Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky chtěla bych s vás zeptat jak je to v těhotenství s domácími mazlíčky, sama mam doma zakrslého králíčka a chtěla bych otěhotnět, je třeba ho dávat pryč nebo ne? předem děkuji za odpovědi
urcite ne,proc?pokud chodite pravidelne k veterinari,je zdravy a je naockovany,tak neni problem…
pak akorat jak uz tehu budes,tak akorat zvysit hygienu pri cisteni klece-lopatka,rukavice
at se brzy zadari ![]()
Neni treba ho davat pryc, mazlik, ktery je drzen v byte a je o nej spravne pecovano, nepredstavuje vubec zadne nebezpeci, klidne otehotni ![]()
Ahoj, zeptej se především svého doktora, my máme doma tři velký psiska a dvě kočky, taky jsem se bála pověr, že těhotná žena nesmí přijít do styku s kočkou, kvůli nemocem a tak, ale už jsem se na to ptala třech doktorů a vesměs mi řekli, že pokud jsou ty kočky očkované tak nic nového nehrozí a pokud už nějakou nemoc mají, tak už jsem ji stejně chytla dřív a mám proti ní protilátky, tudíž těhotenství nevadí. Problém by asi byl styk s novým zvířátkem, třeba nějakým zatoulaným, neočkovaným, zablešeným, zanedbaným, to bych se asi bála. Přeji štěstí ![]()
děkuju moc za odpovědi, na jedné diskuzi jsem se dočetla že by králík mohl být přenašečem toxoplazmozy, ale myslím si, že při správné hygieně je nákaza asi nulová, ale raději jsem chtěla vyslechnout názory druhých
no to se říká i o kočkách, ale pan doktor mě ujistil, že nákaza toxo… je daleko pravděpodobnější od špatně tepelně upraveného masa, než od zvířete. Ale pro jistotu bych si nechala u Dr. na gyndě udělat na toxu test. Dělají naprosto bez problémů.
bakina píše:
děkuju moc za odpovědi, na jedné diskuzi jsem se dočetla že by králík mohl být přenašečem toxoplazmozy, ale myslím si, že při správné hygieně je nákaza asi nulová, ale raději jsem chtěla vyslechnout názory druhých
No, teoreticky by být mohl, ale kde by ji králíček chovaný v bytě mohl chytit?
Takže určitě netahat během těhu domů nalezené králíčky, ale ten domácí je v pohodě ![]()
Určitě není problém pokud je očkovaný a akorát si dávej pozor do 3 měsíce to králíci a kočky přnáší Toxoplazmozu.Hodně jsem to studovala,protože moje kamarádka to chytila ve 3 měsíci a přišla o miminko a já měla doma kočku před otěhotněním.Tak držím palce a králíčka si určitě nech ![]()
tak králíka máme zhruba od podzimu a koupili jsme s tím, že je naočkovaný a další očkování je nutné za rok, jinak jsem po dvou potratech, ale toxoplazomoza, neni jejich příčinou…jinak o klec se stará přítel já si sem tam králíčka pochovam, ale nic víc
bakina píše:
tak králíka máme zhruba od podzimu a koupili jsme s tím, že je naočkovaný a další očkování je nutné za rok, jinak jsem po dvou potratech, ale toxoplazomoza, neni jejich příčinou…jinak o klec se stará přítel já si sem tam králíčka pochovam, ale nic víc
tak bud naproste v klidu a uzivej si chlupace ![]()
baki holky přede mnou již vše napsaly, tak jen za sebe
mám 5 koček a 3psy.. v těhu jsem akorát víc opatrně čistila písky,
těhu v pohodě, prcek zdravý, a chlupáčové jsou super kamarádi,,, takže já za sebe,, rozhodně ho pryč nedávej ![]()
ahojky, já osobně „přežívala“ téměř celé těhu s potkanem, morčetem, kocourkem a dvěma psy a nebyl problém. (pak jsme se odstěhovali od našich) Králíčka si klíďo nech
Navíc to náročné zvíře, tak se budeš moct starat i až budeš mít mimčo ![]()
Já těhotněla s papouchem žako a ten produkuje dost prachu tj.potenciálních alergenů a rozhodně jsem se nešetřila při péči o něj. Podle mně je důležité si vždy po manipulaci se zvířetem umýt důkladně ruce, jestliže víme,že toto zvíře může přenášet pro těhu nebezpečné nemoci.
ahoj,
my máme kočičku, ta si malé vůbec nevšímá a pejska (westíka), ten naopak malou hlídá, když kojím, hlídá, leží u ní, furt malou pozoruje.
Pejsek i kočička jsou očkování, pravidelné kontroly, žádné problémy s nimi nemáme a malá je v pohodě, žádná alergie… ![]()
takže miminko a zvířátko nevadí, jen zvířátko musí být zdravé
a v těhotenství taky OK ![]()