Terminál 1 Praha odbavení

17609
2.7.18 14:55

Terminál 1 Praha odbavení

Netušíte, jak se teď odbavuje na terminálu 1? Létáme většinou z dvojky a tam nejdříve odbaví, takže nemá smysl si nosit vlastní pití. Koupíme si v Duty a bereme s sebou na palubu.
Před lety, když jsme letěli z jedničky, tak jsem dítěti (většímu) koupila pití na letišti a pak nás odbavovali až při vstupu do letadla, tak nám to vyházeli. Ale to aspoň nějaké pití dali na palubě. Teď máme v pokynech, že nedostaneme vůbec nic, tak řeším, aby to děti nějak zvládly. Dá se to v Duty zabalit, aby to do letadla prošlo? Tedy pokud je situace na Terminálu 1 stále stejná. Na stránkách letiště toho moc není :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2.7.18 15:21

Da se to zabalit, stejne jako na dvojce. Rozdil je v tom, ze napred je pasova kontrola, tranzit a pak se jde az do gatu, kde je u kazdeho security kontrola. Doporucuji zkontrolovat, zda neni zpozdeni a zda je letadlo na stojance (nekdy je videt nebo pres flight radar), abyste zbytecne necekali zavreni v gatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1414
2.7.18 15:24

My teď letěli z jedničky a pro dítě nám pití nechali. Popřípadě co si koupíš ve free shopu ti nemůžou vyhodit. Prodávají to v těch ochranných sáčcích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9073
2.7.18 15:32

Vezmi si prazdne lahve a dopln je vodou po kontrole.
V Praze jsou, myslim, fontany s kohoutkovou vodou. V nejhorsim to jde I na WC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
2.7.18 15:44
@Deneriss píše:
My teď letěli z jedničky a pro dítě nám pití nechali. Popřípadě co si koupíš ve free shopu ti nemůžou vyhodit. Prodávají to v těch ochranných sáčcích

Ale musí to být zabaleno v tom sáčku z duty, a ten sáček nesmí být narušen (důkaz, že s tím nebylo manipulováno, obsah byl koupen v „bezpečné“ zóně letiště, kam se nedostane nebezpečná látka). Pozor na případné přestupy, pokud by sáček byl porušen a probíhala opět security, tak už to neprojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
2.7.18 15:47

Dá se nakoupit pití i za letu na palubě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
2.7.18 16:00

Teď přemýšlím jestli 1 je mimo EU a 2 EU ( nebo naopak ). Když letis do EU, tak projdeš pásovou kontrolou a i kontrola zavazadel ( vyhodí, nechají pití pro děti ) a za tím si můžeš koupit pití v automatu ( a jsou tam i další obchody a podobně ). Kupujeme v automatu, 0,5 l kolem 25-30 Kč. Mimo EU přijdeš pásovou kontrolou ( pití ti nechají ). Až pak, když jdeš je Gatu, tak kontrolují obsah zavazadel. Pití buď vyhodí nebo nechají pro dítě. A i tady mají automaty s pitím ( těsně před vstupem do letadla ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
2.7.18 16:02
@Sůvička80 píše:
Teď přemýšlím jestli 1 je mimo EU a 2 EU ( nebo naopak ). Když letos do EU, tak přijdeš pásovou kontrolou a i kontrola zavazadel ( vyhodí, nechají pití pro děti ) a za tím si můžeš koupit pití v automatu ( a jsou tam i další obchody a podobně ). Kupujeme v automatu, 0,5 l kolem 25-30 Kč. Mimo EU přijdeš pásovou kontrolou ( pití ti nechají ) . Až pak, když jdeš je Gatu, tak kontrolují obsah zavazadel. Pití buď vyhodí nebo nechají pro dítě. A i tady mají automaty s pitím.

1 je non-Schengen (tedy mimo EU), 2 je Schengen (EU)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
2.7.18 16:24

@Prof. Farnsworth : díky, nebyla jsem si jistá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
2.7.18 18:04

V gatech jsou automaty na piti nebo si muzes koupit piti v letadle. To, ze to neni zdarma, neznamena, ze piti nemaji k dispozici :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.7.18 19:40
@Plavuše píše:
V gatech jsou automaty na piti nebo si muzes koupit piti v letadle. To, ze to neni zdarma, neznamena, ze piti nemaji k dispozici :)

To mi je jasné, jen ty ceny že. Colu v letadle koupím jen 0,25 a za cenu, co v Duty 0,5l. A já bez coly budu trpět, starší dítě taky.

Děti máme velké, na ty nám myslím pití žádné nenechaj.
Já právě chtěla vědět, jestli se to nezměnilo. Pokud je stále osobní kontrola až před gatem, tak si nějaké pití vezmeme z domova a pak koupíme zabalené v Duty nebo v automatu. Přes T1 jsme letěli před 4 lety a to jsem si tedy automatů nevšimla. Dokonce si myslím, že tam vůbec žádné nebyly, jelikož pití nám všechno vyházeli, nechali jenom mladšímu dítěti a jak jsem to neznala, tak jsem byla dost překvapená, že se tam už nic koupit nedá. Ale to ještě v letadle bylo 2× pití, tak se to nějak (s lahví pro mladší) dalo.

@Nairol píše:
Vezmi si prazdne lahve a dopln je vodou po kontrole.
V Praze jsou, myslim, fontany s kohoutkovou vodou. V nejhorsim to jde I na WC.

O fontánkách jsem slyšela, vloni jsem si jich na T2 nevšimla. Ale bojím se, že v Terminálu 1 nebudou, leda by byla v každém gatu :think: Jinak mi jsou nanic a stejně mi to u kontroly vyhodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
2.7.18 20:17
@kadlina píše:
O fontánkách jsem slyšela, vloni jsem si jich na T2 nevšimla. Ale bojím se, že v Terminálu 1 nebudou, leda by byla v každém gatu :think: Jinak mi jsou nanic a stejně mi to u kontroly vyhodí.

Letiště Praha má pěkný stránky včetně mapy na které jsou i ty fontánky - www.prg.aero

Konkrétní ceny za které se prodává na palubě občerstvení lze najít na stránkách konkrétní letecké společnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.7.18 20:52
@Prof. Farnsworth píše:
Letiště Praha má pěkný stránky včetně mapy na které jsou i ty fontánky - www.prg.aeroKonkrétní ceny za které se prodává na palubě občerstvení lze najít na stránkách konkrétní letecké společnosti.

Našla jsem si ceny i mapu, ale fontánky na mapě nevidím, asi jsem slepá ;) Prolezla jsem stránky prg.aero dost a moc podstatných věcí, tam člověk nenajde. Třeba popis terminálů a jak na nich probíhá odbavení. Nebo třeba když mi rozlomí zámek u kufru (nemám nový typ s TSA klíčem, nebo jak se to jmenuje), tak jestli dostanu za kufr náhradu a jakou. V tisku proběhlo, že je to bez náhrady, na prg.aero to napsali kulišácky, že se má sepsat reklamační protokol, ale to, jak to pak přesně řeší, už se člověk nedočte. Jestli dostaneme kufr nový, nebo nějakou zbytkovou hodnotu, našeho skvělého loďáku, za kterou nekoupím ani kolečko :nevim: Takže pojedeme s odemčenými kufry asi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
2.7.18 21:05
@kadlina píše:
Našla jsem si ceny i mapu, ale fontánky na mapě nevidím, asi jsem slepá ;) Prolezla jsem stránky prg.aero dost a moc podstatných věcí, tam člověk nenajde. Třeba popis terminálů a jak na nich probíhá odbavení. Nebo třeba když mi rozlomí zámek u kufru (nemám nový typ s TSA klíčem, nebo jak se to jmenuje), tak jestli dostanu za kufr náhradu a jakou. V tisku proběhlo, že je to bez náhrady, na prg.aero to napsali kulišácky, že se má sepsat reklamační protokol, ale to, jak to pak přesně řeší, už se člověk nedočte. Jestli dostaneme kufr nový, nebo nějakou zbytkovou hodnotu, našeho skvělého loďáku, za kterou nekoupím ani kolečko :nevim: Takže pojedeme s odemčenými kufry asi :nevim:

Odbavení je vždy na check-inu (tam kde se předávají letenky a kde vydávají boarding passy a kde se odevzdávají kufry; tedy pokud to není low-cost typu Easyjet, Ryanair…). Bývá vždy za vchodem do terminálu jak na 1 na i na 2. Pak se prochází do neveřejné části - nutno předložit doklad (občanku nebo pas v EU, pas mimo EU) a pak je hned na dvojce (v EU) security kde se kontrolují příruční zavazadla apod. Mimo EU (na jedničce) je až u konkrétníhpo gatu.

Pokud otevřou kufr (provádí namátkou nebo při podezření / po nalezení nesrovnalostí rentgenem; stává se fakt zřídka), tak jej pak ovážou speciálním stahovacím pásem (lze použít opakovaně) a dovnitř vloží dopis / protokol s informacemi o tom, že proběhla kontrola / kufr byl úředně otevřen a jak žádat o náhradu. Kufr nový určitě nedávají, ale je možno žádat o náhradu (měli by vyřídit bez problému a bez zbytečbého protahování). Tím páasem co ke kufru dají se dá pochopitelně kufr zabezpečit i na zpáteční cestě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.7.18 21:42

To pak je otázka, co mi dají za náhradu. Kufr je čtvrt století starý, ale tak kvalitní už dneska nekoupím, protože se takové nedělají. Takže jestli mi ho ho ocení podle zůstatkové hodnoty, tak dostanu kulové a nový, zdaleka ne tak kvalitní, budu muset koupit za balík :nevim:
Zbytek mi je jasný, jen jsem chtěla vědět, jestli za ty 4 roky, co jsem neletěla z T1, není změna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí