Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky
jsem 6-7 týden těhotenství. Doma mám pětikilovou sibiřanku. Neustále posloucham narážky ohledně těhotenství s kočkou. Nedam ji pryč. To vim
. Máte doma taky kočky? Moje kočka nebyla nikdy venku, je jen v bytě. Od doby co vim že jsem těhotná, dávám jen superpremiové granule, žádné maso. Během tohoto týdne skočim ještě na odčervení, abych obnovila,,poslední davku". Dělám vše správně?
![]()
Ještě bych nechala výměnu kočkolitu na manželovi, ale jinak si myslím, že děláš vše jak se má ![]()
Až na to odčervení jo. Místo preventivního podávání léčiv doktorovi odnes kus bobku na rozbor. Náš kocour neměl za celý život červy a přitom půlku prochodil venku. Odčervování nemá preventivní smysl, je to léčba.
Drž se, mnohdy je okolí vážně zabedněné. Když budou mít kecy, tak jim jen řekni, ať si o tom něco přečtou, než budou chytře radit.
Mám kočky dvě a nikdy bych je nedala. Pokud je kočička celý život doma, je o to menší důvod se čehokoli obávat. Narážky jsem také poslouchala, ale hlavně od lidí, kteří o tom nemají ani páru a melou si to své dokola. Takže jedním uchem tam… A jak se říká v Malém princi - jsi zodpovědný za to, co jsi k sobě připoutal. Tak ať tě ani nenapadne ji dát pryč
![]()
Kočky máme celý život a ani v těhotenství bych se jí nemohla zbavit. Na keci jsem říkala že by mi víc uškodilo být devet měsíců bez ní ![]()
Jen kočkolit měnil přítel - není to špatné ze zvyku to dělá automaticky do teď ![]()
Je tady tisic diskuzi na toto tema, klidne i cisti zachod predpokladam ze bobek nrjis a ruce si myjes…
@Ommy Mám dva kocoury, celé těhotenství se mnou spali v posteli, záchod jsem jim čistila jen já. Blbé řeči příbuzných jsem taky slyšela. Tak jim řekni, ať si o tom něco zjistí a v případě nejasností přijdou znova, že jim to pak tedy dovysvětlíš ![]()
Tchanovci mají venkovní kočky chodící spát domů
, klidně jsem se s nimi mazlila, ale já věděla, že jsem toxoplasmozu prodělala, než jsem otěhotněla, tak jsem si nechala udělat testy
.U domácí kočky by s tím neměl být problém.
Pokud uklízíš hovínka, tak si nezapomeň mýt ruce mýdlem. Taky mám doma kočku a poslouchám kecy ze všech stran a ptala jsem se na to svého lékaře, jak to je. Je to stokrát vyvrácený blud, který se neustále drží mezi lidmi. Kočka sama o sobě pro těhotné žádné nebezpečí nepředstavuje ![]()
@Ommy Vubec to neres, ja mam taky kocoura a v tehotenstvi lital venku ja se hrabala v zahonu a nic. Jedine co je blbe je ta listerioza ale pokud se zachovavaji zakladni higienicka pravidla neni se ceho bat a stejne vetsina lidi tu listeriozu stejne mela a ani o tom nevedi. Je to nebezpecne v tehu ze to muze poskodit miminko ale pokud nelita venku tak a neni v kontaktu s jinyma kockama co litaji venku a je pravidelne ockovana a odcervovana tak neni zadny problem. Kamaradka kvuli tomu dala kocku pryc to mi prijde trochu na hlavu. A to ten jeji kocour nebyl taky v zivote venku. Takze hlavne si poradne myt ruce po vimenu kockolitu a je to vpohode
at si o tom ti co ti nadavaji nebo maji s tim problem neco prectou a uvidi ze to neni zas az tak horky jak si mysli ale lidi vseobecne se radi staraji o to do ceho jim nic neni a vetsinou tomu ani nerozemeji a jsou lini si najit poradny info.
V těhotenství bych se kočky vůbec nebála. My tedy máme kočku doma celkem čerstvě a neumím si ovšem představit, jak bych to řešila s novorozenětem, protože ta naše fakt vleze všude. Na druhou stranu to je ještě kotě, u starších si myslím, že budou klidnější a mimčo bude více v bezpečí, než by bylo s tím naším raplem ![]()
@KatkaX Ony se kočky od mimin drží většinou dál - divně to smrdí, řve to, tahá je to za kožich
Nic moc zábava ![]()
Jestli je kočka už dlouhodobě doma toxoplasmoza nehrozí pokud ji měla dávno jsi ji uz mohla chytit a prodělat. Takže žádný strach
Ahoj, ja bych svoje grázly take nedala.
Logicky - pokud mas kočku uz nějaký cas doma, pravděpodobně mas skryte prodelanou toxoplazmozu, jako my všichni kocickari ![]()
To uz ted mimi neohrozí.
Při dodržování hygienických zásad se nemůže nic stát.
Jsem zdravotník a tudíž i obcas pomatenec ohledně vymýšlení následku svého chování a konání, ale v tomhle mam jasno.
Neboj a micinu nedavej ![]()
Ahoj. Mám dvě kočky a čekám druhé dítě. U prvního těhotenství jsem taky poslouchala hromadu otázek, jestli je dám pryč
Asi to všichni pochopili a teď už se nikdo neptá
Ale ty otázky přešly ve varování, ať dávám pozor, ať kočka nevyškrábe dítěti oko, nezalehne ho, neudusí a spousta dalších hororových scénářů. Furt něco. Kočky bych nedala, přesto, že mě někdy neskutečně ser.. ![]()