Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@afghani je fajn, že si nechala udělat vyšetření ale z CT se taky nedá poznat všechno…na začátku těhotenství se dělají krevní testy na pohlavní choroby a taky na zjištění krevní skupiny a RH faktoru, což mi přijde docela důležité…jinak krev se bere ještě na NT screening nebo tripple test na vrozené vady ale to samozřejmě není povinné…pak už se snad bere jen krev na test na cukrovku ale ten není povinný. Nevím no, minimálně ten první odběr mi přijde důležitý…ty odběry mi nepřijdou až tak hrozné ale co při porodu? Spousta žen dostává kapačku do žíly, oxytocin, často atb při pozitivním streptokokovi…to mi přijde daleko víc invazivní než odběr krve. Věřím tomu, že se určitě najde někdo, kdo ji pochopí ale asi to bude trvat ![]()
Mně celé těhotenství dělali dva odběry a ten druhý byl skrz těhotenskou cukrovku a to vyšetření není tak důležité. Určitě jí jako malé brali krev, takže z tohodle hlediska už stejně není „čistá“, takže bych pro to dítě ten jeden odběr skousla.. Chápu, že to není rada, spíš jen podnět k zamyšlení..
@afghani upřímně? nemusí vůbec nic, všechny ty vyšetření v těhotenství se dělají, aby se předem zjistilo, zda je mimčo v pořádku. Pokud ona nechce, nemusí teoreticky na žádné. Ale přebírá tím riziko, že dítko bude postižené.. jak se na to budou tvářit dr, to tedy netuším, snad se povede někoho najít.. mmchdm, známá prošla celým těhonstvím bez jediné kontroly - tedy ano, potvrzení bylo z krve a utz, od té doby nic. Odmítla všechno, rodila doma. Nikdo jí nemohl nic říct, protože tohle je svobodná volba ![]()
Taky sem ty odběry krve měla všehovšudy asi třikrát, na začátku (kontrola na hiv a jiné nemoci, zjištění RH faktoru, vše důležité pro správný vývoj mimča), druhý při NT screeningu (ten je jen doporučovaný, nikdo se zlobit nebude, když nepůjde, i když v jejím věku jí to budou lékaři určitě cpát víc), třetí nějak okolo 35TT.
JInak vyhnout se může všemu, prohlídky, kontroly, ultrazvuky, krev, screeningy, nic není povinné ze zákona. Jde spíš o to, aby se kontrolovalo, že mimčo je OK. Pokud to riziko chce podstoupit, tak klidně může. Pokud je natolik přírodní člověk, tak možná ani nebude chtít rodit v porodnici, ne?
takže by pro ni možná bylo lepší kontaktovat nějakou „porodní bábu“, co jí těhotenstvím provede až k domporodu ![]()
Já řekla, že nechci z osobních důvodů ani odběry, ani atb do žíly při porodu atd.,pokud to tedy nebude nutné, a vše dopadlo dobře. je to její volba.
@Anonymní píše:
Já řekla, že nechci z osobních důvodů ani odběry, ani atb do žíly při porodu atd.,pokud to tedy nebude nutné, a vše dopadlo dobře. je to její volba.
Odbery v tehotenstsvi nutne nejsou… Pokud je pozitivni ster na streptokoka ci pri odtoku vody tam uz nutnost i. v. aplikace je. Tedy pokud nechces ohrozit dite (protoze jinak by mu museli chuderkovi davat infuze misto sestry).
Chápu někoho, kdo nechce zásahy medicíny a chce volit přírodní cestu. I přirozený porod.Na druhou stranu-odběr krve je důležitý právě ohledně rh faktoru,cukrovky.Je to jen odběr, informace, na co si dát pozor, čemu se vyhnout…Asi bych se být tvojí sestrou na věc podívala rozumně a s nadhledem. Odmítla bych ev. odběr plodové vody, genetické vyšetření, vyšetření srdíčka…Ale ten základ bych chtěla. Už jen z důvodu, že pokud se zjistí cukrovka, tak neléčená způsobí nevratné postižení plodu. Přitom je to situace, která se dá výborně řešit.
Jinak CT celého těla se jen tak nedělá-je to obrovská dávka záření a jen tak aby člověk zjistil, že je zdravý, tak mu nikdo neozáří celé tělo. Pracuji ve zdravotnictví a vím, že ct se dělá jen na určitou oblast.Ale ct přístroj neodhalí špatnou funkci štítné žlázy, málo červených krvinek, cukrovku a spustu dalších.
Spíše bych byla pro variantu postupně se sestrou mluvit a mluvit a najít zlatou střední cestu.
Odmítnout může samozřejmě vše, ale pak si bere na sebe riziko, že může svým jednáním ohrozit zdravé miminko, které by při včasném zjištění nemoci bylo v pořádku.
Já jsem měla v prvním těhotenství 5 odběrů krve. V 10tt genetika, krevní skupina, cukr, HIV, žloutenka a asi ještě něco(být sestrou aspoň na ten cukr a krevní skupinu jdu). Ve 14tt druhá genetika plus krevní obraz (na krevní obraz bych šla, můžou zjistit chybějící látky). Ve 24tt 2 krát při testu na cukrovku (dle mě také důležité) a ve 30tt opět krevní obraz(po něm jsem dostala železo, že jsem chudokrevná). Být sestrou odmítnu plodovku, genetiku atd. když je přesvědčená, že by přijala každé dítko, ale krevní testy bych podstoupila to je kvůli mimču.
Taky myslím že nutit jí nikdo nemuže..je to její volba…ale vzhledem k věku stoupá i riziko pro miminko…a pak porod…pokud by krvácela atd. já jen za porod dostala 3 injekce a něco do žíly kvůli zavinování dělohy…při druhém těhu jsem ležela 14 dní před porodem v nemoc. a přišla tam holčina co nebyla za celé těhu. ani jednou u dok.na žádné prohlídce nic…ale byla to cizinka a neměla pojištění takže to je asi jiná kapitola…
Popravde, CT mi prijde invazivnejsi nez odber..z CT navic lze zjistit pouze morfologicke odchylky, napr. cukrovku nebo chlamydie z CT nezjistis..navic, pokud je sestra opravdu psycholozka, nepotesila bys ji tvrzenim, ze je lekarka, spis bys ji urazila:) pycholog je absolvent filozoficke fakulty, lekar lekarske..nebo pokud je lekarka, a zabyva se dusi, je psychiatricka..ale to by jako absolvent mediciny mela statnici z gynekologie..je to mimo, ale nedalo mi to..
Asi takhle, nikdo ji nemůže nutit, jen se musí připravit, že na ni budou doktoři blbe koukat. Nicméně bez odběru těžko může vědět, že je úplně zdravá, ale je to její věc. Pokud neví svoji krevní skupinu, tak bych určitě byla pro její zjištění, plus HIV, protože jinak se na ni budou koukat jako na rizikovou.
Pokud nebude mit odbery na hiv, zloutenku, skupinu, rh muze se stat, ze ji porodnice neprijme. Preci jen je to pro ne riziko napr hiv.
@Vemas To opravdu až tak
? Vždyť lid, co dovezou někde od bouračky taky nemají test na HIV a ošetří je. Prostě musí lékaři postupovat tak, aby k případnému přenosu nedošlo…aspoň si myslím. Neřekla bych, že jsou tyto testy v těhotenství povinné.
@Vemas píše:
Pokud nebude mit odbery na hiv, zloutenku, skupinu, rh muze se stat, ze ji porodnice neprijme. Preci jen je to pro ne riziko napr hiv.
ale přijme, musí, nemůžou ji odmítnout, byl by z toho průšvih jako blázen. max s ní budou jednat jako s rizikovou a rodit může třeba na infekčním na izolaci ![]()
@Syringa Postupy jednotlivých gynekologů se u nás dost liší.. Moje doktorka nikdy nic moc neřešila.. Brala mi krev jen u toho vstupního vyšetření a pak mi brali krev na té cukrovce v porodnici. Ale abych nekecala, zašátrala jsem v paměti a vzpomněla si, že ještě skrz tu genetiku mi vlastně brala krev, takže 3× ![]()