Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Milé budoucí maminky,
mám velký strach a tak se obracím na vás.. Jsem ve 27tt těhotenství, doteď bylo těhu v pořádku. Včera jsme byli s manželem oslavit moje narozeniny v restauraci, kde byla ochutnávka různých druhů mas. Krájeli nám maso přímo na náš talíř. Nechala jsem se unést chutí a snědla i několik plátků nedostatečně tepelně upraveného masa - vevnitř bylo dost krvavé. Dneska jsem se dočetla, že jsem mohla chytit toxoplazmozu a jaké mohou být následky a je mi hodně úzko
Nevím, jestli mám plašit a volat doktorovi, ale pořád na to myslím a mrzí mě i to, že tím pádem jsem ve stresu, což mimísek taky pocítí
Vím, že jsem měla mít rozum včera.. Co si o tom myslíte? Taky jste jedly v těhu vyjímečně tepelně neupravené maso? Byly jste potom na nějakých testech? Díky moc za případné reakce..
Až ti bude zle,tak uvidíš
zatím neplaš,já měla salmonelu v těhu a žiju ![]()
Neboj, pokud to byla kvalitní restautace, určitě používají kvalitní suroviny! Určitě bych to teda neopakovala a na Sushi, tatarák, krvavé steaky si nechala zajít chuť. I když ve většině případů se nic neděje, nač riskovat.
občas jsem si dala i tataráka… nesnědla jsem toho tuny, ale třeba jednu topinku… doktorka o tom věděla a neřekla ani slovo
Myslím, že riziko není zas tak veliké. Jsem v podobném týdnu tt. Během těhu jsem měla párkrát uzeného, jinak neupraveného lososa. Ono je, podle mého, něco jiného vyloženě syrové maso a tepelně upravené ikdyž né úplně propečené.
I když si málo uvaříš vejce,můžeš ledacos dostat,ale je to malé riziko.
Kvalitní restaurace to byla, tak doufám, že to bude dobré. Ale nadávám si za to pěkně
Je mi jasný, že nejlepší bude předem se nenervovat, ale to mi moc nejde. Zkusím se pozeptat, jestli by mi doktor udělal testy, abych měla jistotu. Dělal mi je na začátku těhu (máme kočku) a jen mi řekl, že jsem toxoplazmozu zatím neměla..
Tak teď už s tím stejně nic nenaděláš (a nenadělala by ani doktorka), pravděpodobnost je malá, ale kdyby ti bylo blbě, určitě bych to hlásila, aby věděli, kde může být zakopaný pes.
Propříště bych si teda dala pozor, ono ze všech těch plošných zákazů má největší význam právě nedostatečně tepelně upravené maso a vejce (pro toxoplazmózu potom špatně omytá zelenina), těhotné jsou na tohle o dost náchylnější než ostatní a sranda to není, pokud je to špatné, stačí maličký kousek.
Ale teď bych se tím nestresovala, prostě se stalo a s největší pravděpodobností to bude OK.
Někdy ve 20.tt jsem omylem snědla zcela syrové vejce (pitomci mi ho bez varování rozklepli v restauraci do polívky) a ač jsem z toho měla pocity všelijaký, tak je vše OK, jen si teď mnohem víc kontroluju, co zas koho napadne ![]()
Asi doktora pobavíš, ale pro klid duše
Zeptej se ho. Ale opravdu bych se tak netrápila, já měla ve 12tt půl topinky s tatrákem (miluju ho a težko jsem odolávala) a výčitky jsem neměla. Sice se to nedoporučuje, ale ta pravděpodobnost, že něco chytneš je malá ![]()
já jsem jedla tak koncem 1 trimestru taky dost krvavý biftek a nic
buď v poho ![]()
Toxo jsem chytla a o miminko přišla. Zda toxo máš, nemusíš poznat, nejčastěji probíhá jako chřipka, i velmi slabá. Zajdi si k lékaři, udělají ti testy z krve a budeš mít jistotu. Zatím neplaš, s největší pravděpodobností se nic nestalo.
No, já teda jím v těhu všechno, i to co jsem dřív nemusela, doktorka na to nic neříká, nemám žádný zákaz…pršut, uzený losos, paštiky, játra, ryby…když toho člověk nesní kilo denně, tak se může vlastně cokoli. To by jsi musela narazit na opravdu špatný kousek. Kdyby se člověk měl řídit všemi těmi zákazy, tak nejí vůbec nic…
Osobně bych měla větší obavy z listeriózy, takže já si podobné lahůdky v těhotenství odpustila (ale to je deformace z povolání).
Každopádně se nestresuj, na toxoplazmózu tě zřejmě testovali už na začátku těhotenství (a je možné, že jsi měla pozitivní protilátky, spousta lidí to tak má - setká se s nemocí a neonemocní, jen vybudují protilátky), příště to pro klid duše raději nejez.
Srovnávat salmonelózu a toxoplazmózu nelze - už z pohledu následků pro plod.
Díky holky za příspěvky, pomohly a aspoň se mi ulevilo. Volala jsem na infeční poradnu, že se zeptám na případné testy a nějaká sestra mi akorát vynadala proč jsem to jedla, když jsem těhotná a co po ní teď jako chci. Tak už to nebudu řešit a na příští poradně se svého gynekologa zeptám, jestli mi na to může nabrat krev.
Myslim ze ublizit ti to nemuze, jen to radeji priste nejez!!! Ani plesnive syry a sushi!!!