Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Epa ne - rodičák je pouze na nejmladší dítě v péči- takže ti po narození druhého peníze na starší propadnou a jedeš nanovo těch 220tis, nebo kolik to je
@forstella dík za cenné rady..no myslím že v létě si asi moc neodpočinu..teď mám praxi, práci, školu a na diplomku sbirám matroš a už teď občas pobrečím unavou a vyčerpáním… tak jsem zvědavá jak to zvládnu potom…
@Epa Rodičák mám přes manžela na dva roky. Jinak studium - prezenčko jsem si protáhla a zbývá mi dopsat jen BP a zmáknout státnice. Kombinované mám jednou za 14dní a nemám tady nikoho na hlídání. Takže od začátku hlídá jen manžel. Občas je to na hlavu a je třeba si srovnat priority - já mám na prvním místě malého, takže kdyz byl/bude jakýkoliv problém, tak jde škola stranou, stejně tak doma se prvořadě věnuju a užívám si prcka a pak až škola. Ale klíčové je, že mám skvělého muže který mě maximálně podporuje, pomáhá a aktivně se stará o malého. A já to mám naopak než @forstella protože jako těhotné se mi učilo i psalo práci hrozně špatně (i proto jsem prodloužila, jinak bych dokončila včas) a s malým je to v pohodě. ![]()
@forstella píše:
@Epa ne - rodičák je pouze na nejmladší dítě v péči- takže ti po narození druhého peníze na starší propadnou a jedeš nanovo těch 220tis, nebo kolik to je
to jsou šmejdi ![]()
@Epa společně zvládnete vše- ještě s malým pokladem spokojeně spícím u prsa ![]()
@Epa já začala studovat kombinovaně když měla malá 6 měsíců. teď má dva roky, já za pár dní rodím znova a přerušovat studium nehodlám ![]()
@BQ díky!
tak uvidím co čeká mě
..chlapa mám úžasného
rodinu taky
ale nechci dělat nic na úkor bejby.. v prvé řadě si užít jak těhu tak i po těhu..takže jak to půjde tak to půjde..
nechám se překvapit.. každopádně ja už moc protahovat nemužu, protože jsem taky studovala dvě školy najednou ale jednu sjem nakonec pustila, takže kdybych protáhla o více než jeden semestr tak už bych musela platit i školné ![]()
@reinkarnace no to jsi skvělá!
ať ti to dobře dopadne všechno ![]()
Já studuji kombi, rodila jsem druhého syna v druhém semestru, teď bych měla končit, budu tedy o 1 (snad jenom 1) semestr protahovat. Mimochodem na mateřské můžeš studovat déle, doba mateřství se dle zákona nezapočítává do standardní doby studia, tak si to pak ve škole nahlaš, až porodíš ![]()
@Epa píše:
@reinkarnace no to jsi skvělá!![]()
ať ti to dobře dopadne všechno
to bude hodně záležet na manželovi, hlídání moc nemáme..
@ixule no poprvním trimestru navštívím tam ty náše nádhery na studijníma snad i vyjímečně poví něco užitečného…v lednu 2017 mi bude 26, ale u věku jde jen o socko zdravko ne? a to za mě bude platit stát ne
… nno mám z toho hlavu jak balón.. ![]()
@Epa ahojky
já jsem teď 36. týden těhu
chyběl mi poslední rok, otěhotněla jsem v srpnu, zimní semestr jsem si dochodila, v únoru na rok přerušila a příští rok v únoru se budu do školy na jeden semestr vracet a měla bych končit, ale už teď se toho děsím - napsat bakalářku, atd..budu se snažit o individuál, snad by to neměl být problém, když to bude,,jen" na 3 měsíce
a pak státnice.. jinak nárok máš na rodičák a pokud je přítel po určitou dobu plátcem pojištění, tak můžeš jít přes něj a vybrat si dobu, po kterou budeš čerpat těch 220 000 ![]()
@Epa U nás mi to taky nikdo netroubil, tak pozor na to, nevím jak jinde, ale u nás na studijním jsou občas fakt matný
s tím neporadím, tohle jsem řešit opravdu nemusela, jsem už stařena ![]()
@Epa píše:
@mission84 aha no tak to máme smůlu..vydělává hodně ale přiznáno má málotakže automaticky na 4 roky jo? no to je dobrý jouk..a jak to pak dělají když má matka po dvou letech další dítě, to dostává ještě dva roky RP na to první+ jde na další 4 roky s druhým?
ne, muzes klidne mit rodicak i na mene let si to spocitej, 220 delno pocet mesicu, nejvyssi castka je vyse vyplaty do 11.500 kc, pokud se ti v dobe prvniho rodicaku narodi druhe, tak o prvni rodicak prijdes