Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@katula9 Motol fakt lze vynechat, těhotné se tam posílají jen kvůli prenatální diagnostice (echo srdce plodu). To se dá zařídit jinde, důležité je, aby to byl zkušený kardiolog se specializací na prenatální diagnostiku.
@katula9 píše:
Ahojky můj dotaz zní zažil jste někdo těhotenství se srdeční vadou? Konkrétně s dilatační kardiomiopatíí? Jak to probíhalo byly jste celou dobu v nemocnici nebo častější kontroly? Vůbec netuším zda to někdy pujde a jestli ano tak jak to bude. zítra mám jít k Mudr na gynekologii a chci to probrat i s ní ale ocením i vaše rady a zkušenosti.
Ahojky, dneska jsem narazila na tvuj dotaz a chci reagovat.
Mam stejnou srdecni vadu jako ty, diagnostikovana v mych 26 letech. V Cechach mi bylo tehu neustale zakazovano ( dokonce jsem musela i na interrupci- kardiolozka mi nedala zadnou jinou moznost, rekla, ze nemam sanci prezit bud ja nebo prcek…).
Po letech jsem se vdala do Nemecka (bylo mi 32), kde jsem nasla i noveho kardiologa, ktery mel uplne jiny nazor na vec nez v CR (Srdecni vydej 35-40%,ale sportuji, dusnosti netrpim, ani jine problemy).Tehotenstvi povolil, vyslo to na prvni pokus, tehu sice rizikove, takze 9 mesicu doma, ale zadne problemy nebyly (krome strasnych nevolnosti do 6.mesice:-)…).Porod sice vyvolavany ve 39.tydnu, ale prirozene (cisare jsem nechtela a dokonce mi i doporucili rodit normalne…).Maly se narodil zdravy (vadu nemame geneticky).Trochu problematicke bylo sestinedeli (s prckem zacal mazec-kojeni, nevyspani a tak:-)),takze SV sel na 20%,po pul roce mi byl implantovan kardiodefibrilator, ktery me do ca 2 mesicu krasne srovnal…malemu je rok a pul a ja jsem nestastnejsi mama na svete! takze neboj, moznosti jsou!