Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Listovku kup klidně hned, stojí pár korun a má se brát min. 3 měsíce před plánovaným otěhotněním. Nic jiného netřeba.
Smlouvu na dobu určitou ti prodloužit nemusí (a většinou těhotné ani ženské na mateřské neprodlouží).
Jak pise @Lekninka91 , zadnou povinnost prodluzovat nemaji.
Kyselinu listovou ber, ale ne kvuli otehotneni, jde o prevenci rozstepovych vad, ma se uzivat uz 3 mesice pred otehotnenim.
Díky moc
tak to jsem nevěděla, že se musí brát už o dost dřív, tak to si jí skočím koupit hned. A když by se zadařilo a já bych třeba v nevím, v dubnu, oznámila těhotenství, mohou mě díky tomu vyhodit? Ráda bych právě pracovala až do porodu.
Ne, po zkušebce tě kvůli těhotenství už tě vyhodit nemůžou. Ale až doběhne smlouva, tvůj pracovní poměr skončí nezávisle na těhotenství, MD či RD.
Aby ses měla kam vrátit, musela by sis počkat na smlouvu na neurčito.
Zdravím, pracuji sezóně - minulý rok jsem pracovala zhruba od 20.2. -21.12. Letos jsem opět nastoupila na dobu určitou asi od 25.2. A smlouvu mám do 30.11. Před týdnem jsem zjistila že jsem těhotná. Práci mám fyzicky i psychicky náročnou. Takhle pracuji na té samé pozici čtvrtým rokem.
No a teď nevím jak postupovat dál. Jsem na tohle celkem jelito a začíná mi to vrtat hlavou. Vím že mi smlouvu neprodlouží, ale nevím, zda bych měla nárok na mateřskou, zda bude lepší jít na rizikovou a přečkat, či se na to vyprdnout, jít na pracák? Já fakt nevím
díky za rady
Poprosím anonym, zatím nechci aby někdo věděl že jsem těhotná.
Nárok na PPM mít budeš, stihneš na ni nastoupit po konci zaměstnání ve 180denní ochranné lhůtě. Pokud není zdravotní důvod, tak bys neměla být na neschopence, doktor by si musel něco vymyslet. Normálně můžeš jít od prosince na pracák a být tam do nástupu na PPM.
@Lendeš no. Chodili jsme do gennetu, a tohle je obrovsky vymodlené. Mám zdrav. problémy, a hlavně zaměstnavatel je kreten. Nic neuznává a kolegyni strašně seřval, když mu oznámila že je těhotná na rizikovým. Bojím se že se bude chovat taky tak. A to co v práci dělám, prostě už nebudu moci dělat. Tahám věci o 25 kg a stojím 11 hodin na nohou. Nechci nic podcenit. Jeden potrat mám za sebou
@Anonymní píše:
@Lendeš no. Chodili jsme do gennetu, a tohle je obrovsky vymodlené. Mám zdrav. problémy, a hlavně zaměstnavatel je kreten. Nic neuznává a kolegyni strašně seřval, když mu oznámila že je těhotná na rizikovým. Bojím se že se bude chovat taky tak. A to co v práci dělám, prostě už nebudu moci dělat. Tahám věci o 25 kg a stojím 11 hodin na nohou. Nechci nic podcenit. Jeden potrat mám za sebou
Tak bez na pracák. Jednoduché… Nevím co řešíš
![]()
Pokud máš zdravotní problémy, tak asi nebude mít gynekolog problém s vypsáním neschopenky. Pro nárok na PPM je to jedno, jestli před ní budeš na neschopence nebo na pracáku.
@Lendeš jo děkuji, to jsem potřebovala vědět, zda dostanu mateřskou i když budu na pracáku. Díky ![]()
Pokud jsi po ivf, tak můžeš jít na neschopenku i bez jakýchkoliv zdravotních problémů. To je přímo diagnóza opravňující gynekologa neschopenku vystavit. Proč se trápit v takové práci?
Čauky, ač už jedno čtyřleté mrně mám, tak stejně si k vám jdu pro radu. Kromě práce bych se i ráda zeptala na věci okolo těhotenství, ať nemusím zakládat další témata. K prvnímu jsem přišla jak slepý k houslím, když jsme chtěli nešlo, domluvili jsme se, že počkáme a bum, byla jsem v tom
teď bychom chtěli plánovaně druhé mimčo. Tak bych vás chtěla poprosit o radu, pro co si skočit do lékárny na podporu otěhotnění. Slyšela jsem něco o kyselině listové atd. A teď k té práci. Nastoupila jsem do nové, práce sama o sobě je fajn, sice něco málo mě štve, ale v celku je to dobrý a ráda bych pro tuto firmu pracovala dále i když netvrdím, že na stejné pozici. Za pár dní končím zkušebku a smlouva je na 12 měsíců. Tak by mě zajímalo, jak to je, když bych v době, kdy mi ta smlouva končí budu už třeba těhule. To musí mi jí prodloužit nebo nemusí? A pokud by se opravdu zadařilo a já bych otěhotněla ještě teď v lednu, tak vlastně v té době už bych víceméně odcházela na mateřskou. Tak to mi jí také nemusí prodloužit? Jde mi jen o to, abych se pak měla po rodičovské kam vrátit. Jinak se jedná o pozici, kde se za mě náhrada hledat nemusí, stejnou funkci zastává dalších přes sto lidí a stále se tam nabírá a lidé se tam často mění, takže v tomhle jim problém moje těhotenství neudělá. Děkuji moc za odpovědi.