Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminy, které máte těhu cukrovku - hřešíte občas? Jsem na dietě, občas ale nevydržím a musím si dát něco z mého milovaného sladkého. Teď to byli
Haribo medvídci a já mám špatné svědomí ![]()
Nehřeším, mám strach.
Od minulého týdne mám doma glukometr a přestože dodržuji dietu, mám po hodině občas zvýšené hodnoty. Asi už nebudu nic jíst......
Dokud jsem neměřila, myslela jsem, že jím správně. Teď jsem docela smutná, že se nedaří to udržet ani s dietou.
Má to malinkou výhodu. Během dvou měsíců jsem vůbec nepřibrala a nepálí mě žáha.
Ale mám připravené čokoládky, až se mimínek narodí. Teda jestli mě cukrovka opustí.
To zalezi, jak ti vychazeji kontrolni hladiny a pak v odbetech glykovany hemoglobin. Ja mela po ranu tak nizke glykemie, ze jsem si obden dopravala sladkou snidani, zato vecer sem si musela dat pozor i na obyc pecivo
a proto jsi založila diskuzi..
no jsi dospělá, víš co můžeš a co ne, a čím mimču ubližuješ a přitěžuješ , je to Tvůj boj.
Já bych teda dodržovala co mám, i když mám sladké ráda, mimčo by bylo promě přednější
já jsem si občas něco malého dala, ale měla jsem dobré hodnoty
@lilida
Kolik mas glykovanej a v jakym si týdnu? Já měla doma glukometr a pak už věděla co si dovolit můžu,ale dost jsme to dodržovala.Ono jako mě treba vyšli knedlíky nebo broskem hůř než nějaká sladkost.
Nehřešila jsem, v tomhle ne, stačilo mi vzpomenout si na miminko. Možná tomu přispěla i báječná paní doktorka se svou nalejvárnou, co mu to všecko může způsobit, no a taky co přesně, proč a jak jíst, takže ve výsledku stačilo vyřadit nějaké potraviny a u zbytku si hlídat sacharidy a mohla jsem si péct štrůdl (bez cukru, jen těsto, jabka, ořechy), dělat palačinky (těsto bez cukru, jen s tvarohem a kouskem ovoce), ovesnou kaši s kakaem, pár kousků ovoce, ořechy… ty mlsné chutě se daly zahánět všelijak a hlavně - člověk věděl, že je to jenom na pár týdnů a to se pro zdravé dítě „přetrpět“ dalo ![]()
Ne, nehřešila jsem, i když jsem pak už věděla, že o miminko přijdu. A zvykla jsem si na zdravé stravování (+ po porodu sport) a už jsem u něho zůstala. Je mi tak už hodně let fajn ![]()
Myslím, že když se hlídají hodnoty, tak by to nemělo uškodit?
A to se hlídá celé těhotenství? Já se teda sladkým moc necpu, mám spíše chutě na ovoce a zeleninu, ale občas mě to strašně chytá, jsem ve 22tt. Tak abych něco nezmastila.
Zase si říkám, že si dám raději oplateček než pak půl dne chodit po baráku a hledat, co bych ještě snědla a pořád to není ono.
Štěstí, že ještě chodím do práce, tam nemám na takové myšlenky čas. ![]()
@luluza
Meli by jsi jit kolem 24tt na OGTT a tam ti zjisti,jestli nemas tehu.cukrovku.
@lilida píše:
Maminy, které máte těhu cukrovku - hřešíte občas? Jsem na dietě, občas ale nevydržím a musím si dát něco z mého milovaného sladkého. Teď to byliHaribo medvídci a já mám špatné svědomí
Já dietu dodržovala. Sice jsem špačkovala jak to šlo, ale nakonec jsem byla ráda. Skoro nic jsem nepřibrala a dítě mělo nádhernou váhu (3040g).
dodržovala jsem dietu v obou těhotenstvích. u toho prvního cca od 16tt, kdy mi potvrdili těhotenskou cukrovku, u toho druhého hned o pozitivním těhu testu (diabetes jsem měla potvrzený v 10tt). měla jsem vychytané dávkování krupicové kaše, která mi nezvedala hladinu cukru. stejně tak ovoce (třeba meloun s bílým jogurtem na svačinu). ke konci druhého těhotenství jsem občas zhřešila v cukrárně (neslazený ovocný dort se želé). okamžitě následovala procházka a testování bylo taky OK. kdyby ale měření OK nebyla, nedovolila bych si to. zdraví dítěte mi za to nestojí.
@nozu píše:
dodržovala jsem dietu v obou těhotenstvích. u toho prvního cca od 16tt, kdy mi potvrdili těhotenskou cukrovku, u toho druhého hned o pozitivním těhu testu (diabetes jsem měla potvrzený v 10tt). měla jsem vychytané dávkování krupicové kaše, která mi nezvedala hladinu cukru. stejně tak ovoce (třeba meloun s bílým jogurtem na svačinu). ke konci druhého těhotenství jsem občas zhřešila v cukrárně (neslazený ovocný dort se želé). okamžitě následovala procházka a testování bylo taky OK. kdyby ale měření OK nebyla, nedovolila bych si to. zdraví dítěte mi za to nestojí.
Jak to, že ti to zjistili už v 10tt?
Mně se cukr zvednul daleko více po omáčce s knedlíky než třeba po horalce.