Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@blumen píše:
@Kriss Tina dcera mela febrilni krece jednou a to pouze, kdyz ji po Nurofenu klesla rychle teplota. Jinak mela i 40,7 a u ni pokud mozno horecku nesnizuju a uz se nikdy pak febrilky neopakovaly. Mela je ve 2 letech. Ted bude mit 7.
Ja jsem nasi nejstarsi (nyni 7lete) snizovala jen jednou, ve 4 letech. A to kdyz mela 40 a mela strnuti sije presne jako u meningitidy. Volala jsem na pohotovost, kde se zeptali, kdy jsem ji snizovala horecku. Ja ze nikdy. Tak mi rekli, ze to strnuti muze byt i ze samotne horecky. A fakt ji to po Paralenu preslo.
Ono hlavně každé dite reaguje na horecku jinak, já bych si netroufala takovou horečku nesnizit, jasně nebudu dávat léky pokazde jak bude mít 38, ale nad 39 vždy, já na febrilky jako malá trpěla a u svých dětí to zažít nechci. Některé dítě je v pohodě pri ctyricitkach, jiné odpadne jak má nad 37. Plus teda ty léky nejsou jen na horecku, člověk si taky vezme paralen nebo Brufen, když ho třeba bolí zuby nebo cokoliv a chce si ulevit a třeba se vyspat no.
@Kriss Tina píše:
Ono hlavně každé dite reaguje na horecku jinak, já bych si netroufala takovou horečku nesnizit, jasně nebudu dávat léky pokazde jak bude mít 38, ale nad 39 vždy, já na febrilky jako malá trpěla a u svých dětí to zažít nechci. Některé dítě je v pohodě pri ctyricitkach, jiné odpadne jak má nad 37. Plus teda ty léky nejsou jen na horecku, člověk si taky vezme paralen nebo Brufen, když ho třeba bolí zuby nebo cokoliv a chce si ulevit a třeba se vyspat no.
Presne tak, zalezi na diteti a jeho aktualnim stavu. Taky znam deti, kterym bych snizila i 38. Ale ty nase se pri 40 vesi hlavou dolu apod.
@Kriss Tina proto píšu, že u febrilních křečí nejde o výšku teploty. Ony obvykle přicházejí při prudkém vystoupání. Takže můj syn je měl právě při 38,4°C. Stoupalo to tak rychle, že mozek reagoval křečemi. Navíc obvykle proběhnou jako iniciální.
Holky díky. Mám tedy dát čípek, když bude po odečtu třeba 38,0 a i tak bude vizuálně v pohodě?
@Salorka na 38 bych hned nedávala, leda by dítě bylo nejake neklidne nebo ho něco bolelo, tak aby jste se vyspali. Vyloženě na tu teplotu to třeba není.
@Salorka píše:
Oživuji.Mám 5,5m šmudlu. Vše si strká už nějakou dobu do pusy - někdy i doslova úplně rve do pusy a hrozně slintá. Já ale v pusince nic nevidím, nebo to prostě nepoznám.
Jak poznám jestli pláče od rýmy nebo od zoubků?
Od včerejšího večera rýma, v noci katastrofa, spal po 30ti min, pak vždy pláč. Takhle celou noc.
Ráno jsem ho změřila v zadečku a po odečtu bylo 37,1.
Celý den buď spal po hodině / hodině a půl nebo jen brečel. Nic ho nebaví, hračky ho nezajímají, pod hrazdičkou nevydrží, nepomáhá nošení, mazlení, chování - nebo pomůže jen na chvilku, kojím a jí trochu méně. Plínky počůrané i pokaděné standardně.
Teď v zadečku naměřeno po odečtu 38,2 - ale vypadá vzhledově líp než v noci a dokonce si teď i hraje. Podle čela bych ani neřekla, že má teplotu. Čípek mám dát? Má teď tedy po odečtu těch cca 38,2 a nebrečí, povídá si.
Pokud od zoubků, jak dlouho to může trvat? Den, dva, tři? Dle telefonickém hovoru s doktorem to vidí spíš na virózu, prý je toho teď mraky. Rýmu odsávám a vytírám nosík Libenarem.
Nic bych nedavala, hodne chovej a koj.
Teplota pomaha bacily likvidovat.
@Salorka píše:
Holky díky. Mám tedy dát čípek, když bude po odečtu třeba 38,0 a i tak bude vizuálně v pohodě?
Nedavala bych. Blokujes spravnou praci imunitniho systemu.
Pokud by byla horecka vyssi ke 40, muzes chladit koupeli nebo zabalem, to srazi setrne cca o pulstupen, to staci.
Holky díky všem! Naštěstí noc úplně v pohodě bez teploty, takže uff…jsem ráda.
@Salorka píše:
Holky díky všem! Naštěstí noc úplně v pohodě bez teploty, takže uff…jsem ráda.
Super. Ono casto staci pockat 3 dny a dite je ok i bez leku a doktoru.