Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na MR těhotná můžeš, pokud lékař stanoví, že přínos vyšetření je vyšší než jeho rizika. Ta jsou u MR minimální. Je to ale ve srovnání s CT drahé vyšetření, v těhotenství by asi naplánovaná léčba nebyla, takže se většinou čeká. Šla bys tam jen pro podezření na vážnou nemoc.
Co se týče CT, to je má vyšší rizika, ale v počátcích platí buď vše nebo nic.
Jinak Tě můžu uklidnit, byla jsem těhotná na, RTG i v narkoze(po vyčerpání všech možností), s akutním stavem, který nešel jinak řešit.
Zvýšená muskulární dráždivost může být jen banalita, ale i příznak vážného onemocnění. Pokud už máš za sebou nějaká vyšetření, což máš, tak by to lékaři měli umět vyhodnotit.
@Anonymní píše:
@Pears206 vazneho onemocneni? Muzes to prosim nejak priblizit?
Nemuze, bez dalších informaci. Na to se zeptej sve lékařky.
@mroe jenze to bylo na pohotovosti vecer…doktorla mi rekla, ze to MR je jen pro jistotu ze je presnejsi a ze se mam objednat. jinak nemam sveho neurologa.
@Anonymní píše:
@Pears206 vazneho onemocneni? Muzes to prosim nejak priblizit?
To nemůžu, zeptej se lékařky. Najdi si neurologa, berou i akutně.
A nějak se mi nezdá, že by večer na pohotovosti dávali žádanky na tak drahé vyšetření, kdyby nešlo o stav ohrožení života.
@Pears206 opravdu byla jsem na Bulovce, rikala jsem ze me delsi dobu boli fakt hlava a ze se mi cely den točila, rikala jsem ze mamstrch abych nemela nador na mozku ( byla jsem uz docela vynervena z ty bolesti)…doktorka me proklepla rekla, ze podle poklepu vse ok pak me poslala na CT a ze jeste doplnime rezonanci…po mem dotazu proc rekla, ze je to presnejsi vysetreni…ale ze mam byt v klidu ze CT je ciste.
@Pears206 píše:
To nemůžu, zeptej se lékařky. Najdi si neurologa, berou i akutně.
A nějak se mi nezdá, že by večer na pohotovosti dávali žádanky na tak drahé vyšetření, kdyby nešlo o stav ohrožení života.
Tak nejak. CT ma normální, MR „pro jistotu“ je pro me vyhazovani penez, pokud k tomu není nejake podezreni.
Zakladatelko, najdi si normálního neurologa. MR pro jistotu ale urcite není akutni. ![]()
@mroe uprimne ja bych radsi na nej nesla…myslim, ze ta bolest a toceni bylo psychicky a ja se vystresovala na maximum zbytecne, hned jak mi rekli, ze je CT cisty, tak se mi ulevilo…od dalsiho dne hlava neboli, netoci…nechci zabirat misto nekolu kdo to vysetreni potrebuje vic nez ja… citim se dobre, uprimne nemit ve zprave to neuromuskularni neco tak se na MR vykaslu…
Jestli mas zadanku na MR a neni to akutni, tak to se klidne objednEj, čekací lhůty jsou takove, ze dostaneš termín po porodu
.
Klid, kdyz na CT nic nebylo, tak to bude v cajku. A ty si uzivej, teda, jestli je to chtene, i kdyz neplánované, těhotenství.
Gratulace. ![]()
@mroe a kdyz me proklepavala tak rikala ze podle ni je vse ok a pak do zpravy mi napsala tohle…no mam nejaky papirek ze se mam sama objednat.
@Anonymní píše:
@mroe uprimne ja bych radsi na nej nesla…myslim, ze ta bolest a toceni bylo psychicky a ja se vystresovala na maximum zbytecne, hned jak mi rekli, ze je CT cisty, tak se mi ulevilo…od dalsiho dne hlava neboli, netoci…nechci zabirat misto nekolu kdo to vysetreni potrebuje vic nez ja… citim se dobre, uprimne nemit ve zprave to neuromuskularni neco tak se na MR vykaslu…
Právě proto si najdi neurologa, vyšetří Tě komplexně, fyzikálně a vyhodnotí, jestli další vyšetření v budoucnu potřebuješ. Úzkostí si skutečně můžeš vyvolat stav podobný vážné nemoci.
@Bubllenka dekuju no neni to planovane ale kazdy dite je dar tak to beru ja…ted tady teda brecim protoze jsem zacala googlit ty neuromuskularni veci a vybehlo na me onemocneni ALS…je mi cerstve 30 takze sem se asi vyplasila vic nez rano, ze jsem tehotna a byla jsem na CT…
@Pears206 dobre objednam se nekam jinakm na proklepnuti radsi…ale jeste jsem mluvila s tchyni ktera byla na Bulovce cca tri roky dozadu taky s nesnesitelnou bolesti hlavy…a to samy taky ji poslali na CT a nasledne se objednavala na MR.
Ahoj holky, potrebuju poradit co a jak…cca dva tydny dozadu jsem podstoupila neurologicky vysetreni na ambulanci…bolela me uz dlouho hlava a k tomu se tocila…doktorka me prohledla poklepala a prej ok, pro jistotu probehlo CT taky vse ok, jeste doporuceni na MR…jenze ja dneska rano zjistila, ze jsem tehotna🙈nechapu jak…nebo takhle vim jak ale chranime se d manzelem takze proste prusvih…za prve to CT a za druhe jsem ted jeste ze zpravy zjistila, ze doktorka napsala ze vse v norme jen zvysena neuromuskularni drazdivost…a ja vim houby co to je…ted nemuzu ani na tu rezonanci…takze stres na maximum🙈