Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kriss Tina No já nevím, jak se k tomu postaví její rodiče, přítel atd, já jen říkám, že být to moje dcera, tak buď se s přítelem vezmou a on se o ně postará nebo by měla smůlu.
@Monchichik takže bys prostě vlastni dceru hnala na potrat za každou cenu? Aspoň že já takovou mámu nemám, sice by nadávala, ale určitě by mi nechtěla způsobit doživotní trauma a taky je možné že s takovým přístupem bych tu mámu už nechtěla vidět…
@Kriss Tina Doživotní trauma si způsobila mladá sama. Ne, neposílala bych jí za každou cenu. Pokud se postará sama s otcem dítěte, tam prosím. Já bych se prostě o její dítě nestarala. A říkala jsem to svým dětem dost často, že pokud jsou schopní mít sex, musí být schopní se o následky svého chování postarat, já že to za ně dělat nebudu. Prostě zodpovědnost za svoje činy.
@Kriss Tina co je špatného na tom, že chce, aby se s přítelem vzali a staral finančně on? Když uměl šou…at sedmnáctku, tak by měl být připraven nést následky. Sama bych postupovala stejně. ![]()
@Monchichik @truelly tak ten kluk stejně bude muset platit když si holka miminko nechá ať se k tomu jinak postaví jakkoliv… Nicméně nějaká podpora od rodiny si myslím je úplně v pořádku pokud máte s dětmi pěkný vztah, myslím podporu ve stylu že dceru nevyjodim na ulici ať se rozhodne jak chce, nechat ji vlastní rozhodnutí, ale nemyslím tím že se bude babička muset o dítě starat, měnit mu pliny, hlídat atd. Jenom prostě dát svoji dceři aspoň do začátku možnost se rozhodnout bez nátlaku…
Ale bude muset, a dokonce i finančně pomáhat, pokud hrdina zdrhne a nebude chtít platit… ![]()
Dceru bych nechala se rozhodnout. V 17 uz by mela vedet ze mit dite neni sranda. Pokud potrat tak co nejdriv. Ideálně dokud neni srdicko. Ja sama bych si v 17 dite nenechala.
@Kriss Tina Já nevím, jak si to představuješ, ale třeba já mám 3 děti / teď už teda doma jen jedno/, ale kdyby jedno z nich byla dcera a přišla s tím, že je těhotná, tak co? Bude bydlet na balkoně? Já přestanu chodit do práce, aby ona mohla chodit do školy, protože v 17 letech je tak maximálně ve třetím ročníku? A frajer bude platit třeba 2 tisíce alimenty, což je tak na pleny a Sunar a dál jako co? To není její vlastní rozhodnutí, pokud není soběstačná, nemá svůj vlastní byt, případně si jí nehodlá budoucí otec vzít. Každá to prostě vidíme jinak, no.
Pokud by mlady nekde privedl holku do jineho stavu a nemel se k zodpovednosti, tak mu asi nabancim smradovi. Tohle nesnasim a nikdy nepochopim, ze rodice vi, ze maji nekde vnouce, ze jejich smrad si vyrobil dite, ale k nemu se nema a oni tez delaji mrtveho brouka.
Jsou stejne nezodpovedni, jak je jejich floutek.
@Anonymní píše:
Zdravím. Nedávno se mi opozdila menstruace a protože beru antikoncepci(občas zapomínám protože jsem trubka)bylo mi to velmi divné tak jsem si udělala a test a bohužel pro mě byl pozitivní a já teď vůbec nevím co dělat s přítelem jsme spolu jen cca 3 měsíce. A vůbec nevím co na to řekne moje mamka a chodím do školy. Nevím zda jít na potrat nebo ne. Co by jste dělali vy kdyby to byla vaše dcera?
Zajímala by mě reakce přítele, doufám, že už o Tvém těhotenství ví. Pak bys samozřejmě vše měla probrat s maminou a taťkou, s rodiči přítele a pak se rozhodovat. Pokud bys byla moje dcera, na potrat bych Tě neposlala, své bych si k tomu určitě řekla, ale pak bych nabídla pomocnou ruku.
@Kelsey No to je přesně ono. Proto jsem jim říkala, že pokud jsou schopní mít sex, tak budou muset nést případné následky. Tak ať si dopředu rozmyslí, s kým do té postele lezou a chránit se je samozřejmost, nespoléhat se na to, že má děvče antikoncepci.
@Monchichik proč na balkoně? tak snad má nějaký svůj prostor doma když bydlí u rodičů, pokud to není rodina žijící někde v garsonce, miminko tolik místa nezabere, krom alimentů má taky jako každá matka nárok na rodičák, z toho už se dá něco přispět rodičům na bydlení a uživit dítě, škola se dá dodělat i dálkově… Ale nebudu se tu hádat, když mám svoje dítě ráda tak mu pomůžu najít řešení aniž bych se musela vzdát vlastního života a nebo mu nějak ublížit.
@Monchichik píše:
V 17 letech bych jí poslala na potrat. Chodíš do školy, nevyděláváš a o dítě se bude starat kdo?
No, tohle bývají miminka pro prarodiče.
@Anonymní píše:
Zdravím. Nedávno se mi opozdila menstruace a protože beru antikoncepci(občas zapomínám protože jsem trubka)bylo mi to velmi divné tak jsem si udělala a test a bohužel pro mě byl pozitivní a já teď vůbec nevím co dělat s přítelem jsme spolu jen cca 3 měsíce. A vůbec nevím co na to řekne moje mamka a chodím do školy. Nevím zda jít na potrat nebo ne. Co by jste dělali vy kdyby to byla vaše dcera?
První reakce by asi moc pozitivni nebyla. A asi bych se patrala i po otci ditete. Nic menne bych ji na potrat neposilala a nechala to na ni. Upozornila bych ji na rizika obou rozhodnuti. A rozhodne bych chtela aby dokoncila SŠ ale hned potom makat a zadne, ze jeji dite bude moje. Hned po skole by zacala svuj zivot aneb dite, prace,hrazeni podnajmu atd… takze z pocatku bych ji zabila pak se ji snazila pomoci a pak bych ji na to nechala jako dospelou sobestacnou osobu. Ale chtela bych do toho zapojit i toho otce ditete. Minimalne financne.
@Monchichik Dodělat střední škola se dá individuálně, celodenní hlídání od budoucí babičky mimča není vůbec potřeba. Bytová otázka? Pokud bych si to vztáhla na sebe, tak dcera s vnoučetem by se vrátili do dětského pokoje, mladší dítě bychom pustili do ložnice a sami bychom spali v obýváku. Vždy se to dá přizpůsobit. Ano je to zásah do soukromí, velký zásah, ale stejně tak se taková podobná situace může rodičům stát, když se jejich dítě rozejde, rozvedete s partnerem a vrátit se zpátky domů, třeba jen na čas, a třeba i s vnoučaty. A finanční otázka? Dobře, ze dvou tisíc alimentů pleny a sunar, ale pak je nárok na rodičovský příspěvek na dobu 3 let a příspěvek od otce na matku, takže to jsou konkrétní finance. A to zcela pomíjím to, že podle nového OZ mají rodiče vyživovací povinnost nejenom na nezletilé dítě, ale i na zletileté a své vnouče.
Příspěvek upraven 30.12.18 v 19:30