Těhotná a jsem v zauční době

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.4.14 13:11

Ahoj. Ano, můžeš na něj napsat rodičák. Nejde vůbec o jeho plat, jak tu kdosi psal. My to teď budeme takhle řešit ke konci dubna, už máme domluvenou schůzku na sociálce. Musíte postupovat tak, že tvůj manžel musí mít aspoň cca 290 odpracovaných dní a to v práci, kde musí mít smlouvu. Protože v práci na smlouvu se automaticky za jakesik pojisteni platí. Takže kdyby byl třeba na živnosťáku, tak Vám to takhle neumožní. Dále, jestli teda budete chtít volit teda tu variantu na muže, tak musí být muž s dítětem minimálně 7kalendářních dní na nemocenské doma s dítětem a po tom týdnu potom napsat čestné prohlášení, že se o dítě staral. A až potom si budete moct vybrat variantu, jak ten rodičák chceš :) Já vím, je to padle na hlavu, ale ja to nevymyslela. Dřív to takhle vůbec nebylo, ale oni to furt na ti nahoře mění. Takže ti doporučuji si potom tam zajít a domluvit se na sociálce. :) Hodně štěstí

• Citovat
  • Upravit
29436
17.4.14 13:15
@Anonymní píše:
Ahoj. Ano, můžeš na něj napsat rodičák. Nejde vůbec o jeho plat, jak tu kdosi psal. My to teď budeme takhle řešit ke konci dubna, už máme domluvenou schůzku na sociálce. Musíte postupovat tak, že tvůj manžel musí mít aspoň cca 290 odpracovaných dní a to v práci, kde musí mít smlouvu. Protože v práci na smlouvu se automaticky za jakesik pojisteni platí. Takže kdyby byl třeba na živnosťáku, tak Vám to takhle neumožní. Dále, jestli teda budete chtít volit teda tu variantu na muže, tak musí být muž s dítětem minimálně 7kalendářních dní na nemocenské doma s dítětem a po tom týdnu potom napsat čestné prohlášení, že se o dítě staral. A až potom si budete moct vybrat variantu, jak ten rodičák chceš :) Já vím, je to padle na hlavu, ale ja to nevymyslela. Dřív to takhle vůbec nebylo, ale oni to furt na ti nahoře mění. Takže ti doporučuji si potom tam zajít a domluvit se na sociálce. :) Hodně štěstí

Píšeš kraviny. Tohle možná bylo dřív, nevím, teď se nic takového nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.4.14 13:16
@Cuddy píše:
V tomto se pletes, pripakuje to napriklad atomovy zakon, musis to oznamit bezprostredne po zjisteni tehotenstvi. Proto jsem psala, ze zalezi, jakou praci a v jakem prostredi zakladatelka dela.

Jo? No vidíš, díky, jsem zase chytřejší. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.14 13:17

Kraviny nepíšu!! Vím snad, protože takhle nám to řekli před měsícem na sociálce a příští týden se jdeme domlouvat který týden v květnu manžel půjde na nemocenskou, aby byl s dítětem. říkali, že prostě když takhle chceme rodičak, tak pro to taky musíme něco udělat… takže mi nepiš, že píšu kraviny, když vím, jak mi to tam řekli :cert:

• Citovat
  • Upravit
30979
17.4.14 13:17
@Fima píše:
Jo? No vidíš, díky, jsem zase chytřejší. :mrgreen:
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.4.14 13:22
@Anonymní píše:
Kraviny nepíšu!! Vím snad, protože takhle nám to řekli před měsícem na sociálce a příští týden se jdeme domlouvat který týden v květnu manžel půjde na nemocenskou, aby byl s dítětem. říkali, že prostě když takhle chceme rodičak, tak pro to taky musíme něco udělat… takže mi nepiš, že píšu kraviny, když vím, jak mi to tam řekli :cert:

No ale tak to jde na mateřskou, né na rodičák. ;) Na rodičák žádný takový fígle od roku 2012 provádět nemusíte. Stačí, aby si chlap nechal v práci vyplnit papíry, s tím pak na OSSZ, tam mu dají štempl, vypíší vyměřovací základ a s tím si pak půjdeš žádat ty o rodičák a volit výši částky. Chlap v rodičáku vůbec nijak nefiguruje, jen denním vyměřovacím základem. Řešila jsem navyšování rodičáku, řešila jsem tohle u druhého dítěte a taky to beru momentálně ve škole v předmětu sociální politika. Tak nás asi blbosti učit nebudou, že ne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.14 13:28

No tak to se ještě tedy poptam, protože tohle budeme dělat opravdu na rodičák. Naše malá už má totiž 9mesíců a max. do 1roku dítěte to můžeme provést. Opravdu mi to tak řekli. Docela jsme hleděli. Už mi poslali i papíry, kde musíme jakesik pytloviny popsat a donest k nim. Muž jde na nemocenskou na ten týden během května, prej máme už dojít i s určitým datumem, kdy bude s tou malou. během května bude mít splněno těch cca 290kalendářních dní, před tím dělal na živnosťák, tak nám to neumožnili. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13119
17.4.14 13:28

@Fima jenže jestli anonymní myslí mateřskou a ne rodičák, tak budou mít stejně smůlu, pokud to nedovyřeší. Protože - muž nenastupuje na nemocenskou, ale na mateřskou a to může až po šestinedělí a hlavně mu musí v práci dát jinou smlouvu na tu dobu dokud bude na mateřské… z toho, co tu anonym píše myslím, že u nich se jedná o rodičák a asi na úřadě někdo zaspal, protože už to dávno neplatí a platí to, co jsi tu psala ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.14 13:31

ahoj :)

Jsem na tom podobně… asi třičtvrtě roku sháním práci po mateřské a s manželem se už více jak 2 roky snažíme otěhotnět. příští týden podespisuju smlouvu v nové práci která se mi podařila minulý týden sehnat (nástup až 1.5. takže proto podpis smlouvy až příští týden) jenže… dělala jsem si ráno test a je tam slabá čárka. pocity se ve mě melou ale jestli to přece nedostanu tak gyndu nechám až po podpisu smlouvy, nechci to zjistit dřív chci jít aspoň chvíli pracovat :think:

• Citovat
  • Upravit
29436
17.4.14 13:33

@ynax Já si taky myslím, že na úřadě zaspali dobu. Ale teď píše, že malá už má 9 měsíců, já myslela, že jde o dítě ještě nenarozené, tak už se v tom ztrácím úplně. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.4.14 13:36

My už tam byli dřív, ale kvůly tomu, že dělal na ten živnostak, tak říkali, ať se zastavíme až ted ke konci dubna, protože bude mít potom už oddělané ty dny, co dělá na smlouvu. a toto mi nedávno psali na mail ze socialky :DOBRÝ DEN, v příloze Vám zasílám tiskopisy pro převzetí péče o dítě. Dítě otec přebere minimálně na 7 kalendářních dnů.
Během měsíce dubna 2014 se s tiskopisy zastavte na OSSZ Zlín. Váš podpis na dohodě musí být ověřený, ale to můžeme ověřit dle Vašeho občanského průkazu zde v kanceláři.
Vezměte s sebou kopii rodného listu dítěte.
Příjmy otce dítěte potvrdí zaměstnavatel, jakmile bude mít zpracované mzdy za duben 2014, tj. během května. Jakmile zde předložíte dohodu, oslovím zaměstnavatele sama.

V případě potřeby se na mě kdykoliv obraťte.

Přeji příjemný den

Helena Michalíková
referentka oddělení NP

• Citovat
  • Upravit
13119
17.4.14 13:49

Ale to je přeci nesmysl. Pokud už je dítěti několik měsíců a ty jsi nemohla volit délku rodičák, tak ani teď volit nemůžete. Volit by šlo, pokud by otec splňoval ke dni porodu, jinak to udělat nejde! A to by měli na úřadě vědět. Pokud ke dni porodu otec nemá odpracováno u zaměstnavatele anebo jako OSVČ si NEPLATIL DOBROVOLNĚ nemocenskou po dobu 270 dní, tak prostě nemá nárok volit délku rodičáku.
Pokud by vše ke dni porodu splňoval, mohla bys volit přes něj a nemusel by na rodičák vůbec nastupovat, ale jen by vyplnil tiskopisy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1068
17.4.14 16:22
@Anonymní píše:
My už tam byli dřív, ale kvůly tomu, že dělal na ten živnostak, tak říkali, ať se zastavíme až ted ke konci dubna, protože bude mít potom už oddělané ty dny, co dělá na smlouvu. a toto mi nedávno psali na mail ze socialky :DOBRÝ DEN, v příloze Vám zasílám tiskopisy pro převzetí péče o dítě. Dítě otec přebere minimálně na 7 kalendářních dnů.
Během měsíce dubna 2014 se s tiskopisy zastavte na OSSZ Zlín. Váš podpis na dohodě musí být ověřený, ale to můžeme ověřit dle Vašeho občanského průkazu zde v kanceláři.
Příjmy otce dítěte potvrdí zaměstnavatel, jakmile bude mít zpracované mzdy za duben 2014, tj. během května. Jakmile zde předložíte dohodu, oslovím zaměstnavatele sama.

Přeji příjemný den

Helena Michalíková
referentka oddělení NP

To já vážně blbost beru rodičák vypočítaný taky podle platu chlapa protože mě by 11500kč z platu nevyšlo a doma být nemusel ani den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4986
17.4.14 16:38

K původnímu tématu. Já jsem taky zjistila // ve zkušební době. Zjistila jsem začátkem prosince pozitivní test, zkušebka mi končila posledního prosince. Byla jsem „vyčůraná“ a to, že bych utíkala za zaměstnavatelem a hlásila pozitivní těhotenský test, mě ani nenapadlo. Jeho postup by pak byl předvídatelný. Stejně mi těhotenství potvrdila mudra až 20.12.
No nicméně mi koncem roku končila zkušebka, smlouvu jsem měla do 30.9. následujícího roku. V lednu jsem bohužel skončila na nemocenské a v červenci jsem nastoupila na mateřskou. Díky smlouvě jsem na ni měla nárok na mateřskou, ale nemám se kam vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
17.4.14 17:08
@Anonymní píše:

Přeji příjemný den

Helena Michalíková
referentka oddělení NP

Ty podmínky ale chlap musí stejně splnit rok před narozením dítěte, takže Ti na tom úřadě fakt radí totální koninu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí