukrovku s Klárkou potvrzenou cca od 18tt a teď u druhého od 10tt (ale od samého začátku jsem s ní počítala, takže jsem po dvou čárkách na testu najela rovnou na lehkou dietu). takže u obou dieta a krásně se to dá. existují jídelníčky, budeš si muset hlídat přísuny sacharidů, aby byly vyrovnané a nedostávala jsi jednorázově velké dávky. je potřeba jíst v menších dávkách co cca 3 hodiny a vyhýbat se sladkému jídlu. já třeba pak i hlad kompenzuju velkým množstvím masa, sýrů a zeleniny, které nemají žádné sacharidy.
hned po porodu a pak půl roku po porodu půjdeš na kontrolu, jestli se to srovnalo.
jinak pokud jde o mimčo, tak u něj při nedodržování diety hrozí vývojové vady, mentální poruchy atd. tou nejmenší komplikací je velká porodní hmotnost - proto se chodí i častěji na UTZ. porod by vyvolávali, kdyby mimčo výrazně neprospívalo, ale to hrozí spíš u maminek, které mají běžnou cukrovku a ještě silnou. ne u té těhotenské.
kdybys měla nějaké dotazy, tak mi klidně písni i na SZ, můžu poslat i vzorový jídelníček a podobně. a opravdu buď v klidu. stres cukrovku zhoršuje ![]()
Tak mně jí taky zjistili, ale asi jen trochu, protože mám je upravený jídelníček (vopruz
). Ale vzhledem k tomu, že mi testy dělali až ve 30tt (což je prý pozdě), tak mohou být hodnoty zkreslené. Mám se přijít ukázat s výsledkama z ultrazvuku, jestli prcek není moc velkej a podle toho prý uvidíme. No tak doufám, že není ![]()
Ano, ale tím se myslí stařecká cukrovka. A k té mohou být i rodinné dispozice apod. Alespoň tak jsem to pochopila já. Chtěla jsem tím hlavně říct, že po porodu, i když jsem si píchala inzulin, jsem první den okamžitě byla bez insulinu a odcházela domů jen s doporučením na dodržování diety. Proto si myslím, že většina může být v klidu. Pěkný den všem . Lenka ![]()
madi, v tom máš pravdu. je velká pravděpodobnost, pokud je těhotenská cukrovka, že bude cukrovka v pozdějším věku. ale po porodu ve většině případů zmizí. já chodím do specializované poradny do Podolí (v praze jsou dvě odborné doktorky - POdolí a Apolinář) a u mě to bohužel vypadá už tak, že mi možná zůstane cukrovka i po porodu. teď mi brali krev na testy, tak jsem zvědavá, jak to dopadne… ale to bylo riziko, do kterého jsem šla vědomě, když jsem otěhotněla podruhé. to je holt život a není to tragické…
madi píše:
Smaikii, ty jdeš do nemocnice jen na vyšetření nebo si tam lehnout? Z tvého příspěvku to není patrné..
Jdu si tam lehnout a vůbec se mi tam nechce
Holky fakt vám moc děkuji…snad to bude v pohodě.Takže se nemusím bát o prcka?
a proč lehnout??? jenom kvůli té cukrovce? to ti asi budou dělat všechna možná vyšetření najednou…o mimčo se určitě neboj, fakt to bude v pohodě!