Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky všem,
minulý týden - 36tt- jsem byla na kontrole a poprvé za celou dobu, mi našli v moči mírně zvýšené bílkoviny. A zrovna v tento termín mi dělali stěry na streptokoka. Dr. říkal, že když jsou bílkoviny, že je větší podezření na streptokoka. Ale když celou dobu bylo vše v pořádku? nechápu. Co když za týden nebo dva budou výsledky jiné a streptokoka už mít nebudu a tak mi budou pak do těla zbytečně dávat antibiotika, stejně tak i do mimiska? Můžu požádat o opětovné stěry? Nechci aby mě z jednohjo testu hned odepsali na antibiotika. Mam z toho celkem strach, příští týden se snad dozvím vysleky. Je to 100%, že když jsou bílkoviny v moči .musí být i streptokok?
Děkuji moc za vaše rady:)
Já bych řekla, že ten stěr se v 36tt dělá všem, nehledě na bílkovinu v moči. A pokud tam streptokok bude, bude tam i u porodu, sám od sebe nezmizne.
test na streptokoka se dělá na jednoho konkrétního hajzlíka, nedávají se antb, neléčí se to, ale při porodu - resp. před porodem - dostaneš kapačku s antb, kvůli miminku, které by se v porodních cestách mohlo nakjazit a pro něj by ta infekce mohla být dost dost vážná.. . dělá se v 36tt, ne dřív, ne později. protože později můžeš rodit a museli by ti dát antb preventivně, a dřív ne, protože by se tam mohl uchytit a oni by to už nezjistili..
bílkovina v moči může souviset s jakoukoliv poševní - či močovou - infekcí. nemusí to být nutně ten streptokok.
u prvního dítěte jsem měla v 36t taky bílkovinu, a při stěru mi našli Gardanelu. vyřešily to čípky a bylo. příště už bílkovina nebyla.
jinak bílkovina v moči se testuje kvůli něčemu jinému, a to je preeklampsie. pokud ji zjistí, vyvolává se hnedka porod, může to ohrozit tebe i mimčo. projevem je bílkovina v moči, vysoký krevní tlak, otoky končetin, a když tohle všechno je, dělají se krevní testy, na nějaké markery, podle kterých to poznají..
preeklampsie se může rozvinout velmi náhle, většinou do té doby nemá těhotná problémy..
ale ještě abych tě uklidnila, bílkovinu v moči, pokud jí dělali na papírek, a vyšla na ten první pozitivní stupínek, je celkem dost běžná u těhotných.. prostě ledviny nestíhají a někdy se tam objeví stopy. jen nesmí být na ++ nebo +++, to už je moc..
tady si můžeš přečíst o tom streptokokovi: http://www.babyonline.cz/…eptokok.html
Upřímně, při porodu jsem měla v ruce tolik kapaček, že by mě jedna navíc s antibiotikama nijak nerozhodila
Kanyle v ruce se nejspíš nevyhneš ![]()
Děkuji za uklidnění, nějak jsem dneska nemohla spát…pořád jsem na to musela myslet. Myslela jsem, že mi našli tu bilkovinu jen jedno +, tak že mám určitě toho stgreptokoka. Chtěla bych rodit do vody mám to i naplánované…tak mi do toho nesmí přijít žádná komplikace..
Holky to napsaly presne. Ja treba bilkoviny v moci nemela a streptokoka jo. Rikali mi jen ze by se mela stihnout dat kapacka 5 hodin pred porodem a ze
mam jet radeji do porodnice hned a ne cekat jak pisou.
kapačka s antb stačí i 3 hodiny před porodem, ideální je samo napíchnout jí hned jak se porod začne rozjíždět.. proto ty co mají pozitivního Strept. mají jet do porodnice co nejdříve..
Alco - bílk na + ještě vůbec nemusí znamenat streptokoka,.. já měla jen gardanelu, streptokoka má pravda asi 20 % žen, ale i jiné poševní infekce jsou možné.. vůbec na to nemysli, počkej na výsledek, třeba tam opravdu ani žádná tahle mrcha není ![]()
Ahoj maminky tak me zjistily streptokoka dnes a dostala jsem nejaky cipky vipada to jako hnede vajicko vubec nevim co to je za streptokoka ale mam taky vizsi tlak a mam si ho hlidat o tyden budou zase brat ster mam docela strach mam I odtekle dost nohy a ruce a to jsem36 tyden bojim se co to muze znamenat? Sporadi mi nekdo prosim