Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
nejdůležitější je jak se na to cítíš ty,budete mít kde bydlet,můžeš dodělat školu dálkově či individuálně,jak to bere přítel? To jsou asi nejdůležitější věci,i těhotná a poté s mimi můžeš školu dodělat,měla jsem to stejně. Ale hlavně to začni řešit co nejdříve jak s rodiči,přítelem i jeho rodiči. Má partner už zázemí? Bydlení,práce? Nebo jste oba studenti? Jinak hlavně se do ničeho n3nech nutit hlavně potrat,to by jsi si mohla vyčítat do konce života. Vím že je to těžké ale dá se to zvládnout.
Lepší v 17ti než v padesáti
Ne, kamarádka otěhotněla taky v sedmnácti po chvilkové známosti, dítě si nechali, zplnoletnili jí a vzali se. Máma jí pomohla, takže školu zvládla dokončit a o dítě bylo taky dobře postaráno, po nějaké době si pořídili druhé dítě, protože se v rodičovství našla, obě děti miluje. Jen ten vztah s tím chlapem je hrozně špatný, hodně si vzájemně to těhotenství vyčítali už krátce po narození prvního dítěte a chovají se k sobě hnusně celých těch x let. Svěř se mamince, otci dítěte a uvidíš. Pokud bys na to měla být sama, tak to ale optimisticky nevidím.
@Anonymní píše:
Zdravím. Nedávno se mi opozdila menstruace a protože beru antikoncepci(občas zapomínám protože jsem trubka)bylo mi to velmi divné tak jsem si udělala a test a bohužel pro mě byl pozitivní a já teď vůbec nevím co dělat s přítelem jsme spolu jen cca 3 měsíce. A vůbec nevím co na to řekne moje mamka a chodím do školy. Nevím zda jít na potrat nebo ne. Co by jste dělali vy kdyby to byla vaše dcera?
Je to určitě troll. Ale já bych šla na tvém místě na interupci. Dokud to není ještě dítě, ale jen shluk buněk, embryo. Být to moje dcera, nechtěla bych, aby si to nechala. Chtěla bych aby si život užila, cestovala po světě, a ne od 17 utirala zadek. ![]()
Záleželo by na celkové situaci. Pokud je máma samoživitelka, máš ještě mladší sourozence a už teď musí otáčet každou korunu, tak ti těžko může nějak pomoct. Takhle jsem totiž vyrůstala já. Mně by si to mamka nemohla dovolit, ani hlídat, měla v té době dvě zaměstnání
pokud máš oba rodiče a jste zabezpečení, měli by ti pomoct, abys na potrat nemusela. Ale počítej s tím, že nadšením skákat nebude nikdo. Přítel bude naštvaný, protože zanedbáváš braní antikoncepce, mamka s tátou zklamaní a nechtěla bych slyšet názor druhých,, budoucích prarodičů" ![]()
@Aduš8 Přítel může být naštvaný tak akorát na sebe, protože se má spoléhat sám na sebe a ne na něčí antikoncepci. Aspoň, že přiznala, že to fláká a není to další, co jí zázračně selhala
.
já bych ti doporučila potrat, pokud by ses ptala na můj názor.
@Monchichik já neříkám, že ne, jen jsem nastínila to, co přijde. Určitě jí to bude vyčítat, i když je to stejně i jeho chyba. A zakladatelka je hloupá, když ví, že bere antiko nepravidelně a nechá ho to dokončit… ![]()
@Aduš8 No já vidím prostě řešení jen jedno, ačkoliv jsem proti potratům, tak prostě tohle není situace na to, si to dítě nechat.
Dceri bych se snazila pomoct, udelat zazemi, aby dodelala skolu, poskytl by se jim u nas azyl, aby se mladi ucili zit spolu. Vse se da resit. Hlavne bych nechtela, aby se bala prijit, ze je brzo tehotna, aby to tajila a resila ukvapene, nestastne. Do takoveho stresu a bezmoci bych nechtela, aby se dostala. Hlavu by ji nikdo neutrhnul, ani je nevyhnal pod most. Trvala bych, ze skolu dodela.
Ale doufam, ze tohle nebudeme resit, kdyz budou skolacky. Kdyz uz by se stala nehoda, tak alespon v poslednim rocniku a hlavne skolu dodelat.
mi to připadá že to tady zakládá stejný člověk, první v 50, pak v 17, do toho šťabajzna na seznamku, jedna co se chce zabít apod… samý exot tady
a samý anonym… ale mě to baví, aspoň není chvilku nuda když má člověk čas být na netu a je dovča ![]()
@Monchichik s tím naprosto souhlasím. Ale já třeba v sedmnácti měla přítele o 9 let staršího, pracujícího a s vlastním bytem, takže by to pro nás taková katastrofa nebyla. V té době jsme spolu začali žít. Ale pokud jsou to dva studenti, jen to od. serou rodiče ![]()
@Monchichik píše:
@Aduš8 No já vidím prostě řešení jen jedno, ačkoliv jsem proti potratům, tak prostě tohle není situace na to, si to dítě nechat.
Tohle bych neřekla, nevíš jak se k tomu postaví rodiče, jak přítel a jeho rodiče. Já potrat beru jako úplně poslední možnost, když už není žádné řešení. Ale pokud se za ní postaví přítel, pokud bude mít doma aspoň trochu podpory, tak přece nemusí jít na potrat za každou cenu kuli věku. Já znám holek co otěhotněly v 17 několik a všechny to zvládly a kolikrát líp než ženská v letech.
Dulezite take je, kolik je priteli a jak se k tomu stavi on. Jako mama bych se snazila podporit. Nastvana bych byla, ale vse jde resit.
@Aduš8 No pokud bys měla takového přítele, tak by to byla tvoje volba. Ale já bych jí nedovolila, aby bydlela u mě, neměla ani korunu a já se musela starat. To prostě ne.