Těhotenství před dokončením 1 roku v práci

mrs
22
28.5.13 09:22

Těhotenství před dokončením 1roku v práci

Ahojte :) s přítelem se budeme v červenci brát. A chtěla jsem si něco dopředu zjistit bohužel na internetu se v tom moc nevyznám proto bych chtěla jestli by jste mi neodpověděli nějak abych to pochopila :D… jde mi o to, že jsem v řijnu nastoupila do práce (předtím jsem ještě nikde nedělala) a když bych chtěla po svatbě vysadit prášky a stalo se, že bych otěhotněla jak to bude s mateřskou? protože 1 rok mít ještě odpracovaný nebudu a jelikož mám v práci nezdravé prostředí tak bych musela nastoupit hned (až bych zjistila, že jsem v tom) na nemocenskou, započítává se nemocenská do odpracovaného roku? Moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
28.5.13 09:25

Nemocenská se započítává, takže by to vyšlo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.5.13 09:26

Nemocenská se započítává do „čekací lhůty“, protože ti trvá smlouva, případně i v případě skončení smlouvy v průběhu těhotenství jsi chráněná 180denní ochrannou lhůtou.
Klidně bys mohla otěhotnět už teď, tzv. čekací lhůta je 270dnů. Já to měla tak, že jsem otěhotněla ještěve zkušebce, v půlce těhotenství nastoupila na nemocenskou a nárok na PPM jsem splnila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
28.5.13 09:30

Nemocenska se zapocitava. Ja jsem nastoupila v zari a otehotetnela v lednu, mesic po zkusebni dobe :mrgreen:, v unoru jsem nastupovala na neschopenku kvuli krvaceni a byla na ni az do konce. ta mi pak tu materskou zachranila, pac jsem se pak stehovala do zahranici a kdybych normalne pracovala, tak bych musela ukoncit pracovni pomer a nedostala bych nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101928
28.5.13 09:30

@mrs Ale z důvodu nezdravého prostředí v práci se nedává neschopenka, to tě má zaměstnavatel povinnost přeřadit jinam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mrs
22
28.5.13 09:34
@j.a.n.i1 píše:
@mrs Ale z důvodu nezdravého prostředí v práci se nedává neschopenka, to tě má zaměstnavatel povinnost přeřadit jinam…

Ano takhle mi to bylo řečeno od slečny která taky otěhotněla tak musela jít na nemocenskou protože by mě stejně neměli kam přeřadit jelikož dělám ve fabrice na tlumiče do aut kde je všude olej a různé s*ačky tak by mě stejně neměl kam jinam dát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
28.5.13 09:40
@mrs píše:
Ano takhle mi to bylo řečeno od slečny která taky otěhotněla tak musela jít na nemocenskou protože by mě stejně neměli kam přeřadit jelikož dělám ve fabrice na tlumiče do aut kde je všude olej a různé s*ačky tak by mě stejně neměl kam jinam dát…

V tomto případě tedy ano, :-), jinak nemocenská se započítává do mateřské dovolené. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mrs
22
28.5.13 09:42

A budu si pak moci vybrat délku rodičovské dovolené nebo budu muset jít na 4 roky a tu nejmenší sazbu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.5.13 09:46
@mrs píše:
Ano takhle mi to bylo řečeno od slečny která taky otěhotněla tak musela jít na nemocenskou protože by mě stejně neměli kam přeřadit jelikož dělám ve fabrice na tlumiče do aut kde je všude olej a různé s*ačky tak by mě stejně neměl kam jinam dát…

v takovém případě máš nárok být doma za 100% a nikoliv jít na nemocenskou. Tohle je překážka na straně zaměstnavatele, tudíž jeho problém. Dělala jsem na rizikovém pracovišti a holky byly doma za plný plat, bo je neměli kam přeložit… vydupej si to, je to lepší jak nemocenská :palec: mmchdm, záleží, kolik vyděláváš. Může volit 3-4 roky, popř pokud máš dost velký plat, nebo Tvůj chlap, může volit aji 2 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mrs
22
28.5.13 09:47
@martina.se píše:
v takovém případě máš nárok být doma za 100% a nikoliv jít na nemocenskou. Tohle je překážka na straně zaměstnavatele, tudíž jeho problém. Dělala jsem na rizikovém pracovišti a holky byly doma za plný plat, bo je neměli kam přeložit… vydupej si to, je to lepší jak nemocenská :palec:

Opravdu? Tak to sice slyším poprvé ale rozhodně by to bylo mnohem lepší než bejt na nemocenský to máš pravdu :) moc díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.5.13 09:49
@mrs
@mrs píše:
Opravdu? Tak to sice slyším poprvé ale rozhodně by to bylo mnohem lepší než bejt na nemocenský to máš pravdu :) moc díky!

jj, opravdu na to máš nárok. Samože Tě zaměstnavatel bude chtít poslat na neschopenku, protože je to pro něj výhodnější, ale pokud máš potvrzené těhotenství a děláš na místě, kde je nějaký problém (chemie, hygiena, těžké práce), máš nárok na přeřazení n a jinou pozici, pokud jí zaměstnavatel nemá, tak máš nárok být doma za 100 % platu (ale základ bez odměn a pod), protože zaměstnavatel Tě musí buď umístit jinde, nebo nechat doma za prašule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mrs
22
28.5.13 09:51

@martina.se no já beru míň jak chlap… Já mám kolem 13-15tis… on bere 20… každopádně já bych nejraději šla na 3 roky… dva se mi zdají málo a 4 už moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
28.5.13 09:54

S tím necháním doma za 100procent platu máte sice pravdu, ale v praxi jsem teda neslyšela, že by to někdo dělal :nevim: ano, zaměstnavatel takhle nejedná moc fér, ale podle mě, pokud si vyu)dupe to nechání doma, tak se s prací po RD může rozloučit, když půjde proti nim. takže za mě je lepší zvážit, jestli nejít v klidu na nemocenskou, než se pouštet proti zaměstnavateli. jak už jsem napsala, právo na to je, ale v praxi to nedělá skoro nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.5.13 09:55

@mrs v pohodě, na to dosáhneš i sama.. tam je důležité těch 270 dní a pak výdělek, který je důležitý na ty 2 roky. 3 roky dáš upa v pohodě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
28.5.13 09:57
@slavuska1 píše:
S tím necháním doma za 100procent platu máte sice pravdu, ale v praxi jsem teda neslyšela, že by to někdo dělal :nevim: ano, zaměstnavatel takhle nejedná moc fér, ale podle mě, pokud si vyu)dupe to nechání doma, tak se s prací po RD může rozloučit, když půjde proti nim. takže za mě je lepší zvážit, jestli nejít v klidu na nemocenskou, než se pouštet proti zaměstnavateli. jak už jsem napsala, právo na to je, ale v praxi to nedělá skoro nikdo.

otázka, co se Ti vyplatí víc… protože to, že Tě vezmou zpět, nemáš jisté nikdy (mě třeba místo zrušily, náhrada nebyla).. a navíc, mít svůj plat nebo brát nemocenskou je dost rozdíl, nehledě na to, že na nemocenské máš denně 6 h vycházek a jinak smůla.. Naposledy jsem byla v ústavu a hned 2 holky dostaly plný plat a byly doma, prostě nebylo kam je přeložit a šéf musel uznat, že na to prostě mají nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat