Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To očkování je kombinace tetanus, černý kašel a záškrt, takže to přeočkuje i ten tetanus. Očkování bych ti doporučila, černý kašel teď docela je. A pokud se budeš očkovat, tak by bylo fajn aby se nechali očkovat i ostatní co přijdou do styku s miminkem.
Je to samozřejmě na tobě, ale přirovnává černý kasel k rýmě…
Jde o to, že když chytne miminko černý kasel, tak je to pro něj veliké riziko. Jasný, ockuje se proti němu pak miminko, ale čím víc dávek, tím je ucinejsi. Po 1. dávce Hexe je účinnost někde 70%.
Takže i kdyby to nechytlo v nemocnici, tak pak může kdekoliv do cca půl roku (záleží, jak budete očkovat).
To, ze v těhotenství nemůžeš nějaké přípravky je spíš o pohodlí. Že máš ucpanej nos při rýmě není žádné riziko…
Jako někdo, kdo prodělal černý kašel před rokem, říkám, očkuj se. Nedovedu si představit, jak se s tim to malé tělíčko popere.
@Lucka1111 Děkuji za odpověď. Manžel se určitě nechá očkovat. Nedovedu si však představit, že bych na očkování nutila celou rodinu a kamarádky. Během šestinedělí budeme převážně jen my dva s miminkem, ale poté rádi přivítáme návštěvy z obou rodin a od přátel no.
Já se nenechala, nejsem zastáncem výrazných lékařských zásahů do těla v době, kdy se vyvíjí dost podstatné věci.
Přijde mi absurdní si dávat do těla tyto látky, když člověk nemůže v podstatě téměř žádné léky.
Ja se nechala v tehu naočkovat. Žádné vedlejší účinky jsem neměla, miminko je 6 dni na světě a také v pořádku. Ja tedy vůbec nevahala, protože jsem viděla kašlat dospeleho s černým kašlem a to 3 měsíce po „vyléčení“,kdy měl plíce už čisté, byl dle doktoru „zdravý“ a stejně ještě tak kaslal
Miminko by černý kašel prostě neprezilo, takže ja vůbec nevahala. Ja osobne jsem naposledy byla ockovana pred 28 lety, takže ja jsem neměla určitě už žádné protilatky.
3 lékaři nezávisle na sobě mi očkování doporučili. Žádný NÚ jsem neměla a nechal se očkovat i manžel.
Nežádoucí účinky očkování černého kašle na dítě v těhotenství podle mě nejsou známy.
Zato seznam toho, co se stane kojenci, který chytí černý kašel, je dostatečně dlouhý a hrozný.
Nějaký názory bych do toho nepletla, řídila bych se tím, co se ví.
Díky na připomenutí, jsem těhotná a musím se vlastně naočkovat.
Me za covidu také nutili očkovaní a nesla jsem …ani ted bych nesla
Jako těhotná jsem měla úplně stejné dilema jako ty. Naočkovat jsem se nenechala. Představa, že si očkovaní dám a nevim, jak na to reaguje miminko uvnitř, pro mě byla děsivá. A dnes bych se rozhodla stejně. Černý kašel je velký strašák a s novorozencem jsem byla pak velmi opatrná při kontaktu s ostatníma lidma. Ale holt v životě prostě jsou rizika a ta náhlá snaha cpát těhotným očkování a vyvolávat v nich strach a obavy jak se rozhodnut, když blbý kapky do nosu byly vždy považovány za no go, mi nepřijde úplně ok.
Ano, většina doktorů tvrdí, jak je to bezpečné ale upřímně, všichni víme, jak lékaři připouští nežádoucí účinky vakcín, natož pak kdyby se něco nedejbože stalo v těhotenství.. a jak dlouho se těhotné očkují, aby mohli s jistotou tvrdit, že to na dítě žádný negativní vliv nemělo?
Z mého okolí se nechala očkovat v těhotenství jedna známá, dítě je zdravotně v pořádku až na hypotonii, což neví, zda nějak souvisí..
Není to jednoduché rozhodování, držím palce, ať je miminko zdravé ať se rozhodneš jakkoli ![]()
Očkovat jsem se nechala. A udělala bych to znovu. Nejde o nějaké strašení, výskyt černého kašle narůstá.
Je to mazec i pro dospělého, ne tak pro novorozence/kojence. U malého miminka je zážitek i rýma.
Synovi jsou tři měsíce, je to prospívající zdravé miminko. A ano, každé očkování sebou nese riziko nežádoucích účinků. Lékaři to neradi přiznávají, protože když se toho chytnou antivax skupiny, problém je na světě (pokles proočkovanosti v populaci např.).
Ahoj všem,
vím, že se tohle téma už se tu několikrát řešilo, ale i tak bych ráda znala váš individuální názor. 😊
Jsem ve 29+1 tt a moje gynekoložka mi od začátku doporučuje očkování proti černému kašli kvůli ochraně miminka. Tvrdí, že se bohužel v porodnicích setkává s nemocnými novorozenci, a proto by očkování bylo vhodné. Mně ale myšlenka očkování v těhotenství není úplně příjemná – přijde mi zvláštní, že si nemůžu vzít ani kapky do nosu při nachlazení, ale vakcínu si píchnout můžu.
Nechala jsem si přes svého praktického lékaře otestovat protilátky, ale bohužel žádné proti černému kašli nemám a na tetanus jen minimální. Praktik mi proto také doporučil očkování absolvovat, a na tetanus se prý zaměřit až po ukončení kojení.
A teď babo raď. Rozhodování je pro mě opravdu těžké. Chci udělat to nejlepší pro miminko a bojím se, aby to na něj nemělo nějaký negativní dopad. Četla jsem si o vakcínách Adacel a Boostrix, neměly by představovat žádné riziko, ale i tak mám obavy.
Jak jste to měli vy? Absolvovali jste očkování? Setkali jste se u sebe nebo ve svém okolí s nějakými negativními účinky na miminko?
Díky moc za vaše zkušenosti! ❤️