Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte chtěla jsem se zeptat jestli je test na těhotenskou cukrovku nutný. Potom by mě zajímalo jestli vás doktor na tenhle test poslal nebo jste se objednaly samy. Jsem ve 29+4 a o tomhle testu jsem se dozvěděla právě v tomhle čase. Doktor mě na něj neposlal ani mi o něm neřekl že se nějaký dělá. V rodině sice nemám nikoho kdo by měl cukrovku ale těhu cukrovka je jiná než ta normální nebo ne? Tak teď nevím jestli se sama objednat, nebo už je pozdě ho dělat nebo si říct u svého doktora.
Děkuju za odpovědi.
Mě doktor poslal a říkal, že mám jít mezi 24.-28.tt. V laborce sestra říkala, že spousta doktorů na to neposílá…ale i když to není nic příjemného, raději to absolvuju a pak do sebe tláskám sladké s klidným vědomím ![]()
Tak vylozene nutny neni, ale doktor by ti ho mel nabidnout.
Posila se od urciteho veku nebo pokud ti najdou cukr v moci.
Pokud nosis moc na poradnu a je v poradku a nemas nad 26 let, tak nekteri doktori neposilaji…
Já jsem asi divná, mě ten roztok chutnal
i sestry se divily, jak rychle jsem ho vypila.. Pak jsem si tam četla.. Je to opruz, je to nadlouho, ale moje doktorka posílá..
Mne na nej gyndr taky poslala, dosla jsem si do nemocnice a oni pak objednali na jiny den na rano. Radsi bych se o tom s doktorem poradila a pokud i tak by te tam neposlal, sla bych sama od sebe, jde o zdravi tvoje a predevsim o zdravi miminka
Jinak kdyz se u nekoho objevi v tehotenstvi tak by mela vetsinou po porodu odeznit ![]()
Můj doktor na něj neposílá, pokládá ho za překonaný a název právem za zátěžový
.
Ahoj, nutný není, ale je hodně důležitý… a u nás to dělá přímo doktor u sebe, takže to berou automaticky - objenají na lačno a vše vysvětlí.
Není nutný, ale je více než vhodný. Dr. mě na něj neposlala, udělala ho sama, dost si to zjednodušila a vyšlo to negativně, i když nemělo, což mi způsobilo nemálo následných potíží. Takže doporučuji nechat si ho udělat na pracovišti, kde to dělají pořádně. Pozdě není nikdy.
Jinak jsem se pak jako cukrovkářka dostala do těhotenské diabetologické ordinace, kde jsem se na úvodním „školení“ setkala se čtyřma dalšíma těhotnýma - v rodině to něměla žádná z nás, já jediná byla přes 30 (31) a se svýma mírama ve 28.tt 162 cm a 65 kg jsem tam byla od pohledu „nejtlustší“, takže žádné rizikové skupiny, postihnout to bohužel může každého, opravdu bych to aspoň pro klid duše podstoupila ![]()
A jinak jo, těhotenská cukrovka je něco jiného než „normální“ - objeví se v těhotenství a po porodu mizí.
Poslal mě mezi 24-28tt.
Ale první těhotenství mě neposlal, že mi bylo 22 a prý moc mladá, ale v 25 už mě poslal.
Nutný není, spousta doktorů na něj těhotné neposílá, vymlouvají se většinou na dědičné dispozice, což není na místě. V prvním těhotenství jsem normálně byla, poslal mě doktor, teď v druhém chodím k jiné gynekoložce a posledně mi říkala, že mě posílat taky bude.
Ona se bohužel ta cukrovka SPOLEHLIVĚ jinak určit nedá, cukr v moči vůbec být nemusí (a naopak když je, nic to nemusí znamenat) a když už se vyskytne, tak nekompenzovaná může být dost velký průšvih ![]()
@gabriela82 píše:
Já jsem asi divná, mě ten roztok chutnali sestry se divily, jak rychle jsem ho vypila.. Pak jsem si tam četla.. Je to opruz, je to nadlouho, ale moje doktorka posílá..
Mě chutnal taky.
Navíc jsem měla takovou žízeň, že bych vypila snad i kýbl. ![]()
Já mám pocit, že lege artis je teď posílat plošně nezávisle na věku
Je to jako triply, doktor má povinnost nabídnout, ty můžeš odmítnout.
Jestli je důležitý, no, to je těžké, zkus si o tom něco víc přečíst, rozhodnout se musíš sama. Následky těžké nekompenzované cukrovky můžou být pro dítě fatální. Nicméně existují určité ukazatele, které můžou naznačovat, že cukrovka je, pokud nejsou, zátěžák mi přijde jako příliš silná káva ![]()
Byla jsem u prvního dítěte, bylo mi po něm neskutečně špatně, dehydratace, po pár dnech obrovský útok kvasinek, což vyústilo až v zánět, protože jsem se těch kvasinek zaboha nemohla zbavit, ve 30.tt bolesti a výjezd na pohotovost.
Po téhle zkušenosti jsem už při dalších nešla s tím, že kdyby bylo sebemenší podezření, tak bych si půjčila glukometr a měřila bych se klidně po každém jídle, abych zjistila, zda ji mám či ne, případně bych si nechala nabrat glykovaný hemoglobin, který teda ukáže cukrovku zpětně tuším měsíc či jak.
Samozřejmě to tu bude plné příspěvků „vůbec nic to nebylo, pro miminko to uděláš“ a bláblá, ncméně to může mít i svoje stinné stránky, které teoreticky mohou ovlivnit i mimino
Chtěla mě dr. poslat, ale odmítla jsem, mám za sebou 2 nekomplikovana těhotenství…
Nemůžu vyjít ráno na lacno, prastila bych sebou ![]()
A ne nadarmo se tomu říká zatezovy test, myslím si, že může cukrovku vyvolat ![]()
Příspěvek upraven 18.03.13 v 20:32