Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
poprve se ptám na této platformě, jsem úplně bezradná. Poslali me na diabetologii v 27.tt s tím, že krevní cukr po jídle se mi drží dobře, ale nalacno 5,6-5,8 mmo/l. Mam obrovský strach z jehel a už jen to měření je pro me velká psychická zátěž a představa pichani inzulínu je pro mě absolutní psychické dno.
Otázka je: dostala některá s vas inzulín na glykemii nalacno 5,8?
Tak ta lacna uz je celkem vysoka, no.. tak nejsriv vyzkousej ruzny dietni opatreni.. s druhou veceri/bez deuhy vecere, delsi lacneni v noci nebo kratsi… zamer se na dodrzeni diety a uvidis. Nejsem odbornik, ale jeste ti muzou urcite dat i tablety a az pa inzulin. Nicmene dlouhodobe takhle vysoka lacna je k medikaci urcite.
Ano, já
pícham si večer, do stehna. Cukr měřím 5× denně ob den. Uvidíš no.
Dle hodnoty se nedá říct zda inzulin dostaneš nebo ne…to bude záležet na více vecech…Já jsem měla lacnou „jen“ 5,3 5,4 a inzulín jsem dostala protože ani s dietou se mi to nedařilo dostat níž…ale třeba se to tobě podaří… ![]()
Případně se můžeš domluvit na léčbě tabletkami
Celoživotně mám cukr nalačno kolem 5,8. Včetně OGT v těhotenstvích. Nikdy jsem neměla inzulín, dietu ani mě neposlali do diabetol. ambulance.
@mrazik6 píše:
Celoživotně mám cukr nalačno kolem 5,8. Včetně OGT v těhotenstvích. Nikdy jsem neměla inzulín, dietu ani mě neposlali do diabetol. ambulance.
Což jenom ukazuje na neskutečnou laxnost a neznalost tvých doktorů v těhotenství. Pro netěhotné jsou možná ty limitní hodnoty vyšší…
@mrazik6 v tehotestvi dost nestandardni postup. Vlastne spatny postup doktora.
První OGTT bylo už skoro před šestnácti lety. Výsledky opakovane celé roky stejné. Můžu mít šestnáct let prediabetes, které se za tu dobu nezvrhne v diabetes?
@Narashikamaru zalezi, zda se ti ta lacna podari srazit do 5,3. Pokud ano, tak inzulin nedostanes, pokud budes porad nad limitem, tak bude treba medikace
Tyjo, to asi nebudeš úplně spokojená s tím, jak probíhá porod, když se hroutíš z jehel ![]()
@Tosidelassrandu píše:
Tyjo, to asi nebudeš úplně spokojená s tím, jak probíhá porod, když se hroutíš z jehel
Nemusi byt, taky mam fobii z jehel, to je uplne neco jineho.
Na porodu pro me bylo nejhorsi napichovani kanyly. ![]()
Zdravím
Jsem teprve na začátku těhotenství (9tt) a z prvních odběrů byl cukr 5.3, chystám se na kontrolní a myslím, že ani druhý odběr nedopadne jinak… Řekněte mi prosím, po jaké době jste dostaly inzulin/tabletky, když se nepodařilo srazit ranní glykémii?
@Elina3 píše:
ZdravímJsem teprve na začátku těhotenství (9tt) a z prvních odběrů byl cukr 5.3, chystám se na kontrolní a myslím, že ani druhý odběr nedopadne jinak… Řekněte mi prosím, po jaké době jste dostaly inzulin/tabletky, když se nepodařilo srazit ranní glykémii?
No určitě tě nejdříve nechají jen na dietě a po týdnu ti vyhodnotí měření, které budeš dělat doma. Ono většinou ta dieta stačí. Mně vždy stačila až do toho 32tt, pak už ne a večer jsem měla 1 tabletku.
@kavenka Super, děkuji za reakci. A jak je to s glukometrem? Nějaký dostanu/půjčí mi? A dokoupím jen proužky, nebo jak? ![]()